patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Αυτά είναι τα κρατικά μέτρα ενίσχυσης ανά ευρωπαϊκή χώρα για Τουρισμό και Ξενοδοχεία

PLATEIA

Η κρίση του Κορωνοϊού έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία, αλλά κανένας άλλος τομέας δεν έχει πληγεί τόσο όσο τα ξενοδοχεία και ο τουρισμός. Οι κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την προστασία των 2 αυτών κλάδων σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει αναγνωριστεί το γεγονός, ότι εάν δεν υποστηριχθούν, έστω και βραχυπρόθεσμα, τότε ίσως να πάψουν και να υπάρχουν.

Η συμβουλευτική εταιρία Howarth HTL έχει συλλέξει κάθε μέτρο και απόπειρα ενίσχυσης του τουρισμού και των ξενοδοχείων, ανά ευρωπαϊκή χώρα, σε μια προσπάθεια να δημιοργηθεί ένα σημείο αναφοράς, στο οποίο θα συγκεντρώνονται όλες οι προσεγγίσεις.

 

Τα μέτρα που μέχρι στιγμής έχει υιοθετήσει κάθε ευρωπαϊκή χώρα, έχουν ως εξής:


Ευρώπη

 

1. Κροατία

Η κυβέρνηση ενισχύει του εργαζόμενους με 580 δολάρια ανά μήνα για τους μήνες Μάρτιο έως και Μάιο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και παράταση. Η κυβέρνηση, επίσης, καλύπτει τον φόρο εσόδων για το παραπάνω ποσό.
Για τη διάρκεια της κρίσης έχει καταργηθεί η πληρωμή των φόρων στον τουρισμό για τις εταιρίες με μείωση εσόδων άνω του 50%, ενώ έχει ανασταλεί η πληρωμή του για εταιρίες με μείωση εσόδων κάτω του 50%, για όλη τη διάρκεια της κρίσης.
Επιπλέον, υπάρχει σκέψη για την κατάργηση επιπλέον εισφορών, όπως οι άδειες για τουριστικές γαίες και παραλίες μεταξύ άλλων. Άλλο ένα μέτρο είναι η μείωση των εξόδων για τον λογαριασμό ηλεκτρισμού.

 

2. Κύπρος

Στην Κύπρο η «επανεκκίνηση» του Τουρισμού αναμένεται από την 1η Ιουνίου. Τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση είναι τα εξής:

Κυβερνητικές εγγυήσεις για προπληρωμές προς τους tour operators και τους τουρίστες (που έχουν κάνει άμεσες κρατήσεις) καθώς και η παραχώρηση voucher με ισχύ έως το τέλος του 2021.
Επιχορηγήσεις προς τους ξενοδόχους (έως και 90% της μισθοδοσίας προσωπικού), ενώ υπό εξέταση βρίσκεται και η παραχώρηση επιχορήγησης για ενεργειακά και έμμεσα έξοδα.
Προβλέπεται οι τουριστικές ροές να ανέλθουν στο 30% του 2019 και μόνο από χώρες με μειωμένο αριθμό κρουσμάτων

 

3. Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στα παρακάτω μέτρα:

Αποζημίωση ίση με το 70% του καθαρού μισθού για τους εργαζόμενους με μισθούς έως και 6972 ευρώ μεικτά μηνιαίως
100% αποζημίωση για εργαζομένους που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό
Οι επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν πλήρως από το Κράτος
Στη φορολογία θα δοθεί περίοδος χάριτος διάρκειας έως και 3 μήνες για κοινωνικές εισφορές
Κυβερνητικό σχέδιο για 50% κάλυψης του κινδύνου για την παροχή εγγυήσεων στα δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα ανέρχονται στο 25% των εσόδων του 2019

 

4. Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει ένα οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 3.8 δισεκατ.ευρώ, όπου τα 2 δισεκατ. έχουν ήδη ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση και τα επιπλέον 1.8 δισεκατ. από ειδικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Μείωση του ΦΠΑ στα είδη υγιεινής από το 24% στο 6% για όλο το 2020.
  • Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου τους για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
  • Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί, θα πληρώσουν και αυτοί το 60% του ενοικίου της μόνιμης κατοικίας τους, ενώ θα υπάρξει και μια 4μηνη περίοδος αναστολής των φορολογικών πληρωμών και των δόσεων.
  • Ενίσχυση επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν σημειώσει μείωση εσόδων, μισθοδοσίας και μη μισθοδοτικών εσόδων, κατά 1.8 δισεκατ. ευρώ
    Παροχή 1.8 δισεκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο για την ενίσχυση της ρευστότητας, της εργασίας και των εσόδων των εργαζομένων.
  • Το κράτος θα καλύψει όλες τις κρατικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του ιδιωτικού τομέα
  • Οι τράπεζες θα παρέχουν μέτρα κάλυψης των επιχειρήσεων και των ατόμων μαζί με οικονομικά μέσα για την ενίσχυση της ρευστότητας. Η κυβέρνηση έχει λάβει επίσης μέτρα για την προστασία του χρηματιστηρίου
  • Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί, θα λάβουν το ποσό των 800 ευρώ για τον Απρίλιο από το κράτος, το οποίο και θα καλύψει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τις εισφορές για το σύστημα υγείας.
  • Όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις έχουν ανασταλεί για 4 μήνες. Το μέτρο αυτό θα καλύψει 500.000 εργαζομένους και θα ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ
  • Οι πληρωμές φόρων των ελεύθερων επαγγελματιών θα ανασταλούν και αυτές για 4 μήνες

https://money-tourism.gr/ Money-tourism.gr