patmosweb330

elin330

aegeanlab

Life Style

Συγκινημένοι και ενθουσιασμένοι οι χρυσοί Ολυμπιονίκες από την Πάτμο .

3204

Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση για το Ολυμπιακό ιδεώδες την Κυριακή 25 Μαΐου στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Σκάλα.

 

Οι Ολυμπιονίκες, Νίκη Μπακογιάννη, Σοφία Σακοράφα, ?ννα Βερούλη, Βαλέριος Λεωνίδης, Κάχι Καχιασβίλι, Οδυσσέας Εσκιτζόγλου, Ευάγγελος Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρο των ολυμπιονικών κ. Παναγιώτη Φασούλα, την κ. Κατερίνα Παναγοπούλου διεθνή πρέσβειρα του Αθλητισμού, τον διεθνή πρέσβη της Κύπρου για τον Αθλητισμό κ. Ανδρέα Γεωργιάδη και τον τ. πρόεδρο της Οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών αγώνων κ. Στρατή Στρατήγη. Μαζί με την χρυσή ομάδα και ο σύζυγος της κ. Παναγοπούλου κ. Στέλιος Παναγόπουλος.

 

Οι εκλεκτοί καλεσμένοι έφθασαν το πρωί της Κυριακής με το πλοίο blue star 1 στην Πάτμο και αφού ξεκουράστηκαν για λίγο στο ξενοδοχείο Πόρτο Σκούταρη, επισκέφθηκαν το Ιερό σπήλαιο της Αποκάλυψης όπου παρακολούθησαν δέηση και προσευχήθηκαν. Μετά την προσευχή επισκέφθηκαν στην Ιερά Μονή όπου ξεναγήθηκαν στο Καθολικό και στα κειμήλια της και στη συνέχεια τους υποδέχτηκε και τους καλωσόρισε στο ηγουμενείο ο καθηγούμενος και έξαρχος Πάτμου αρχ. Αντίπας, όπου μετά από μια σύντομη αναδρομή στην ιστορική πορεία της Ιεράς Μονής, αντάλλαξε προβληματισμούς με τους Ολυμπιονικές μας. Το μεσημέρι ο καθηγούμενος τους παρέθεσε επίσημο γεύμα στο αρχονταρίκι της Μονής.

Στο γεύμα ήταν επίσης προσκεκλημένος ο κ. Νίκος Φιλάρετος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο δήμαρχος Πάτμου κ. Γρηγόρης Καμπόσος, ο αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Γρύλλης και οι τοπικοί δημοσιογράφοι.Μετά το γεύμα οι παράγοντες της Ολυμπιάδας 2004 και οι Ολυμπιονίκες και μέσα σε ένα πολύ άνετο και φιλικό κλίμα θα λέγαμε, έκαναν δηλώσεις: Δηλώσεις απλές και ανθρώπινες..

 

Στις δηλώσεις τους όλοι ανεξαιρέτως, ευχαρίστησαν τον καθηγούμενο για την πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Ιεράς Μονής και την κ. Κ. Παναγοπούλου, που την υλοποίησε. Η κ. Κατερίνα Παναγοπούλου τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχισμένη, γιατί βλέπει την Ελλάδα να συνεργάζεται. Βλέπει την Πολιτική να συνεργάζεται με τον αθλητισμό και την εκκλησία. Η συνεργασία αυτή είναι το μεγάλο μήνυμα ότι όλοι πρέπει να είμαστε μια οικογένεια, όχι μόνο πριν την Ολυμπιάδα του 2004 αλλά και μετά από αυτήν.

Ο κ. Ανδρέας Γεωργιάδης Διεθνής πρέσβης της Κύπρου στον Αθλητισμό, είπε: Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι στην Πάτμο αλλά είναι η πρώτη φορά που νιώθω τόσο μεγάλη συγκίνηση. Και οι λόγοι είναι, ότι άκουσα τους προβληματισμούς του αγίου καθηγουμένου για τα τεκταινόμενα, έχοντας δίπλα μου αυτούς τους υπέροχους χρυσούς Ολυμπιονίκες. Ο Παναγιώτης Φασούλας Βουλευτής του Πασόκ, Πρόεδρος του συλλόγου Ολυμπιονικών δήλωσε : «Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό εμείς οι αθλητές να βρισκόμαστε κοντά στην εκκλησία» και απευθυνόμενος στον καθηγούμενο του είπε: «Μας αρέσει που είστε ένας προοδευτικός άνθρωπος». Η δέηση που κάναμε προηγουμένως είπε ο Ολυμπιονίκης Κάχι Καχιασβίλι, θα μας βοηθήσει στην πορεία μας και πιστεύω ότι σήμερα γίναμε λίγο πιο δυνατοί.Ευχαριστώ το Θεό είπε Βαλέριος Λεωνίδης που μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ εδώ. Είμαι πιστός άνθρωπος και η πορεία της Ιεράς Μονής της Πάτμου μου δίνει δύναμη και κουράγιο.

 

Ο παλαιότερος Ολυμπιονίκης Οδυσσέας Εσκιτζόγλου ιστιοπλόος Ολυμπιονίκης στη Ρώμη, ευχαρίστησε το Θεό συγκινημένος που βρίσκεται στην Πάτμο και ο Βαγγέλης Πάτρας Ολυμπιονίκης στο πόλο αισθάνεται όπως είπε ότι πήρανε όλοι από τη θετική ενέργεια που ρέει άφθονη στο νησί και πρότεινε η επίσκεψη αυτή να γίνει θεσμός και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο για να παίρνουν δύναμη οι αθλητές.

Η Νίκη Μπακογιάννη, είπε ενθουσιασμένη: «Εγώ σκέπτομαι μετά από αυτό που ένοιωσα και είδα, να μη φύγω. Να κάτσω εδώ».Η Άννα Βερούλη αναφέρθηκε στο εδάφιο επιστολής του αποστόλου Παύλου που λέει: «Τελείωσα Τον αγώνα τον καλό» και συνδύασε με μια Θεϊκή Ολυμπιάδα για να φτάσεις κοντά στο Θεό. «Οι αθλητές όλοι είμαστε πιστοί είπε και μέσα από την προσευχή κάνουμε ένα είδος διαλογισμού για να μπορούμε να φτάσουμε με καθαρό μυαλό και ψυχή στον καλό αγώνα»

 

Η Σοφία Σακοράφα όπως είπε ένοιωσε ευχάριστη έκπληξη για  το πανέμορφο νησί μας και ο Στρατής Στρατήγης τέως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 ο οποίος έρχεται 30 χρόνια στην Πάτμο αλλά πρώτη φορά επίσημα είπε μεταξύ άλλων: 
Ευχαριστώ τον άγιο καθηγούμενο για την πρωτοβουλία και την κ. Παναγοπούλου για την υλοποίηση της .
«Δικαίως παραθέτετε γεύμα στην Μονή γιατί όλοι οι Ολυμπιονίκες μας είναι Απόστολοι του αθλητισμού. Η σύναξης αυτή είναι ιερή και χαίρομαι που πήρατε αυτή την πρωτοβουλία γιατί κανείς άλλος μητροπολίτης ή τοπική εκκλησία την έχει πάρει και είναι ένα βήμα για νάρθει ξανά κοντά στον αθλητισμό η εκκλησία».


Μετά τους παράγοντες και τους Ολυμπιονίκες, συνέχισε ο Δήμαρχος Πάτμου: «Υποκλίνομαι μπροστά σε αυτά τα παιδιά. Είναι τιμή μας που πατήσατε αυτά τα ιερά χώματα. Να ξέρετε πως τώρα που σας γνωρίσαμε η σκέψη μας θα είναι νοερά κοντά σας. Να είστε σίγουροι πως ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος θα είναι μαζί σας.


Όταν συμβαδίζουν αθλητισμός και εκκλησία θα ανθίσει καλύτερα η ελιά».
Τέλος ο καθηγούμενος τους καλωσόρισε μεταφέροντας τους την ευλογία του σεπτού προκαθημένου οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος χαίρεται ιδιαιτέρως για τα επιτεύγματα των αθλητών μας. «Η εκκλησία όπως πολύ συνετά είπατε πρέπει να δώσει το παρόν της και να συνεργαστεί με τον αθλητισμό».


Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για το Ολυμπιακό ιδεώδες στο ξενοδοχείο Σκάλα. Πολύς κόσμος μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά χειροκρότησαν με ενθουσιασμό τους Ολυμπιονίκες και τον Παναγιώτη Φασούλα. Την έναρξη της εκδήλωσης επευλόγησε ο καθηγούμενος αρχ. Αντίπας με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία γύρω από το αγωνιστικό πνεύμα των Ολυμπιακών αγώνων και το Ολυμπιακό ιδεώδες που ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα εδώ και 2800 χρόνια. Στη συνέχεια χαιρέτισε ο Δήμαρχος Πάτμου κ. Γρηγόρης Καμπόσος. Ομίλησαν η κ. Κατερίνα Παναγοπούλου, με θέμα: «Ανοχή και ευ αγωνίζεσθαι», ο Παναγιώτης Φασούλας, η Σοφία Σακοράφα και ο Στρατής Στρατήγης .


Στο τέλος της εκδήλωσης ο καθηγούμενος απένειμε το παράσημο των 1900 χρόνων από την συγγραφή του ιερού βιβλίου της Αποκάλυψης στους Ολυμπιονίκες και τους παράγοντες της Ολυμπιάδας του 2004 καθώς επίσης και στον κ. Νίκο Φιλάρετο και τον κ. Στέλιο Παναγόπουλο της Blue star ferries.
Ο ι Ολυμπιονίκες μετά το τέλος της εκδήλωσης υπέγραψαν αυτόγραφα σε παιδιά και ενήλικες και δεν έκρυβαν τη συγκίνηση τους και τον ενθουσιασμό τους για την υποδοχή που τους επεφυλάχθη.