patmosweb330

elin330

aegeanlab

Highlights

ΣΧΟΛΑΡΧΗΣ ΠΑΤΜΙΑΔΟΣ: Η ΠΑΤΜΙΑΔΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

PATMIAS KTIRIO

Σχετικά με την ψήφιση του πρόσφατου σχεδίου νόμου «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις» από τη Βουλή, θα θέλαμε να ενημερώσουμε για τα εξής:
Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονταν διατάξεις για τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση (Μέρος Ε’, Κεφ. Α’, Β’. Γ’, άρθρα 109-166).


Όσον αφορά στη Σχολή μας, σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 112: τα Εκκλησιαστικά Σχολεία της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και της Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής εξαιρούνται από τα όρια του ελάχιστου αριθμού μαθητών (ήτοι 120 μαθητές ανά έτος για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους).


Επίσης, το άρθρο 122 επιβεβαιώνει τα ισχύοντα για τη φοίτηση στα Εκκλησιαστικά Σχολεία, τη χορήγηση δηλαδή απολυτηρίου ισότιμου με αυτό των Γυμνασίων και των Γενικών Λυκείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους μαθητές των ημερήσιων Γενικών Λυκείων της δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Σύμφωνα με το άρθρο 123, παρ. 2, από το σχολικό έτος 2022-2023, η εισαγωγή των μαθητών-μαθητριών στην Α’ τάξη του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου ή των αποφοίτων της Γ’ τάξης Γυμνασίου γενικής εκπαίδευσης ή Εκκλησιαστικού Λυκείου, γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων, στα μαθήματα των α) Μαθηματικών, β) Γλώσσας και γ) Θρησκευτικών, οι οποίες διενεργούνται κάθε σχολικό έτος και ολοκληρώνονται με την σύνταξη αξιολογικού πίνακα με φθίνουσα βαθμολογική σειρά.

 

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το άρθρο 125, προβλέπεται υποχρεωτική λειτουργία ομίλων, και θερινών προγραμμάτων. Θα λειτουργούν όμιλοι εκκλησιαστικών τεχνών, όπως βυζαντινή μουσική και αγιογραφία, αθλητικοί όμιλοι και όμιλοι για την εκμάθηση μία εκ των παρακάτω γλωσσών: ρωσική, αραβική, σερβική, ρουμανική, βουλγαρική και τουρκική.


Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι στα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια-Λύκεια, άρα και στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή, θα ακολουθούνται διαδικασίες αντίστοιχες με αυτές των Πρότυπων Σχολείων.


Με ανάλογες διαδικασίες, θα προσλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 127, τα Εκκλησιαστικά Σχολεία στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς αυξημένων ακαδημαϊκών προσόντων όλων των κλάδων και ειδικοτήτων της δημόσιας Δευτεροβάθμιας οι οποίοι τοποθετούνται με τετραετή θητεία.

 

Για την επιλογή του εκπαιδευτικού προσωπικού, ισχύουν συγκεκριμένα κριτήρια όπως η επιστημονική-παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση, το επιστημονικό-συγγραφικό έργο, το καινοτόμο εκπαιδευτικό έργο και η συμβολή στην ανάπτυξη του σχολείου, η διδακτική εμπειρία και τέλος, η γενική συγκρότηση και προσωπικότητα του υποψηφίου όπως αποτιμάται μέσω προφορικής δομημένης συνέντευξης ενώπιον του Εποπτικού Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Σημειωτέον ότι, οι εκπαιδευτικοί στο τελευταίο έτος της τετραετούς θητείας τους, υποβάλλονται σε αξιολόγηση και μόνο σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης παρατείνεται η θητεία τους η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τα δώδεκα έτη.


Η μαθητική εστία της Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό την ευθύνη της Ιεράς Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου με κανονισμό λειτουργίας που θα καθορίζεται με απόφασή της. Τα πάσης φύσεως έξοδα βαρύνουν τις Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου.

 

Η Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή έχει τιμηθεί επανειλημμένως από το Οικουμενικό Πατριαρχείο (χρυσούς Σταυρός τα έτη 1988 και 1995), από την Ακαδημία Αθηνών (“χρυσούν μετάλλιον”). Σήμερα, στον 4ο αιώνα λειτουργίας της, συνεχίζει να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον προσφέροντας παιδεία στα παιδιά της Πάτμου, στα παιδιά της Ελλάδας.

 

Ο σχολάρχης 

Ιωάννης Ζαρκαδούλας 

 

σχετικό θέμα

https://www.patmostimes.gr/category/13599-perase-to-nomosxedio-gia-tis-ekklisiastikes-sxoles-tafopetra-stin-ekklisiastiki-ekpaidefsi-se-louketoistorikes-ekklisiastikes-sxoles 

 

 

Αναζήτηση

like us on facebook

Πρωτοσέλιδα


Google translate

enfrdeitptrues

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

azuro
castelo

banner2022

editorial2ed

Siarli Magda

epal banner

rent KATERINA WEB

H MAGEIA WEB 2s

rent KATERINA WEB

keridis-sima

patmosmonastery

Έντυπα

1111

dimotikos

dimotikos

Μέλος του

MEDIA

Μέλος του

aegeanmedia

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr