patmosweb330

elin330

aegeanlab

Highlights

Θεόδωρος Ορφανίδης: Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θρησκευτικής μουσικής μιλά για τα σχέδια του

orfanidis

της Σμαράγδας Μουλιάτη

Συνεντευξη στο Patmos radio 91

 

Παρά τους περιορισμούς και τα πολλά προβλήματα που έφερε στη χώρα μας και κατ επέκταση στην Πάτμο μας η πανδημία του covid-19, το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής θα γίνει. Ο δήμαρχος Πάτμου , ο νέος πρόεδρος και το νέο διοικητικό συμβούλιο του Πνευματικού κέντρου πήραν τη μεγάλη απόφαση να γίνει και φέτος. Είναι το 19ο Φεστιβάλ και θα οργανωθεί από το νέο διοικητικό συμβούλιο.
Από τις πληροφορίες που έχουμε ένας νέος αέρας θα φυσήξει που θα φέρει αλλαγές.
Μια σημαντική αλλαγή είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής .
Είναι ένας νέος με εμπειρία και πλούσιο βιογραφικό ο κ. Θεόδωρος Ορφανίδης.
Μια άλλη αλλαγή είναι ότι το Φεστιβάλ Θρησκευτικής μουσικής δεν θα περιοριστεί στις μέρες της διοργάνωσης 4 -5 ή 6 όπως γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.  Θα επεκταθεί με παράλληλες εκδηλώσεις όλο το χρόνο.

Για τις αλλαγές αυτές και τι ακριβώς θα συμβεί θα μας το πει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Θεόδωρος Ορφανίδης.


Σ.Μουλιάτη:  Κύριε Ορφανίδη, είναι μεγάλη η ευθύνη που αναλαμβάνεται διότι αυτό το φεστιβάλ έχει μια ιστορία, είναι η 19η χρονιά που γίνεται.  Tiο πλούσιο βιογραφικό σας όμως και η εμπειρία σας των 22 ετών μας κάνει να περιμένουμε τα καλύτερα.

 

Θεόδωρος Ορφανίδης: Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα από την Παρασκευή 28 Αυγούστου μέχρι και την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2020.
Αρχικώς είχαμε προγραμματίσει ένα επταήμερο Φεστιβάλ αλλά λόγω κορωνοϊού αναγκαστήκαμε να κόψουμε 2 ημέρες. Όπως είπατε και σεις το 19ο Φεστιβάλ σηματοδοτεί και μία νέα εποχή όσο αφορά τη νέα διοίκηση δημοτική και καλλιτεχνική. Θέλαμε να είναι ένα φεστιβάλ πολυποίκιλο.

Ξεκινάμε με τον Σταύρο Κουγιουμτζή που φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια απουσίας του, και το εξαιρετικό έργο «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» με τη Σόνια Θεοδωρίδου ως σαν σολίστ,  τον Θάνο Θεοτοκάκη αφηγητή και την σύγχρονη ορχήστρα της ΕΡΤ Θεσσαλονίκης.
Είναι μια πολύ δυνατή και αν θέλετε συμβολική πρεμιέρα, διότι σκοπός μας είναι και η ανάδειξη της ελληνικής δημιουργίας. Είναι πολύ σπουδαίο να έχουμε φυσικά και τους μεγάλους δυτικούς δασκάλους , όμως είναι πολύ σπουδαίο εξίσου να έχουμε έλληνες συνθέτες που συγκεράσαν αν θέλετε τη Βυζαντινή μας παράδοση με τη δυτική ή και αναδεικνύουν μια πνευματικότητα που έχει η Πάτμος μας και οι εποχές επιτάσσουν κάτι τέτοιο.

 

Ερώτηση: Το concept του Φεστιβάλ θα εξακολουθήσει να έχει σαν κεντρική ιδέα την θρησκευτική καθαρά μουσική ή θα παρεκκλίνει;

 

Θεόδωρος Ορφανίδης:  Ο πυρήνας παραμένει η θρησκευτική μουσική . Όμως όπως είπατε στην εισαγωγή σας έχουμε τις παράλληλες εκδηλώσεις που σηματοδοτούν αυτή τη νέα εποχή τη νέα διοίκηση και τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση που αν δεν είχαμε τον κορονοϊό , τον Μάρτιο θα μιλούσαμε ήδη για τη δημιουργία χορωδιών στο νησί, χορωδία παιδική νεανική και ενηλίκων. Είναι κάτι το οποίο αποφασίσαμε με τον κύριο Δήμαρχο Ελευθέριο Πέντε, τον πρόεδρο του πνευματικού κέντρου κ. Νίκο Κουτούζο όμως αναστείλαμε τα σχέδια μας προς ώρα λόγω κορονοἵού.

Πέραν τούτου θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις όπως μετακλήσεις συναδέλφων καλλιτεχνών από την Αθήνα και διάφορα μέρη όπου θα έχουμε την εισαγωγή του Πάτμιου κοινού στα όργανα της ορχήστρας εκπαιδευτικά προγράμματα κ.λ.π όμως θα υπάρχει ένας εμπλουτισμός δραστηριοτήτων εκπαιδευτικά προγράμματα δημιουργίες χορωδιών κ.λ.π.
 

Ερώτηση Ας το πάρουμε πληροφοριακά. Θα υπάρχει το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, η κεντρική διοργάνωση και διάφορες εκδηλώσεις μέσα στο χρόνο. Πόσες τις υπολογίζετε αυτές;

 

Θεόδωρος Ορφανίδης:  Θα έχουμε Χριστουγεννιάτικη παρουσία, Πασχαλινή παρουσία. Κάθε μήνα θα έχουμε και από κάτι  που θα έχει να κάνει με εκπαίδευση κ.λ.π. Οι χορωδίες μας θα μπορούν να πλαισιώνουν γιορτές και θα έχουμε μια καινούργια δημιουργική πολιτιστική κίνηση στο νησί που νομίζω ότι του χρειάζεται πάρα πολύ.

Ερώτηση: Άκουσα που είπατε προηγουμένως ότι στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής  που θα είναι αφιερωμένη στον μεγάλο συνθέτη μας Σταύρο Κουγιουμτζή θα τραγουδήσει  η γνωστή και μεγάλη κυρία της μουσικής,  σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου σύζυγος σας. Οι  υπόλοιπες συναυλίες που θα κινούνται και θα εστιάζονται. .

 

Η δεύτερη συναυλία έχει να κάνει με το έργο ενός σπουδαίου Ροδίτη συνθέτη του Σάββα Καρατζιά ο οποίος έχει γράψει ένα συγκλονιστικό έργο που ονομάζεται "Θεοφάνης ο Έλληνας" έχει παιχθεί με τεράστια επιτυχία στη Μόσχα, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και στο Βερολίνο είναι ένα έργο που θα πλαισιώσει τη δεύτερη μέρα με τους ίδιους συντελεστές στην συναυλία με τον Κουγιουμτζή .

Τρίτη μέρα έχουμε ένα μεγαλειώδες ρέκβιεμ του Ρώσου συνθέτη Άλφρεντ Σνίτκε.

Την τέταρτη μέρα μία χορωδιακή  ανθολογία θρησκευτικής μουσικής ίσως με μία από τις καλύτερες χορωδίες εν Ελλάδι τη μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης σε διεύθυνση Μαίρης Κωνσταντινίδου

Την πέμπτη μέρα και θα κλείσουμε, με το σπουδαίο συνθέτη και πιανίστα του Λουξεμβούργου David Ianni  ο οποίος έρχεται υπό την αιγίδα και την αρωγή της πρεσβείας και της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, η οποία οπωσδήποτε ήθελε ένας καλλιτέχνης της να δώσει την παρουσία του στο φεστιβάλ μας. Τόσο σπουδαίο θεωρείται το φεστιβάλ .

Το φεστιβάλ πρέπει να το κοιτούμε και να το φροντίζουμε διότι έξω η Πάτμος μας η Ελλάδα μας είναι έννοιες που μετρούν πάρα πολύ.  Είναι brand names και ο κόσμος τα σέβεται όλα αυτά. Με την ίδια σοβαρότητα και την ίδια τιμή θα πρέπει και μεις να συμπεριφερθούμε στην Πάτμο μας και σε αυτό το φεστιβάλ.

Όσο αφορά τη συμμετοχή της κυρίας Σόνιας Θεοδωρίδου πρέπει να πω ότι και στα τρία κονσέρτα είναι αφιλοκερδής δεν θα πάρει χρήματα γιατί θέλει να στηρίξει τους σκοπούς μας. Η συγκυρία είναι πολύ στενάχωρη ο κόσμος ζορίζεται,  οι συνάδελφοι στο χώρο της μουσικής αλλά και της καλλιτεχνίας γενικότερα είναι σε πολύ δεινή θέση, ο πολιτισμός μας δυστυχώς βάλλεται και απαξιώνεται και αυτό είναι πάρα πολύ στενάχωρο .

Να υπερθεματίσω κλείνοντας  θερμές ευχαριστίες πρέπουν του κυρίου δημάρχου μας Ελευθέριου Πέντε καθώς και του προέδρου κ. Νίκου Κουτούζου και του Δ.Σ. του Πνευματικού κέντρου Πάτμου γιατί πραγματοποίησαν τελικώς αυτό το φεστιβάλ όταν τα περισσότερα φεστιβάλ στην Ελλάδα και οπωσδήποτε στην Ευρώπη έχουν αναστείλει μέχρι νεωτέρας τις δραστηριότητες τους.

Μπράβο ο πολιτισμός χτυπά και στην Πάτμο και είναι σημαντικό και για τους Πάτμιους φίλους μας τους ντόπιους για να το στηρίξουν και για τον κόσμο που θα έρθει. Ήδη κλείνουνε ξενοδοχεία και κλείνουνε τις θέσεις τους προκειμένου να απολαύσουνε αυτό το πολυποίκιλο ομολογουμένως 19ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής μουσικής.

 

Ερώτηση: Πιστεύεται ότι και ο χώρος και ο αριθμός των συμμετεχόντων στις χορωδίες και στις ορχήστρες θα μπορούν να τηρήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ; 

 

Θεόδωρος Ορφανίδης:  Έχουμε μειώσει αισθητώς και τον αριθμό της ορχήστρας . Σκεφθείτε πως αρχικώς η ΕΡΤ θα ερχόταν με 30 – 40 άτομα τώρα θα έρθει με 20.

H άλλη χορωδία έρχεται μόνο με 25 άτομα. Έχουμε συρρικνώσει τις δυνάμεις μας προκειμένου να είναι συμβατές με τις προδιαγραφές που έχει δώσει το υπουργείο υγείας. Κάθε μουσικός κάθεται μόνος του στο αναλόγιο του,  κάτι αλλόκοτο και συμβαίνει πρώτη φορά,  και οι χορωδοί είναι σε απόσταση ασφαλείας. Είναι νέα δεδομένα αυτά.

Μουσικά είναι παράδοξα αλλά είναι υγειονομικά συμβατά με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Θα υπάρχει και πλεξιγκλάς μεταξύ τους.

Θα ισχύσουν επίσης και οι οδηγίες των αποστάσεων μεταξύ του κοινού με τήρηση της απόστασης των καθισμάτων τους.

 

Ερώτηση: Αισθάνομαι ότι νοιώθετε κάπως υπερήφανος για την ανάληψη της οργάνωσης και καλλιτεχνικής διεύθυνσης αυτού του Φεστιβάλ και θάθελα να μου πείτε τους λόγους.

 

Θεόδωρος Ορφανίδης Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για εμένα προσωπικώς διότι η Πάτμος με ότι αυτή συμβολίζει το φεστιβάλ το ίδιο το οποίο έρχεται τώρα για 19η χρονιά είναι θεσμοί και πυλώνες πολιτισμού σοβαροί, ουσιαστικοί και με βάθος . Η τιμή που μου έκανε ο κ. δήμαρχος και ο κ. Κουτούζος σαν πρόεδρος του πνευματικού κέντρου,  είναι για μένα πολύ σοβαρό θέμα και φαντάζει σαν μία πολύ μεγάλη πρόκληση την οποία πιστεύω ότι θα φέρω εις πέρας .

Τέλος περιμένουμε στο φεστιβάλ όλο τον κόσμο της Πάτμου ώστε να δουν οι ξένοι που θάρθουν ότι είμαστε ενωμένοι, τιμούμε τον πολιτισμό και οπωσδήποτε τιμούμε αυτή τη μεγάλη γιορτή που είναι το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής.

 

 

 ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΣΤΟ  PATMOS RADIO 91

 

 

Σχετικά άρθρα

Αναζήτηση

like us on facebook

Πρωτοσέλιδα


Google translate

enfrdeitptrues

PATMOS RADIO 91

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

dimotikos

Μέλος του

aegeanmedia

editorial2ed

banner2019

rent KATERINA WEB

H MAGEIA WEB 2s

rent KATERINA WEB

keridis-sima

patmosmonastery

Έντυπα

1111

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr