patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Και οι γιατροί έχουν τα όρια τους. Ούτε μια απλή γενική καλλιέργεια ούρων δεν τους βοηθά στην διάγνωση αφού δεν γίνεται .

 

Συμπληρωματικά στο δημοσίευμα μας «Μείναμε πάλι  με δύο γιατρούς» λάβαμε την παρακάτω επιστολή από τον έναν από τους δύο γιατρούς που έμειναν στο Κ.Υ.Πάτμου τον Επιστημονικό υπεύθυνο διευθυντή κ. Ασλάνογλου Δαμιανό.

 

Αγαπητή Σμαράγδα,

Το κέντρο υγείας Πάτμου, με τους υπάρχοντες δύο μόνον ιατρούς, αδυνατεί να καλύψει τις εφημερίες του (μόνο 15 ημέρες) το μήνα. Επίσης είναι προβληματική η καθημερινή του λειτουργία, λόγω φόρτου εργασίας, αναγκών ηλεκτρονικής συνταγογράφισης , παραπεμπτικών, συχνών διακομιδών, υποχρεωτικής λήψης 24ωρης ημερανάπαυσης μετά από εφημερία σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο.

Παρά τις συνεχείς αναφορές μας προς όλους τους αρμόδιους φορείς, ότι χρειάζονται ΑΜΕΣΑ ΔΥΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΙΑΤΡΟΙ ΑΚΟΜΗ (ήδη από τις 23/5 η κατάσταση παραμένει τραγική και οι ιατροί εφημερεύουν εθελοντικά καθημερινά χωρίς ρεπό, με ξενύχτια, άγχος και ανασφάλεια).

Η κατάσταση αυτή χωρίς τουλάχιστον 4 ιατρούς καθιστά την όλη λειτουργία του κέντρου υγείας και των εφημεριών του, επικίνδυνη και επισφαλή. Δεν υπάρχουν ιατροί να εφημερεύουν όλο το μήνα. Αυτό είναι επικίνδυνο, οι ιατροί αδυνατούν να ανταποκριθούν παρά τις θυσίες σε καθημερινή βάση με καθημερινό ωράριο, καθημερινές εφημερίες (μαύρη εργασία), διακομιδές επίπονες, χωρίς ρεπό, ανάπαυση, άδειες και με κίνδυνο για ιατρικά λάθη, αμέλεια, κλπ. Κι όμως παρά τις εκκλήσεις μου ?αναφορές προς όλους τους αρμόδιους φορείς ? ιατρικού σύλλογο ? δήμο- εισαγγελέα, ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε.

Στις 59 θέσεις επικουρικών ιατρών άμεσης προτεραιότητας για τα Δωδεκάνησα δεν υπήρχε πουθενά η Πάτμος!!! Έτσι πληροφορήθηκα σήμερα από το ΚΘΛ Λέρου!!! Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι πρωτεύον για την υγεία των κατοίκων και τον τουρισμό και πρέπει ήδη να είχε λυθεί. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει άμεσα να κινητοποιηθεί για εξεύρεση κάθε δυνατής λύσης. Το πρόβλημα είναι ήδη γνωστό στους αρμόδιους φορείς. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με την ισχύοντα νόμο καθημερινά πρέπει να είναι δύο ιατροί στα Κέντρο Υγείας και ένας παιδίατρος. Επιπλέον υπάρχει άμεση ανάγκη ενός ακόμη νοσηλευτή για να υπάρχει η υποχρεωτική νυκτερινής βάρδια μέσα στο Κέντρο Υγείας και όχι αυτό να κλείνει στις 11 μ.μ. και μάλιστα τώρα που είναι τουριστική περίοδος με πολύ μεγαλύτερες ανάγκες.

Επιπλέον οι ιατροί αδυνατούν να διαγνώσουν σωστά με ανύπαρκτο εργαστηριακό, έλεγχο, χωρίς ούτε μια απλή γενική καλλιέργεια ούρων και βασικό βιοχημικό έλεγχο με αποτέλεσμα συχνότερες παραπομπές, ταξίδια, έξοδα, ταλαιπωρία των ασθενών και δικαιολογημένη αγανάκτηση, οργή, δυσφορία και αίσθημα ανασφάλειας και εγκατάλειψης.

Με τιμή

Ασλάνογλου Δαμιανός

Επιστημονικός υπεύθυνος διευθυντής.

Σχετικά άρθρα