patmosweb330

elin330

aegeanlab

Highlights

Ο Ματθαίος Μελιανός για τη βιβλιοθήκη της Πάτμου τον Θεόδωρο Αξελό και τον σταθμό της Χώρας.

 MATHEOS

Παλαιότερο άρθρο 4-10-2012 που αξίζει και σήμερα να διαβαστεί

Mε αφορμή τα  δημοσιεύματα  στα ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ του Σεπτέμβρη 2012 με τίτλο "Στα σκουπίδια του Δήμου μας η δωρεά του Ακαδημαϊκού Μ. Παλλάντιου;"   http://www.patmostimes.gr/index.php/category/politismos/5113-pallantios

και το http://www.patmostimes.gr/index.php/category/5092-stathmos-chora  "Τι γίνεται με την κατασκευή του καινούργιου σταθμού της Χώρας;" ο πρώην δήμαρχος και πρώην Σχολάρχης της Πατμιάδος Σχολής κ. Ματθαίος Μελιανός μας έστειλε και προσωπικά στην κ. Μουλιάτη τα  παρακάτω σημαντικά στοιχεία .

 

Αναφέρει ο κ. Μελιανός,

 

Για την βιβλιοθήκη του Δήμου  Πάτμου.

Μάγδα μου, για την ιστορία του πράγματος παρακαλώ να μου επιτρέψεις να σημειώσω κάποια στοιχεία για δύο δημοσιεύματά σου.

α) Στο άρθρο για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάτμου, έχω να σημειώσω ότι ο αείμνηστος Πάτμιος Θεόδωρος Αξελος,ο γιατρός, αφιέρωσε στην τότε "Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάτμου", όλα του τα βιβλία.

Επειδή στο Δήμο δεν υπήρχε χώρος, στεγάστηκε στο κατάστημα του πατέρα του Αριστείδη, του Δημοσιογράφου μας, δηλαδή στου Μανώλη του Μιαούλη, στην Αγιά Λεσβιά.

Αν θυμάμαι καλά, ήταν το έτος 1958 και πρώτος βιβλιοθηκάριος, με κάποια πενιχρή αποζημίωση, τοποθετήθηκε ο μακαρίτης Νικόλαος Κωνστανταντάς (μετέπειτα Ιερομόναχος Ιλαρίων), λαϊκός τότε, ο οποίος μόλις είχε αποφοιτήσει από την Πατμιάδα.

Η Αίθουσα αυτή, πρώην μπακάλικο, είχε τα ερμάριά της και έτσι δεν χρειάσθηκε κάποια ιδιαίτερη δαπάνη.

Χρειάσθηκε βέβαια ένας ικανός χρόνος για να καθαριστεί και να τακτοποιηθεί, ώστε να λειτουργήσει σαν Βιβλιοθήκη.

Η καθαριότητα έγινε από τον, τότε, Νικόλα και τον υπογράφοντα.

Δεν λησμονώ το αγώνα για να λειτουργήσει η Βιβλιοθήκη και τη συγκίνηση που δοκιμάσαμε όλοι μας την ημέρα των εγκαινίων της με την τέλεση Αγιασμού από τον Ηγούμενο της Μονής, παρόντων των Δημοτικών και λοιπών Αρχών, πολλών Πατμίων και προ πάντων του δωρητή, συμπατριώτη μας Θεοδώρου Αξελού.

Η Βιβλιοθήκη διέθετε και τραπέζια - πάγκους και έτσι λειτουργούσε και αναγνωστήριο. Ενθυμούμαι , τακτικό θαμώνα τον αείμνηστο Γιάννη Μαλανδράκη, Γραμματέα της Μονής, τον αείμνηστο Ιερομόναχο Επιφάνειο Καλογιάννη και άλλους.

Μάλιστα, εφημερίδες δεν ερχόντουσαν στην Πάτμο.

Ο Αξελός, φρόντισε και για το θέμα αυτό. Είχε απευθυνθεί στους εκδότες των εφημερίδων και όλοι τους είχαν ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα, κάθε εβδομάδα σχεδόν, να καταφθάνουν, έστω καθυστερημένες και να προσέρχονται αρκετοί, κυρίως Χωριανοί για να διαβάσουν τα "πολιτικά".

Μετά από κάποιο διάστημα η Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στον επάνω όροφο της οικίας Νικολάου Καμπόσου (στη Λόζα, πλατεία του Ξάνθου), αλλά δεν μπόρεσε και εκεί να λειτουργήσει για πολύ, γιατί δεν υπήρχε Βιβλιοθηκάριος, γιατί δεν υπήρχαν χρήματα, γιατί, ... γιατί δυστυχώς δεν υπήρχε μια σοβαρή και στιβαρή απόφαση του Δήμου μας για τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη (οι ευθύνες βαρύνουν πάρα πολύ και εμένα, γιατί δεν έπραξα τίποτε σχεδόν, κατά τη θητεία μου στο Δήμο, παρά τη σφοδρή μου επιθυμία να την λειτουργήσουμε και να την αναδείξουμε στο βαθμό που αξίζει για το Νησί μας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των δωρητών της Βιβλιοθήκης και ιδιαίτερα του Αξελού, που με τόσο πάθος αγαπούσε το Νησί του.

 

Και Για τη διαμόρφωση του σταθμού της Χώρας

β) Για την διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης των αυτοκινήτων της Χώρας, η Δημοτική Αρχή των ετών 1999 - 20002 είχε προσπαθήσει να βρει μια διέξοδο στο μεγάλο αυτό πρόβλημα. Την εποχή εκείνη ο Δήμος δεν είχε τις προϋποθέσεις (έλλειψη προσωπικού στον τεχνολογικό τομέα κλπ.), για να προβεί στη σύνταξη μελετών και στη διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών.

Παρά ταύτα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε αποδεκτή η πρόταση του κ. Οικονόμου, καθηγητή αρχιτεκτονικής σε Πολυτεχνείο της Γερμανίας, φιλοξενήθηκαν περίπου τριάντα φοιτητές, οποίοι μελέτησαν και συνέταξαν τρεις διαφορετικές βέβαια μελέτες για τη διαμόρφωση του σταθμού, μέχρι και τη στροφή των Μύλων.

Οι μελέτες αυτές με πλήρη στοιχεία, με CD και με φωτογραφικό υλικό, κατατέθηκαν στο Δήμο μας, αλλά, ήδη ο χρόνος της τετραετίας είχε λήξει και ο Πατμιακός Λαός, με έστειλε εις την οικίαν μου (και καλά μου έκανε) και έκτοτε δεν γνωρίζω για την τύχη των μελετών αυτών.

Αυτά.

Σε ευχαριστώ, Μαθιός