patmosweb330

elin330

aegeanlab

Life Style

Στους Λειψούς απόψε συναυλία από τη φιλαρμονική Φιλιατρών.

leipsoi-sinavlia-filiatraΦωτό από την πρόβα στου Λειψούς.

Σήμερα Τρίτη 5 Αυγούστου  στις 9.00 το βράδυ η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών θα δώσει συναυλία στους Λειψούς, προσκεκλημένη του Δήμου Λειψών.

 

 

Λίγα λόγια για το Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών...
Σε κάθε τόπο άνθρωποι οραματιστές καταθέτουν τις ιδέες τους μετουσιώνοντάς τις σε δράσεις, για την κοινωνική ζωή, την κουλτούρα, την πορεία του τόπου. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που χαράσσουν την πορεία στη διαδρομή του, αφήνοντας το "αποτύπωμα" των ιδεών τους ισχυρό για να το συνεχίσουν οι επόμενες γενιές.leipsoi-sinavlia-filiatra2
Αυτό είναι ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών Μεσσηνίας. Το "αποτύπωμα" των ιδεών, των στόχων, της κουλτούρας ανθρώπων οραματιστών που επιμένουν να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες της πόλης τους. Ένα "αποτύπωμα" διαχρονικό που παραμένει ζωντανό ογδόντα οκτώ χρόνια.

Ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών είναι πολιτιστικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1926 με σκοπό την πρόοδο του τόπου και την ανασύσταση της φιλαρμονικής. Η φιλαρμονική είχε ιδρυθεί το 1893 από τον Δήμο Φιλιατρών, αλλά στη συνέχεια διαλύθηκε. Είναι από τους μακροβιότερους πολιτιστικούς συλλόγους στην Ελλάδα, δημιούργημα ανθρώπων φιλοπρόοδων που αγωνίστηκαν με ελάχιστη ή καθόλου κρατική συμπαράσταση με σκοπό να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης και προόδου για τους ανθρώπους της περιοχής τους. Το 1991 τιμήθηκε με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για τις δραστηριότητές του και την προσφορά του στον πολιτισμό. Βασικός κορμός των δραστηριοτήτων του σήμερα είναι :
•Το "Σχολείο Μουσικής". Εκεί φοιτούν παιδιά από τετάρτη δημοτικού προκειμένου να επανδρώσουν τη φιλαρμονική.

•Η αποκλειστική συντήρηση της "Φιλαρμονικής" της πόλης. Η Φιλαρμονική αποτελείται από 40 μέλη. Είναι κυρίως μαθητές γυμνασίου, λυκείου και ενήλικες. Μετέχει σε όλες τις εθνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις της περιοχής. Δίνει τακτικά συναυλίες στο Δήμο Τριφυλίας και σε πολλούς άλλους Δήμους με ρεπερτόριο από την ελληνική και ξένη μουσική.
•Το "Σχολείο Παραδοσιακών Χορών" με τμήματα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.

•Η συντήρηση και φροντίδα του Πάρκου της Βλαχέρνας. Το Πάρκο της Βλαχέρνας είναι το μοναδικό πάρκο της πόλης. Δημιουργήθηκε το 1930 από το Σύλλογο Φιλοπροόδων και συντηρείται αποκλειστικά από αυτόν. Είναι τόπος αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

•Η επιμέλεια και φροντίδα της εκκλησίας της Παναγίας της Βλαχέρνας. Η εκκλησία βρίσκεται μέσα στο Πάρκο που αναφέραμε παραπάνω. Είναι Βυζαντινό μνημείο προστατευόμενο από την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

•Διατηρεί δικό του πολιτιστικό κέντρο, το Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο. Εκεί στεγάζονται η φιλαρμονική, τα χορευτικά τμήματα και τα γραφεία του Συλλόγου. Διαθέτει κι αίθουσα εκδηλώσεων.

•Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιεί πολλές εκδηλώσεις. Μέχρι το 2011 συνδιοργάνωνε μαζί με το Δήμο και την Περιφέρεια το φεστιβάλ φιλαρμονικών με τίτλο "ΒΛΑΧΕΡΝΙΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ" και εξέδιδε την τριμηνιαία πολιτιστική επιθεώρησης "ΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ".
Σήμερα παρά την οικονομική κρίση διατηρεί όλες τις δραστηριότητές του χάρη στην αγάπη των πολιτών και την δραστηριότητα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΗΚΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δήμαρχο Μπενέτο Σπύρου, στο Δημοτικό Συμβούλιο και στον υπεύθυνο πολιτιστικών κ. Λαουντό για την πρόσκληση και τη ζεστή τους φιλοξενία. Ελπίζουμε να έχουμε κι εμείς τη χαρά να φιλοξενήσουμε τη φιλαρμονική των Λειψών στο δικό μας μέρος.