ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

THS ORTHODOXIAS 2018Με βίντεο του Νίκου Μελιανού

Με ιδιαίτερη κατάνυξη γιορτάστηκε στο νησί μας η Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Ο  Καθηγούμενος αρχιμανδρίτης Κύριλλος Πέντες χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας, Χώρας.
Κατόπιν άρχισε η Λιτανεία των εικόνων κατά τήν Παράδοση κυκλικά σ’ όλη τη Μεσαιωνική Χώρα σέ δύο στάσεις (Πρώτη στην πλατεία της Αγίας Θεοκτίστης και δεύτερη στην Πλατεία του Ξάνθου, όπου και έγινε η προσκύνησις των ιερών εικόνων).
Λιτανεύονται κατά την αρχαία παράδοση τέσσερις εικόνες του Δεσπότου Χριστού, της Μεγάλης Παναγίας, του Τιμίου Προδρόμου και του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.
Έψαλλαν οι μαθητές της Πατμιάδος Σχολής και παρευρέθησαν εκπρόσωποι του Δήμου, λοιπών αρχών, καθηγητές και απλοί πιστοί πολίτες .

Κατανυκτικά λειτούργησαν και οι ενοριακοί ναοί σε όλους τους οικισμούς  και  η  περιφορά των εικόνων που κρατούσαν ενήλικοι και πολλά παιδιά. στους εξωτερικούς τους χώρους. 1

 

ΤΙ ΕΟΡΤΑΖΟΥΜΕ

” Με την ονομασία Κυριακή της Ορθοδοξίας αναφέρεται από τους χρόνους της εικονομαχίας στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία πρωτοκαθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842, οπότε και έπαψε από το γεγονός αυτό ο μακροχρόνιος σάλος που είχε δημιουργηθεί εκ του ζητήματος των εικόνων. Στην Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία με μεγάλη πομπή και αναθεματίστηκαν οι εικονομάχοι, συλλήβδην οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματισθέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους. Στο τέλος μνημονεύθηκαν και όλοι οι «αθλητές» της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης.

Έτσι, σε ανάμνηση εκείνου του θριάμβου της Ορθοδοξίας κάθε χρόνο επαναλαμβανόταν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η τελετή αυτή κατά τον ακόλουθο τρόπο: Ο κλήρος (ενδημούντες και παρεπιδημούντες) μαζί με τους μοναχούς που πρωτοστάτησαν στους αγώνες υπέρ των εικόνων τελούσαν «παννύχιον υμνολογίαν» στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών, στο τέλος της οποίας ακολουθούσε λαμπρή λιτανεία στη Μεγάλη Εκκλησία, όπου παρίστατο ο Αυτοκράτορας.

Σήμερα, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, εορτάζεται σε ολους τους χριστιανικούς ναούς η «Κυριακή της Ορθοδοξίας» κατά την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή 42 μέρες πριν το Πάσχα. Κατά τη λειτουργία αναγιγνώσκεται με ιδιαίτερη έμφαση περικοπή εκ της προς Εβραίους επιστολής (ια’:24-26, και 32-40), όπου εκτίθενται οι αγώνες των αγίων ανδρών της Παλαιάς Διαθήκης υπέρ της πίστεως, καθώς επίσης και περικοπή από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (α’ 40 κ.έ.), όπου ιστορείται η κλήση του Φιλίππου και Ναθαναήλ που ομολόγησαν τον Ιησού Χριστό ως υιόν του Θεού «Ῥαββί, σὺ εἶ ὁ υἱὸς τοῦ Θεοῦ, σὺ εἶ ὁ Βασιλεὺς τοῦ Ἰσραήλ».

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, από Βασιλείας του Γεωργίου του Α’, καθιερώθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας να προσέρχεται ο Βασιλεύς στη Μητρόπολη Αθηνών και να απαγγέλλει παρά το Δεσποτικό το Σύμβολο της Πίστεως. Το αυτοκρατορικό αυτό έθιμο, έφθασε μέχρι των ημερών μας επί Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, το οποίο μετά την μεταπολίτευση συνεχίζεται από τον εκάστοτε πρόεδρο της δημοκρατίας. πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

 

THS ORTHODOXIAS 2018 2

 

Κοινοποιήστε:
Κύλιση στην κορυφή