patmosweb330

elin330

aegeanlab

Life Style

Η Αθηνά Πολιτοπούλου-Kargsten και η έκθεση της «Η Μουσικότητα της Γλυπτικής» στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

 Athena Politopoulou kargsten 1

 

«Η Μουσικότητα της Γλυπτικής» αναδρομική έκθεση της γλύπτριας Αθηνάς Πολιτοπούλου - Kargsten στην ACG Art Gallery είναι στα πλαίσια των εορτασμών των 100 χρόνων παρουσίας και λειτουργίας του Κολλεγίου στην Ελλάδα, και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, 2024.

 

Η Αθηνά Πολιτοπούλου-Kargsten (γεννημένη το 1938, Βόλος, Ελλάδα) ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας, Πάτμου και Στοκχόλμης.

 

Γλυπτά έχει εκθέσει και στην Πάτμο στο παλιό Δημοτικό της Χώρας το καλοκαίρι του 2014 απ όπου είναι και η φωτογραφία της δημοσίευσης στην έντυπη εφημερίδα μας ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ.athina politopoyloy kargsten Αξίζει οι Πάτμιοι και φίλοι της Πάτμου που μένουν ή επισκέπτονται την Αθήνα να δουν αυτή την εξαιρετική έκθεση της Αθηνάς Πολιτοπούλου - Kargsten 

 

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG) παρουσιάζει με χαρά την αναδρομική έκθεση της Αθηνάς Πολιτοπούλου-Kargsten, The Musicality of Sculpture στην ACG Art Gallery, στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια λειτουργίας του Κολλεγίου στην Ελλάδα.

 

Ως παραγωγική γυναίκα καλλιτέχνης, η Αθηνά Πολιτοπούλου-Κάργκστεν υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα της εποχής της και το έργο της παραμένει εξίσου επίκαιρο και επιδραστικό σήμερα. Στην έκθεση The Musicality of Sculpture, καλεί τους θεατές να βιώσουν μια εξερεύνηση του παρελθόντος καθώς και του γυναικείου σώματος σε κίνηση.

 

Μια αίσθηση κίνησης διασχίζει το δημιουργικό σύμπαν της καλλιτέχνιδας, καθορίζοντας την καλλιτεχνική της πρακτική. Με αναφορές στη μουσική και τον χορό, παραπέμπει σε μια υποσυνείδητη ανθρώπινη επιθυμία να ξαναζήσει το παρελθόν μέσα από τη μυθολογία και να απελευθερώσει μακροχρόνιες αναμνήσεις και συναισθήματα.

Η ζωηρή αισθητική γλώσσα και ο οπτικός ρυθμός της δουλειάς της χειρονομούν επιτακτικά το περιβάλλον, παράγοντας μια αίσθηση ευχαρίστησης και ισορροπίας.

 

Εκτείνοντας περισσότερες από πέντε δεκαετίες καλλιτεχνικής παραγωγής, η έκθεση παρακολουθεί την εξέλιξη του συνεχούς πειραματισμού της καλλιτέχνιδας  με τη μορφή, το σχήμα και το στυλ μέσα από τα μέσα του σχεδίου και της γλυπτικής. Το Musical Rays (1992), εμπνευσμένο από μουσικές παρτιτούρες και όργανα, είναι το επίκεντρο της έκθεσης. Απαντώντας στη μουσική αφαίρεση μέσω ενός τρισδιάστατου αντικειμένου, το έργο αντανακλά μια συνέχεια αντιπαρατιθέμενων σχημάτων, παράγοντας μια αλληλεπίδραση φωτός και σκιών. Ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει επίσης ένα νέο σώμα γλυπτικής δουλειάς που εμβαθύνει στη γεωμετρική αφαίρεση, συμπεριλαμβανομένου του Reverse (2023), το οποίο συνδυάζει αρμονικά αγαπημένα υλικά με σαφώς διαφορετικές ποιότητες για πρώτη φορά: λευκό μάρμαρο, αφρικανικό ξύλο και πλεξιγκλάς.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει είκοσι κομμάτια από τα «Triforms», μια σειρά γλυπτών που ξεκίνησε να παράγει η Αθηνά Πολιτοπούλου-Κάργκστεν το 1980. Το πλέον σημαντικό έργο της, συμπυκνώνει τη συμβολή της στη σύγχρονη γλυπτική. Αντιπαραθέτοντας τρία διαδοχικά σκαλιστά στρώματα μαρμάρου, ξύλου ή πλεξιγκλάς, αυτά τα έργα δίνουν την εστίαση σε ένα γυναικείο σώμα σε συνεχή ροή, που ταλαντεύεται στο ρυθμό μιας φανταστικής μουσικής σύνθεσης. Πολύπλοκα σχήματα και μυστηριώδεις τομές στους πυρήνες των γλυπτών δημιουργούν θετικούς και αρνητικούς χώρους σε καθένα από τα έργα. Ελιγμούς μέσα από το πέρασμα του φωτός, οι φόρμες θυμίζουν επίσης μινιμαλιστικές αναπαραστάσεις μουσικών οργάνων. Ο Κίμων Φρίαρ σημείωσε το επαναλαμβανόμενο τροπάριο τριάδας στο έργο της Αθηνάς Πολιτοπούλου-Κάργκστεν, το οποίο πρόσθεσε ένα μεταφυσικό στοιχείο στην πρακτική της επικαλούμενη μια χορδή τριάδας ή μια φούγκα Μπαχ.

 

Η έκθεση παρουσιάζει επίσης πρώιμα έργα σε χαρτί, ύφασμα και ξύλο, καθώς και γλυπτά, όπως η Μητρότητα (1958) και οι Τρεις Χάριτες (1958), γλυπτά που θυμίζουν κυκλαδίτικα είδωλα. Κόρη (1961), ένα αγαλματίδιο σε επιχρυσωμένο γύψο. και τη σειρά «Μεταμορφώσεις» (1989), στην οποία ο καλλιτέχνης επισκέπτεται ξανά το πρόσωπο της Κόρης, επικαλούμενος ζητήματα ταυτότητας και της διαρκώς μεταβαλλόμενης ανθρώπινης κατάστασης. Τα τρία έργα που περιλαμβάνονται στη σειρά «Study of Models» (1967) είναι πρώιμες προσπάθειες εξερεύνησης των αποτυπωμάτων που αφήνουν πίσω τους τα σώματα στους φυσικούς χώρους που καταλαμβάνουν προσωρινά.

Athena Politopoulou kargsten 2

Από το 1968 έως το 1992, η ενασχόληση της καλλιτέχνιδας με τις αναπαραστάσεις του γυναικείου σώματος έγινε πιο εμφανής στη δουλειά της. Εμπνευσμένη από την Αφροδίτη του Willendorf (25.000 π.Χ.), δημιούργησε μια σειρά γυναικείων ειδωλίων με στεατόπυγα χαρακτηριστικά ξεκινώντας από το 1968. Στην έκθεση εκτίθενται τα έργα Aphrodites (1971), Female Figur (1972) και Erotic (1973), όλα απεικονίζουν θηλυκά των οποίων οι άφθονες κοιλιακοί και μηροί τα ανυψώνουν σε αρχετυπικά σύμβολα γονιμότητας.

Το Musicality of Sculpture περιλαμβάνει έργα τέχνης από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης Ελλάδος-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, Μουσείο Βορρέ και Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, καθώς και το προσωπικό αρχείο του καλλιτέχνη. Ταλαντωτά μεταξύ ρεαλισμού και αφαίρεσης, τα έργα τέχνης της έκθεσης μαζί αμφισβητούν την κανονιστικότητα της φόρμας και ενώνουν τις ευαισθησίες της κλασικής Ελλάδας με τον ύστερο ευρωπαϊκό μοντερνισμό.

 

Την έκθεση συνοδεύει ο κατάλογος «Αθηνά Πολιτοπούλου-Κάργκστεν: Η μουσικότητα της γλυπτικής» που κυκλοφορεί από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, σε επιμέλεια του Δρ Μεγακλή Ρογκάκου.

ATHINA KARGSTEN

 

Βιογραφία

Η Αθηνά Πολιτοπούλου-Kargsten (γεννημένη το 1938, Βόλος, Ελλάδα) ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας, Πάτμου και Στοκχόλμης. Αποφοίτησε από το Pierce College το 1957 και έλαβε υποτροφία για σπουδές στο Cottey College στη Νεβάδα του Μιζούρι (1957-58) και στο Milwaukee-Downer College στο Milwaukee, Wisconsin (1958-60).

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της, παντρεύτηκε τον Σουηδό παιδίατρο Sven-Olof Kargsten και μετακόμισε στη Στοκχόλμη, όπου σπούδασε στο Konstfack–University of Arts, Crafts, and Design (1961-72) και στη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Καλών Τεχνών (1972-74). ). Παράλληλα με την καλλιτεχνική της δραστηριότητα, συνεργάστηκε με τον φιλέλληνα καθηγητή Sture Linnér για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στη Σουηδία.

 

Το 1998, η Εταιρεία Φίλων του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών τίμησε την Πολιτοπούλου-Καργκστεν.

Το έργο της Αθηνάς Πολιτοπούλου-Kargsten βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Μουσείο Βορρέ, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και Δημοτικό και Περιφερειακό Θέατρο Βόλου, καθώς και συλλογές στην Ιταλία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ελβετία και το Ηνωμένες Πολιτείες.