patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΠΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΤΜΟΥ «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ»

Ο νεοσύστατος Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου «Ιππόκαμπος»

ιδρύθηκε από άτομα που ζουν στο νησί, αγαπούν την ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά και την σπουδαία πολιτιστική του κληρονομιά, νοιάζονται για το μέλλον του και διατίθενται να συνεισφέρουν στη διατήρηση της παράδοσης και τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού σε μια εποχή που έχει ήδη αρχίσει να στέλνει τραγικά μηνύματα σε όλους μας για τους μεγαλύτερους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουμε σύντομα, λόγω της παγκόσμιας οικολογικής καταστροφής και της κλιματικής αλλαγής, που προέκυψαν από την υπερεκμετάλλευση της φύσης από τον άνθρωπο. 

 

Η Πάτμος είναι ένα διαμάντι στο Αιγαίο που χωρίς τη διατήρηση της εικόνας του φυσικού της περιβάλλοντος που παραμένει ατόφιο, ανά τους αιώνες, των γραφικών της οικισμών και προπαντός του οικισμού της Χώρας- από τους μοναδικούς στην Ελλάδα, με επίκεντρο την  Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου- και του Σπηλαίου της Αποκάλυψης, δεν θα αναγνωρίζεται πλέον ως μοναδικού ενδιαφέροντος προορισμός.

Οι στόχοι του Συλλόγου μας ιεραρχήθηκαν θέτοντας ως  γνώμονα την διαφύλαξη της ταυτότητας της Πάτμου.

 

Τον Σύλλογο μας δεν απασχολεί μόνον η φύση και το πολιτιστικό κεφάλαιο της Πάτμου αλλά και το ανθρώπινο περιβάλλον, διότι, στα πλαίσια μιας μελλοντικής ανάπτυξης χωρίς προδιαγραφές και αρχές, κινδυνεύει η φυσική ισορροπία, οι παραγωγικές πηγές, η ανθρώπινη υγεία, οι αξίες της παραδοσιακής κοινωνικής αλληλεγγύης, της κληροδοτημένης Πατμιακής παράδοσης. Κινδυνεύει  να υποστεί αλλοιώσεις η  νησιώτικη περηφάνεια και αξιοπρέπεια του πληθυσμού, όπως έχει συμβεί αλλού.

 

Η διεύρυνση των δυνατοτήτων μιας πολύπλευρης οικονομικής ανάπτυξης της Πάτμου στο μέλλον, αποτελεί έναν από τους στόχους μας, με την ανάδειξη παραμελημένων τομέων. Αυτό θα επιδιωχθεί  (παράλληλα με τον τουρισμό) με την προβολή και καλλιέργεια  του αγροτικού τομέα και των παραδοσιακών τεχνών.

 Ο τουρισμός θα πρέπει να είναι πολυδιάστατος (πολιτιστικός, θρησκευτικός, φυσιολατρικός, εναλλακτικός) και να εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι σε  1-2 μήνες, τη θερινή περίοδο.

Οραματιζόμαστε  μια Πάτμο που  θα καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες της και θα είναι ελκυστική, όχι μόνον για τους επισκέπτες της αλλά πρωτίστως και κυρίως για τους κατοίκους της.

 

Συνοπτικά οι σκοποί του Συλλόγου αφορούν:

Μέριμνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας (πανίδα, χλωρίδα, κλπ.), των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, των υγροβιότοπων, των ρεμάτων, των πηγών του νησιού και την αποτροπή επεμβάσεων που αλλοιώνουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του τοπίου της.

 

Μέριμνα για την προστασία του ιδιαίτερου οικιστικού περιβάλλοντος του τόπου και για την αποτροπή επεμβάσεων που αλλοιώνουν την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του, ιδίως του χαρακτήρα της Χώρας Πάτμου ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς (Unesco).

 

Σεβασμό και επαγρύπνηση για την τήρηση της νομοθεσίας προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος που έχει ήδη ψηφιστεί ή μέλλει να ψηφιστεί, με ειδική σημασία για την Πάτμο (μνημείο της UNESCO, Ιερά νήσος, τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η Χώρα ως μνημείο αρχιτεκτονικό ιδιαίτερης προστασίας, προστασία περιοχών Natura 2000, προστασία νησιωτικών υγροτόπων, κλπ.)

 

Κύκλους ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας 1) Για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η υποβάθμιση και η ρύπανση του περιβάλλοντος στην ποιότητα ζωής και στην δημόσια υγεία  2) Για την ανάγκη της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας οποιασδήποτε δραστηριότητας 3) Για τη σημασία αλλά και την αξία της βιολογικής γεωργίας και της αποφυγής φυτοφαρμάκων 4) Για τη σωστή διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων, π.χ. μέσω της ανακύκλωσης και επανάχρησης υλικών της καθημερινής ζωής 5) Για τις φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες  6) Για τις ιδέες της αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον, ιδιαίτερα  στις σχολικές ηλικίες, με τις ανάλογες δράσεις.

 

Επαγρύπνηση και εθελοντική εργασία για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου από τη ρύπανση, την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία και για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των παραλιών και της δυνατότητας χρήσης τους ως κοινωνικών αγαθών, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

 

Συνεργασία και συνεισφορά στη διάσωση, συντήρηση και αναβίωση παραδοσιακών, τοπικών καλλιεργειών( π.χ. στις πεζούλες- ξερολιθιές του νησιού).

 

Συνεισφορά στην ανάδειξη και προώθηση των τοπικών μορφών της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης (ναυπηγική, ξυλογλυπτική, λιθοδόμηση, κεραμική, ξυλουργική, κατασκευή λαϊκών μουσικών οργάνων....) και παράλληλα των σύγχρονων μορφών τέχνης.

 

Συνεντεύξεις-καταγραφές προφορικής ιστορίας για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης (τοπική ιδιόλεκτος, παραδόσεις, ιστορικά συμβάντα).

Συντήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς (καμίνια, ανεμόμυλοι, ξερολιθιές…)

 

Χαρτογράφηση και οργανωμένες πεζοπορίες στο δίκτυο των παλιών μονοπατιών.

 

Αρωγή και συνεργασία με ομάδες και ιδιώτες για την επανακαλλιέργεια των εγκαταλειμμένων τοπικών ποικιλιών, με τη συλλογή και διάθεση σπόρων.

 

Ενίσχυση της ιδέας του εθελοντισμού, με αναβίωση των πρακτικών του κοινοτικού πνεύματος.

 

Συμμετοχή και συνεισφορά στις δράσεις της Πατμιακής κοινωνικής αλληλεγγύης που στοχεύουν στην ανακούφιση των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του νησιού.

 

Προώθηση μορφών τουρισμού που θα συνδυάζουν την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με τον σεβασμό στη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Πάτμου.

 

Συνεργασία με τον Δήμο Πάτμου, με τους τοπικούς συλλόγους-σωματεία, με  δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την ευόδωση των ανωτέρω σκοπών.

 

Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου «Ιππόκαμπος»:

                                                                  Σκάλα Πάτμου, 07/12/2022

 

Tags: ΠΑΤΜΟΣ