patmosweb330

elin330

aegeanlab

Life Style

ΕΠΑΓΡΥΠΝΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΙΚΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΞΑΝΘΟ.

ZEFYROS KAFKALIDHS

 

της Σμαράγδας Μουλιάτη

Την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισθεία ομιλία του ιστορικού συγγραφέα κ. Ζέφυρου Καυκαλίδη, την οποία οργάνωσε το Πνευματικό κέντρο Δήμου Πάτμου στο ΠΑΤΜΙΟΝ.

 

Την ομιλία παρακολούθησε ένας αρκετά ικανοποιητικός αριθμός Πατμίων και φίλων της Πάτμου. Μεταξύ αυτών ο δήμαρχος κ. Λευτέρης Πέντες, ο πρόεδρος του πνευματικού κέντρου και αντιδήμαρχος τουρισμού κ. Νικόλαος Κουτούζος , ο οποίος με ένα σύντομο χαιρετισμό ευχαρίστησε και παρουσίασε τον κ. Καυκαλίδη, ευχαρίστησε επίσης όσους στηρίζουν το Πνευματικό κέντρο μεταξύ αυτών και τον χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα www.patmostimes.gr και τους συνεργάτες της.

Την ομιλία παρακολούθησαν επίσης ο πρόεδρος του Δ.Σ κ. Σ. Μπλούκας και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Την ομιλία του στήριξε από προσωπική έρευνα και μελέτη των ιστορικών πηγών της Διεθνούς βιβλιογραφίας και των πρωταγωνιστών της εποχής εκείνης με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνψν από την Επανάσταση.

Όταν ο Καποδίστριας συνάντησε τον Εμμανουήλ Ξάνθο. Σε αυτή την "συνάντηση" δεν επικράτησε η αστική αντίληψη του Καποδίστρια, ότι οι Έλληνες δεν ήταν έτοιμοι μορφωτικά να ξεκινήσουν την Επανάσταση αλλά η αντίθετη του Εμμανουήλ Ξάνθου ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι και ήρθε η ώρα. 

 

Η πορεία του Ξάνθου από την ίδρυση της Φιλικής εταιρείας που ήταν ο πρωταγωνιστής, μας κάνει περήφανους γιατί το τέκνο της Πατμιακής γης ήταν δημιουργός αυτής της μεγάλης ιδέας. Κάποιες αναφορές όμως  του κ. Καυκαλίδη μας  άφησαν  πικρίες. 

Oπως H αντικατάσταση της προτομής του Πατριώτη Μας Εμμανουήλ Ξάνθου από την μπρούντζινη προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη που τοποθετήθηκε από τον εκ μητρός απόγονο των Υψηλαντών, Ευάγγελο Μαρινάκη, εφοπλιστή και πρόεδρο του Ολυμπιακού) ανάμεσα στις προτομές του Σκουφά και Τσακάλωφ, αποδεικνύει το πόσο εύκολα παραποιήθηκε η ιστορία γιατί κάποιοι το θέλησαν και το επιδίωξαν για προσωπικούς λόγους.

 

Αξίζει να διαβαστεί: Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΠΑΡΑΠΟΙHΣE ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ . ΕΞΟΒΕΛΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΞΑΝΘΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟΥ ΠΡΟΓΟΝΟΥ ΤΟΥ Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019 14:08 | Γράφτηκε από τον/την Ζέφυρος Καυκαλίδης

 

Αυτό όμως που μας έκανε να βγούμε από τα ρούχα μας είναι  αυτά που μας είπε σχετικά  με την   ιστορικό καθηγήτρια Πανεπιστημίου κ. Μαρία Ευθυμίου η οποία αναφερόμενη στη Βουλή στον Εμμανουήλ Ξάνθο,ήταν παρών ο κ. Καυκαλίδης σε αυτή την συζήτηση,  αντί να τον αναφέρει μεταξύ των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας , δυστυχώς αμφισβήτησε τον ρόλο του στην ίδρυση της .


Αυτό και μόνο θα έπρεπε να μας είχε ευαισθητοποιήσει για τα περαιτέρω. Ποτέ δεν είναι αργά. 

Ο ιστορικός συγγραφέας κ. Ζέφυρος Καυκαλίδης δεν είναι η πρώτη φορά που ομιλεί για τον Εμμανουήλ Ξάνθο. Το 2018 μας εντυπωσίασε με την ομιλία του για τη ζωή και την προσφορά του. 

Ο Ζέφυρος A. Καυκαλίδης είναι συγγραφέας και νομικός και γεννήθηκε στο Κάιρο το 1948. Σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.  

Για το βιβλίο του Στέφανος Ξένος: Σκηνές από το δράμα του ελληνισμού σε Ανατολή και Δύση 1821-1894 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2001 

Έχει πραγματοποιήσει ανακοινώσεις σε Διεθνή Συνέδρια Φιλοσοφίας και Ψυχολογίας καθώς και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού . Είναι μέλος της International Society of Prenatal and Perinatal Psychology and Medicine και έχει συγγράψει και πολλά άλλα