patmosweb330

elin330

aegeanlab

Highlights

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΚΗ.

 

28H OKTOVRIOU 1940 8

 

Το παρόν email αποτελεί απάντηση στο άρθρο της εφημερίδας με τίτλο: «Η πραγματική αλήθεια για τη φιλαρμονική (2) χρόνια παρέμεινε απλήρωτος ο Δάσκαλος της Μουσικής» όπως αυτό δημοσιεύτηκε την 7η Νοεμβρίου 2023 με σύνδεσμο https://www.patmostimes.gr/category/15766-2-27
Καταρχήν θεωρώ άστοχο τον τίτλο του δημοσιεύματος περί «πραγματικής αλήθειας» μιας και για να υπάρξει πραγματική αλήθεια θα πρέπει να υπάρξει έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να εξαχθεί το τελικό συμπέρασμα για το ποια τελικά είναι η αλήθεια.


Ουδέποτε κλήθηκα ως πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου να απαντήσω σε ερωτήσεις προκειμένου να εξαχθεί το τελικό συμπέρασμα ή να βοηθήσω στην εξεύρεση της πραγματικής αλήθειας, αντικειμενικής αλήθειας, για το τι πραγματικά συνέβη με την φιλαρμονική του Πνευματικού Κέντρου Πάτμου και δεν λειτουργεί τα δυο τελευταία έτη.


Δεν θα ήθελα να σχολιάσω ή να αναφερθώ σε λεπτομέρειες του δημοσιεύματος διότι αυτό προκύπτει έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία. Θα ήθελα να μεταφέρω ακριβώς και με αποδείξεις/αποδεικτικά στοιχεία για το τι συνέβη πραγματικά χωρίς να υπάρχει καμία επίρριψη ευθυνών ούτε προς την προηγούμενη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου αλλά ούτε φυσικά στον μαέστρο κ. Κωνσταντίνο Νούσια:


1) Η φιλαρμονική του Πνευματικού Κέντρου λειτουργούσε χάρη στην πολύτιμη συνεισφορά του ξενοδοχείου «ΕΦΗ» στο οποίο εξασφαλιζόταν η δωρεάν διαμονή του δασκάλου της φιλαρμονικής, της εταιρείας Blue Star Ferries η οποία εξασφάλιζε την δωρεάν μετακίνηση καθώς και στο Πνευματικό Κέντρο Πάτμου το οποίο εξασφάλιζε την αμοιβή του δασκάλου.
2) Αναλάβαμε την διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου τον Οκτώβριο του 2019. Υπήρχε ήδη σύμβαση με τον δάσκαλο της Φιλαρμονικής, μουσικό κ. Κωνσταντίνο Νούσια από τις 24-09/2019 με ΑΔΑ: 7ΧΡΑΟΡΝΠ-ΔΩΝ.
3) Κατά τις ημέρες της εθνικής μας εορτής της 28ης Οκτωβρίου 2019 και αφού γνώρισα ως πρόεδρος τον κ. Νούσια, μου έθεσε, με μεγάλη έκπληξη μου, υπόψιν, κάποιες οφειλές που υπήρχαν από την προηγούμενη διοίκηση. Ζήτησα ανάλυση των ποσών που υπήρχαν και πως αυτές προήλθαν. Έλαβα απάντηση με email στις 2-11-2019 όπου σε έγγραφο word υπήρχε η ανάλυση για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο 2018 σύνολο 168 ώρες συν 2 παρελάσεις 27 και 28 Οκτωβρίου, οφειλή ύψους 4.296,00€ τα οποία είχαν υπολογιστεί βάση της προηγούμενης σύμβασης (2017) που είχε συνάψει ο μουσικός με το Πνευματικό Κέντρο.
4) Αμέσως προσπάθησα πρόχειρα να δω αν ισχύει κάτι τέτοιο και διαπίστωσα πως το προηγούμενο έτος 2018, η σύμβαση που υπήρχε για τις υπηρεσίες μουσικού της φιλαρμονικής έγινε στις 21-11-2018 με ΑΔΑ: ΩΤ94ΟΡΝΠ-ΩΣΨ πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μέχρι τις 21-11-2018 δεν υπήρχε σύμβαση για τις ώρες που εργάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο, προφανώς ούτε για τις παρελάσεις 27ης και 28ης Οκτωβρίου και τα μαθήματα που πραγματοποίησε νωρίτερα.
5) Τον ίδιο μήνα, Νοέμβριο 2019, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Πάτμιον κατά την οποία παρευρέθηκαν, ο Δήμαρχος Πάτμου κ. Λευτέρης Πέντες, η πρώην πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Νομική Μαύρου, ο κ. Μανόλης Πέντες τότε υπάλληλος της Οικονομικής υπηρεσίας ο οποίος ασχολούνταν με τις διαδικασίες του Πνευματικού Κέντρου, ο μαέστρος κ. Κωνσταντίνος Νούσιας και ο υποφαινόμενος, Νικόλαος Κουτούζος πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου.
6) Στην συνάντηση όντως υπήρξε συμφωνία και αναγνώριση της οφειλής απ’όλα τα μέλη που παρευρέθηκαν και υπήρξε δέσμευση πως θα καταβαλλόταν κάθε δυνατή προσπάθεια για αποπληρωμή του χρέους το οποίο κληρονομήσαμε.
7) Έπειτα με τα ΑΔΑ: Ο3Χ4ΟΡΝΠ-ΨΣΡ και ΑΔΑ: Ο01ΥΟΡΝΠ-ΞΥΩ χρηματικά εντάλματα πληρωμής του Πνευματικού Κέντρου Πάτμου έγινε εξόφληση με το πρώτο ένταλμα για τους μήνες 9/10 έως 31/12 ύψους 3.475,00€ συμπεριλαμβανομένων κρατήσεων και εξόφληση για το δεύτερο ένταλμα για τους μήνες 1/2020 έως και 3/2020 ύψους 2.275,00€ συμπεριλαμβανομένων κρατήσεων.
8) Το έτος 2020 έγινε ανάθεση στον αρχιμουσικό της φιλαρμονικής ορχήστρας την 5η Οκτωβρίου 2020 με ΑΔΑ: ΨΓΨ5ΟΡΝΠ-459 η οποία αποπληρώθηκε με το χρηματικό ένταλμα με ΑΔΑ: ΨΑΙΦΟΡΝΠ-Ρ01 ύψους 1.000,00€ συμπεριλαμβανομένων κρατήσεων και αφορούσε το χρονικό διάστημα 7-10-2020 έως και 1-11-2020. Έπειτα υπήρξε αναγκαστική διακοπή λειτουργίας της φιλαρμονικής ορχήστρας λόγω της πανδημίας του κορονοιού.
9) Το έτος 2021 συνάψαμε σύμβαση με τον μουσικό της φιλαρμονικής την 8-11-2021 με ΑΔΑ: 605ΠΟΡΝΠ-Φ80. Θα ήθελα να αναφέρω πως στις παρελάσεις που πραγματοποιήθηκαν την 27η και 28η Οκτωβρίου δεν παρευρέθηκε ο μαέστρος για την αποφυγή εργασίας εκτός σύμβασης, όμως οι παρελάσεις έγιναν χάρη στην πολύτιμη συμβολή του κ. Μιχάλη Γραμματικό και του κ. Γεώργιου Μικέλη καθώς και όλων των συμμετεχόντων μαθητών που απάρτιζαν την φιλαρμονική μας.
10) Δυστυχώς όμως υπήρξε γραφειοκρατικό πρόβλημα μετά την δημοσίευση οδηγίας από την ΕΑΑΔΗΣΥ(Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) μιας και δεν μπορούσε πλέον, Δημόσιος Υπάλληλος (που είναι ο μουσικός) να έχει σύμβαση με τίτλο κτίσης με φορέα δημοσίου, όπως αυτό συνέβαινε τόσα χρόνια.
11) Προχωρήσαμε άμεσα στην λύση της σύμβασης μιας και θα υπήρχε πρόβλημα κατά την πληρωμή του.
12) Έπρεπε όμως η φιλαρμονική να λειτουργήσει και γι΄ αυτό η υπηρεσία συμβούλευσε τον κ. Νούσια για την έκδοση μπλοκ αποδείξεων προκειμένου να μπορεί να πληρωθεί εφόσον γινόταν η ανάθεση σε εκείνον.


Δυστυχώς όμως λόγοι υποστελέχωσης- το Πνευματικό Κέντρο δεν διαθέτει μόνιμο υπάλληλο και εξυπηρετείται από τις υπηρεσίες του Δήμου- και ειδικότερα με την ύπαρξη ενός μόνο υπαλλήλου στις προμήθειες δεν ήταν εφικτό, λόγω όγκου και φόρτου διαδικασιών να γίνει η πρόσληψη του μουσικού.

Αυτή είναι λοιπόν η τεκμηριωμένη αλήθεια προς ενημέρωση και αποκατάσταση των γεγονότων που έγιναν κατά την 4ετή μου θητεία στο Πνευματικό Κέντρο Πάτμου όσο αφορά την λειτουργία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πάτμου.


Κλείνοντας θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει τα σχολεία μας να παρελαύνουν υπό τους ήχους στερεοφωνικής μουσικής. Θα ήθελα επίσης να καταστήσω σαφές όμως, ότι είναι πολύ δύσκολο να μπορεί κάποιος αιρετός να πραγματοποιήσει τα «θέλω» και τα «όνειρα» του με την υπάρχουσα νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων και με την υποστελέχωση που υπάρχει.


Κάναμε ως διοίκηση και έκανα ως Πρόεδρος το καλύτερο δυνατό που μπορούσαμε για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου.
Εύχομαι η νέα δημοτική αρχή να μπορέσει να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια παρουσιαστούν και να βρει τις λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολιτισμός μας.

 

Κουτούζος Δ. Νικόλαος
Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πάτμου