patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

«Πάγωσε» η δόμηση στο Αιγαίο

Αναστάτωση προκαλεί στα νησιά του Αιγαίου η κατάργηση των τοπικών Συμβουλίων Χωροταξίας (ΣΧΟΠ), χωρίς την αντικατάστασή τους από αντίστοιχο όργανο. Οπως υποστηρίζουν οι τοπικοί τεχνικοί φορείς, η κατάργηση είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσει» εντελώς η οικοδομική δραστηριότητα, αφού στους παραδοσιακούς οικισμούς απαιτείται για κάθε νέα άδεια προηγούμενη έγκριση του ΣΧΟΠ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, υποστηρίζει ότι η αρμοδιότητα ορισμού νέων συμβουλίων είναι πλέον στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν επιληφθεί.

Μεταξύ άλλων, ο νόμος 4030/11 για τις οικοδομικές άδειες ορίζει τη σύσταση Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, σε αντικατάσταση των παλαιών τοπικών Συμβουλίων Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ). Τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευση του νόμου -στις 28 Νοεμβρίου- ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημ. Χαλκιώτης με έγγραφό του διέταξε την παύση λειτουργίας των ΣΧΟΠ ανά νομό και επαρχείο (Κυκλάδων, Λέσβου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Χίου, Λήμνου, Θήρας, Νάξου, Καλύμνου και Κω). «Η επαναλειτουργία των ανωτέρω οργάνων θα αρχίσει μετά τον ορισμό εκ νέου των μελών τους ή έπειτα από νεότερες οδηγίες», αναφέρει.

Στην περίπτωση αυτή, όμως, η ταχεία αντίδραση του κρατικού μηχανισμού... δημιούργησε πρόβλημα! Κι αυτό γιατί στο Αιγαίο η πλειονότητα των οικισμών, ακόμα και ολόκληρα νησιά, είναι χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακά και επομένως η έγκριση των αρχιτεκτονικών μελετών από τα ΣΧΟΠ αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση των οικοδομικών αδειών από τα πολεοδομικά γραφεία. «Με την κατάργηση των ΣΧΟΠ, χωρίς προηγούμενη αντικατάστασή τους... μας οδήγησαν στην αγρανάπαυση!», λέει στην «Κ» η κ. Ευαγγελία Μπιλλήρη, πολιτικός μηχανικός στην Κάλυμνο. «Οσοι έσπευσαν να προλάβουν την αλλαγή στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών μπήκαν στον «πάγο». Κι εμείς απλά καθόμαστε στα γραφεία μας και περιμένουμε. Είναι που είναι το Darwin της Αυστραλίας αποικία της Καλύμνου, τώρα θα γίνει... πρωτεύουσα».

Το πρόβλημα εντόπισαν και τα νησιωτικά τμήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου που ζήτησαν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας. «Η ρύθμιση έγινε πρόχειρα. Κανονικά θα έπρεπε τα ΣΧΟΠ να καταργηθούν αφού ιδρυθούν τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, κ. Ιάκωβος Γρύλλης.

Από πλευράς του, το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι σε γνώση του θέματος και υποστηρίζει ότι η ευθύνη άμεσης ίδρυσης των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής ανήκει, σύμφωνα με τον νέο νόμο, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. «Θα έπρεπε, ωστόσο, το υπουργείο να έχει προετοιμάσει το έδαφος εγκαίρως ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς», λέει ο κ. Γρύλλης. «Αυτή τη στιγμή οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο».

Σχετικά άρθρα