patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

Διαμαρτυρία 3 σωματείων-συλλόγων για τις υψηλές και αψυχολόγητες αντικειμενικές αξίες στο νησί μας.

XARTHS ANTIKEIMENIKES 2

Η Ένωση ξενοδόχων Πάτμου,το Σωματείο ενοικιαζομένων Δωματίων και ο Σύλλογος Επιτηδευματιών, έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό και στον υπουργό οικονομικών για τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από 7 /6/2021 στο νησί μας . 

Παρακάτω η επιστολή:  

 

Αξιότιμοι κε Πρωθυπουργέ και Υπουργέ των Οικονομικών


Με Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στο από 7-6-2021 Φ.Ε.Κ. 2375 Β, καθορίσθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων και στο νησί της Πάτμου. Η Τιμή από 920 ευρώ/τμ. που ίσχυε για το οικισμό της Χώρας ανέβηκε με το νέο σύστημα στα 1750 ευρώ το μέτρο, ενώ για τη Σκάλα από 560 ευρώ ανέβηκε στα 1.800 ευρώ , στο δε Γροίκο οι τιμές από 400 σε 900 ευρώ/τμ .


Η αποτύπωση αυτή ανά περιοχή είναι εξωπραγματική, πλασματική, οριζόντια και άδικη, διότι δεν ελήφθησαν υπόψη τα πραγματικά χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Ελλειμματική διότι δεν αποτυπώνει οικισμούς όπως ο Κάμπος, ο Χριστός, ο Διακόφτης κλπ.

Επίσης οι πραγματογνώμονες των αντικειμενικών αξιών, ούτε καν τα ευεργετήματα της νησιωτικότητας δεν έλαβαν υπόψη τους και αμφιβάλουμε αν έκαναν και επιτόπιο έλεγχο. Λάβετε μάλιστα υπόψη , ότι ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών έγινε ερήμην της κοινωνίας, του πληθυσμού, του Δήμου και των φορέων του.


Όλοι οι Πάτμιοι είμαστε απογοητευμένοι, διότι όχι μόνο δεν είδαμε μείωση στον ΕΝΦΙΑ, όπως υποσχόταν η Κυβέρνησή, αλλά καλούμαστε να πληρώσουμε διπλάσια, τριπλάσια και τετραπλάσια ποσά από πέρυσι. Κύριοι σε ακριτικό νησί διαμένουμε και όχι στο Κολωνάκι ή στην Εκάλη. Είναι λογικό η Πάτμος (1800 τμ) μαζί με την Αστυπάλαια (2150 τμ ) που είναι απομεμακρυσμένες ακριτικές περιοχές να είναι τα ακριβότερα νησιά του Αιγαίου κάτω από τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο την Κω κλπ.;


Ως εκ τούτου καθίσταται εύλογη και λογική η αγανάκτηση και η διαμαρτυρία ημών των κατοίκων και επαγγελματιών του νησιού προς την Κυβέρνηση την οποία με όλο τον σεβασμό καλούμε να επανεξετάσει το θέμα και να θεραπεύσει την αδικία καθ ότι :
α). Οι νέες αντικειμενικές αξίες εκτοξεύτηκαν άκρως υπερβολικά από 2-4 φορές επάνω από τις προηγούμενες, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα συγκριτικά πραγματικά στοιχεία από ΔΟΥ, Υποθηκοφυλακείο, Συμβολαιογράφους κλπ . Ούτε οι πραγματογνώμονες που καθόρισαν τις τιμές ζήτησαν έστω τυπικά τα στοιχεία του Δήμου Πάτμου. Θεωρούμε ότι ο προσδιορισμός με βάση αγγελίες πώλησης ή διαφήμισης είναι λανθασμένος και όχι αντικειμενικός. Ούτε επιτρέπεται μια πώληση με τυχαία υψηλό τίμημα, η ενοικίαση ενός ακινήτου στην κεντρική πλατεία του νησιού με υψηλό μίσθωμα να συνιστά μόνιμο οριζόντιο συγκριτικό στοιχείο για αντίστοιχο προσδιορισμό. Απορούμε πώς οι εκτιμητές δεν εφάρμοσαν διόλου τη ρήτρα της παραμεθορίου νησιωτικότητας, που είναι αντικειμενικά αναγκαία σε κάθε τέτοια περίπτωση, γιατί, ως γνωστόν, η ρήτρα αυτή καθορίζει τη ζωή μας στη μεθόριο με ειδικές συνθήκες. Επομένως η νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θεωρούμε ότι στηρίχτηκε σε επισφαλή, πρόχειρα και ελλειπή στοιχεία.


β). Οι νέες αντικειμενικές αξίες εκτόξευσαν αντίστοιχα τον ΕΝΦΙΑ καθώς και κάθε είδους φόρο που σχετίζεται με τα ακίνητα (ΤΑΠ, φόρο μεταβίβασης κληρονομιάς κλπ), με αρνητικά αποτελέσματα για την οικονομία του νησιού. Στην ουσία υπονομεύουν την ανάπτυξη του νησιού , αποτρέπουν την προσέλευση νέων επενδυτών και αποκαρδιώνουν τους μόνιμους κατοίκους και επιχειρηματίες που έχουν σκοπό να επενδύσουν στο νησί.


γ). Αυτόματα εκτινάσσονται οι αξίες όλων ανεξαιρέτως των ακινήτων (αγροτεμαχίων και κτισμάτων στο νησί) 2-5 φορές επάνω αδικαιολόγητα και καθιστά απλησίαστη τη συναλλαγή για τους ντόπιους κατοίκους.


δ). Μας λυπεί που η υπ αριθ. 30/ 12 Μαρτίου 2022 ομόφωνη απόφαση – ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτμου (επισυνάπτεται) με θέμα τη διορθωτική Υπουργική πράξη με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτου της Πάτμου, δεν απαντήθηκε μέχρι σήμερα, αγνοήθηκε και δεν ελήφθη πρωτοβουλία για κάποια Υπουργική διορθωτική πράξη.


ε). Επειδή θεωρούμε ότι η ίδια η Πολιτεία οφείλει να θεραπεύει τα του οίκου της.
Για όλους αυτούς τους λόγους τα υπογράφοντα Σωματεία της Πάτμου που εκπροσωπούν σχεδόν το σύνολο των επαγγελματιών του νησιού, κάνουμε έκκληση και ευσεβάστως υποβάλουμε την παρούσα διαμαρτυρία και ζητούμε την άμεση διορθωτική υπουργική πράξη που θα καθορίζει τις τιμές ζώνης στη νήσο Πάτμο, με συγκριτικά και πραγματικά δεδομένα υπό το πρίσμα των αρχών της αναλογικότητας, της προσφορότητας και της ρήτρας της νησιωτικότητας.


Ευελπιστώντας στην Κυβερνητική συναντίληψη και κατανόηση , αναμένουμε την άμεση επίλυση του εύλογου αιτήματός μας. 

 

Εξέγερση για ΕΝΦΙΑ 1

 

Εξέγερση για ΕΝΦΙΑ 2

Patmostimes H εφημερίδα μας έχει ασχοληθεί με το πολύ σοβαρό αυτό θέμα με  σχετικά άρθρα :

https://www.patmostimes.gr/category/14180-antikeimenikes-axies 

https://www.patmostimes.gr/category/14001-afksithikan-oi-antikeimenikes-aksies-akiniton-stin-patmo-akrivoteri-i-skala-apo-ti-xora