patmosweb330

elin330

aegeanlab

«Ο Καλλικράτης είναι η μεγαλύτερη αποτυχία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

 

 

«Η μεγαλύτερη αποτυχία που έγινε ποτέ για την αυτοδιοίκηση είναι ο Καλλικράτης. Αντί να λύσει προβλήματα, δημιούργησε περισσότερα με συνέπεια αρκετοί Δήμοι να είναι σε αδιέξοδο».

 

 


Την κατάσταση που διαμόρφωσε και στους νησιωτικούς ΟΤΑ η διοικητική μεταρρύθμιση, περιέγραψε σε συνέντευξή του στη «δ», ο δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας. Όντας από τους ανθρώπους που δεν «μασούν» τα λόγια τους ο δήμαρχος της Σύμης «τα λέει έξω από τα δόντια» και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα και δεν φοβάται να δηλώσει πως θα είναι καλύτερο να φύγει το ταχύτερο δυνατό, η κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου. Ο δήμαρχος Σύμης δεν διστάζει να υπογραμμίσει πως είναι λάθος ακόμη και για τους αιρετούς να ακολουθούν τυφλά τις επιταγές του κόμματος στο οποίο ανήκουν.

«Πρέπει να μάθουμε να διεκδικούμε από το κόμμα που στηρίζουμε. Όχι να ακούμε και να δεχόμαστε τυφλά ό,τι κάνει. Πρέπει να αντιδρούμε. Είμαι ένας από αυτούς που έχω κατηγορηθεί ότι κατηγορώ το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι έτσι. Διεκδικώ αυτά που πιστεύω ό,τι είναι καλά για τον τόπο μου», δηλώνει ο κ. Παπακαλοδούκας που εκφράζει την ευχή να επιστρέψει το ταχύτερο στην ενεργό πολιτική ο πρώην δήμαρχος της Ρόδου κ. Γιώργος Γιαννόπουλος.
Όσο για το ακτοπλοϊκό, ο δήμαρχος τονίζει, πως η Σύμη είναι το πιο αδικημένο νησί.

Η συνέντευξη του δημάρχου Σύμης κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα, αναλυτικά:

Πως εξελίσσεται μέχρι τώρα ο Καλλικράτης στο νησί της Σύμης; Εχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα που δημιούργησε;

Ο Καλλικράτης είναι η μεγαλύτερη αποτυχία, που έχει προκύψει. Φαίνεται ξεκάθαρα και από τα οικονομικά μέτρα, που έχουν ληφθεί. Είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να γίνει, τόσο για την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και για την τοπική κοινωνία. Τώρα με την κρίση που σοβεί, οι Δήμοι θα έπρεπε να είναι πολύ πιο ευέλικτοι ώστε να παρέχουν βοήθεια και κυρίως, εργασία στους πολίτες που μαστίζονται από την ανεργία. Όμως δεν λειτουργεί τίποτε. Οι ΟΤΑ έτσι όμως δεν μπορούν να λειτουργήσουν.


Τι χρειάζεται για να λειτουργήσει όπως πρέπει η διοικητική μεταρρύθμιση;
Πιστεύω ότι ο εκάστοτε δήμαρχος, πρέπει να μπορεί να εκτελέσει το έργο του. Εννοώ ότι θα πρέπει να του δίνεται η δυνατότητα να κάνει πράξη τις ιδέες του. Σύμφωνα με την κατάσταση, που διαμορφώθηκε όμως ο θεσμός του δημάρχου φαίνεται να είναι κάτω από το προσωπικό. Έτσι όμως ο εκάστοτε δήμαρχος δεν μπορεί να υλοποιήσει το έργο του. Κατά την παρούσα φάση στην Ελλάδα, διοικούν οι υπηρεσίες. Πιστεύω ότι από τη στιγμή που ο δήμαρχος εκλέγεται από τους πολίτες θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να υλοποιήσει το έργο που προγραμμάτισε για τη θητεία του. Αν οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτό, τότε να τον στείλουν στο σπίτι του. Τώρα όμως, αξιολογείται με λάθος κριτήρια αφού ουσιαστικά δεν μπορεί να κάνει όσα έχει προγραμματίσει. Ακόμη και για απλά πράγματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι λύσεις μπορεί να δοθούν μετά από δύο ακόμη και οκτώ χρόνια. Ένα παράδειγμα είναι ότι κάναμε αίτηση στην ΚΕΔ για να μας παραχωρηθεί ο χώρος για τον βιολογικό και εδώ και δύο χρόνια περιμένουμε . Αυτό συμβαίνει γιατί, έχουν τον πρώτο λόγο οι υπηρεσίες . Και σαν να μην έφθαναν αυτά έρχεται το κράτος και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος και μας επιβάλλει ποινές και ζητά ευθύνες γιατί δεν έχει τελειώσει το έργο της αποχέτευσης στη Σύμη.



Θεωρείτε πως το κράτος ιδιαίτερα τώρα που η κατάσταση είναι δύσκολη θα πρέπει να στηρίξει τους μικρούς Δήμους και κυρίως τους νησιωτικούς και γιατί;
Πιστεύω ότι δεν χρειαζόμαστε καμία στήριξη, από το κράτος. Να μας αφήσουν να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Να μας δώσουν το περιθώριο να δουλέψουμε και να εκμεταλλευόμαστε, εμείς τα έσοδα των νησιών μας. Αυτά που εισπράττουμε δηλαδή να μένουν στον τόπο μας. Τότε δεν θα έχουμε ανάγκη το κράτος.


Πως αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι νησιών μικρών, όπως είναι η Σύμη, τα σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα από την κυβέρνηση;
Ο κόσμος έχει πλέον φοβηθεί. Δεν κυκλοφορεί έξω. Φοβάται τι θα του ξημερώσει η επόμενη ημέρα και αγωνιά. Από κει και πέρα, περιμένουμε το καλοκαίρι για να ανασάνουμε με την έννοια, ότι ο τουρισμός θα δώσει και πάλι ώθηση στην οικονομία μας.


Είναι θετικό το τοπίο αναφορικά με τα οικονομικά των ΟΤΑ ή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο εξαιτίας της κρίσης;

Επαναλαμβάνω, να μας αφήσουν να διαχειριστούμε τα έσοδα μας. Θεωρώ ότι με τον Καλλικράτη όλοι οι ΟΤΑ έχουν πρόβλημα. Κατά την λαϊκή ρήση, την πατήσαμε. Θα σας αναφέρω πως ο Δήμος Σύμης, ελάμβανε από την ΣΑΤΑ 102.000 ευρώ. Τώρα το ποσό μειώθηκε στα 60.000 ευρώ. Εμείς όμως συντάσσαμε τον προϋπολογισμό μας και υπολογίζαμε του πόρους αυτούς ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες και να περισσέψει και κάτι. Τώρα όμως έχει δημιουργηθεί πρόβλημα. 

Έχει λυθεί το ακτοπλοϊκό πρόβλημα του νησιού σας;
Όχι, μένει άλυτο. Αν κάνουμε την σύγκριση με τα άλλα νησιά η Σύμη είναι η πιο αδικημένη. Αναφέρομαι στις επιδοτήσεις των ακτοπλοϊκών γραμμών. Το μοναδικό δρομολόγιο, που επιδοτείται είναι αυτό που γίνεται με το «ΔΙΑΓΟΡΑΣ».
Ουσιαστικά το κράτος θεωρεί ότι είναι υποχρέωση της ΑΝΕΣ, που ανήκει κατά 20% στο Δήμο Σύμης, να εξυπηρετεί το νησί χειμώνα καλοκαίρι, χωρίς να λαμβάνει επιδότηση. Το κόστος αυτό όμως βαρύνει την εταιρεία μας. Άλλα νησιά μας έχουν δυο δρομολόγια από τον Πειραιά με το «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» και άλλα τέσσερα επιδοτούμενα με άλλα πλοία.

Σχόλιο Patmostimes: Αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα της συνέντευξης του Δημάρχου Σύμης, ο οποίος θέτει επί τάπητος σοβαρά προβλήματα, τα οποία ταλαιπωρούν και τον Δήμο Πάτμου. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να υπάρξουν και συλλογικές αντιδράσεις.