patmosweb330

elin330

aegeanlab

Highlights

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» (ΜΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ)

LIVADI GERANOS


Της Γιάννας Μέμου -Φαρμακάκη

Η Φωτό είναι Eνδεικτική 

 

Είναι μήπως ανάπτυξη
η συνεχής προσπάθεια κατάληψης του αιγιαλού από ιδιώτες που οικειοποιούνται ένα δημόσιο αγαθό;
Μήπως η ανάπτυξη θα πρέπει να αφορά, αν όχι το σύνολο, τουλάχιστον την πλειοψηφία ενός τόπου;
Επιπλέον, μήπως θα έπρεπε να εξυπηρετεί μακροπρόθεσμες βλέψεις και όχι κοντόθωρα μικροσυμφέροντα;
Ας δούμε, στην περίπτωση της “αξιοποίησης” του αιγιαλού, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει και ας προβληματιστούμε.

 

ΚΕΡΔΙΖΕΙ
1) Ο ιδιώτης που νοικιάζει από το Δήμο το χώρο για ομπρέλες και ξαπλώστρες και επωφελείται από την πώληση ποτών κ. ά. ειδών, εάν και εφ’ όσον διαθέτει καντίνα ή εστιατόριο (ένα άτομο λοιπόν). Ας υπολογίσουμε και κάποιες θέσεις εργασίας για όσους πλαισιώνουν την επιχείρηση.
2) Ο Δήμος από την ενοικίαση του δημόσιου χώρου του αιγιαλού. (Υπερασπίζεται παρεμπιπτόντως τα δικαιώματα των λουομένων, όσον αφορά τους όρους παραχώρησης και την τήρηση του μισθωτηρίου;)


ΧΑΝΕΙ
Ο πολίτης που επιθυμεί ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του αιγιαλού προκειμένου να απολαύσει τις χαρές της θάλασσας.
Υπάρχουν δυο κατηγορίες ανθρώπων που βλάπτονται από την κατάληψη του αιγιαλού από ξαπλώστρες.
Οι οικονομικά ασθενείς που δεν δύνανται να ανταποκριθούν στο οικονομικό κόστος και οι οπαδοί-θιασώτες της προσέγγισης της φύσης με σεβασμό. Αυτοί που βλέπουν το περιβάλλον όχι ως έδαφος προς κατάκτηση αλλά ως αγαθό που ο άνθρωπος -ως μέρος και όχι αφεντικό του πλανήτη- οφείλει να του συμπεριφέρεται με μέτρο και σύνεση.
Κάποιοι αδαείς και παραπλανημένοι θεωρούν το περιβάλλον και τη φύση ως έδαφος προς εκμετάλλευση και λεηλασία. Είναι η λογική που βάζει ως υπέρτατη αξία το χρήμα και έχει οδηγήσει τον πλανήτη στα όρια της οικολογικής καταστροφής.

 

Ανάπτυξη δεν είναι η κακοποίηση του φυσικού τοπίου,
• Με την οικοδόμηση των κορυφογραμμών
• Με τη συρρίκνωση των λοιπών χρήσεων γης προς όφελος του τουρισμού
• Με την κάλυψη του 60% του αιγιαλού από ομπρέλες και ξαπλώστρες
• Με παραβίαση του πολεοδομικού σχεδίου και των όρων δόμησης και τον πολλαπλασιασμό των αυθαιρέτων.
Ανάπτυξη είναι
• Η ήπια τουριστική αξιοποίηση των δυνατοτήτων του τόπου
• Η δημιουργία υποδομών που εξασφαλίζουν συνθήκες ποιότητας ζωής για όλους.
• Ο πολυδιάστατος σχεδιασμός της τοπικής οικονομίας.

 

Μην καταντήσει ο τουρισμός να είναι η μόνη οικονομική και επαγγελματική διέξοδος του νησιού. Είναι λάθος.
Όπως η μονοκαλλιέργεια στη γεωργία δημιουργεί αδιέξοδα, έτσι και ο μονοδιάστατος προσανατολισμός προς τον τουρισμό, ως μοναδική πηγή εισοδήματος, μπορεί στο μέλλον να αποβεί καταστροφικός. Ήδη, λόγω της περιορισμένης τουριστικής περιόδου της Πάτμου, τείνει να δημιουργηθεί (ευτυχώς από λίγους) μια νοοτροπία αρπακτικής διάθεσης προς τους ταξιδιώτες του καλοκαιριού, με πολλές αρνητικές παραμέτρους. Τόπος δεν είναι μόνον η στεριά και η θάλασσα αλλά ταυτοχρόνως οι άνθρωποι και τα ήθη τους.

Η Πάτμος δεν πρέπει να χάσει την ανθρωπιά και τη φιλόξενη διάθεσή της. Δεν πρέπει να χάσει την ψυχή της.

 

Γι’ αυτό τα περί την οικοδομή συμφέροντα δεν επιτρέπεται να οδηγήσουν τον τόπο σε αλλοίωση της φυσιογνωμίας του, τέτοια που να θυμίζει Μύκονο ή Σαντορίνη.
Είναι διαφορετικό πράγμα και απολύτως σεβαστή η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των ντόπιων και άλλο η διαρκής προσθήκη τουριστικών καταλυμάτων ή παραθεριστικών κατοικιών.


Το καθεστώς περί την οικοδόμηση που ισχύει από το 2001, όσον αφορά τις ζώνες οικιστικού ελέγχου για την εκτός σχεδίου δόμηση στην Πάτμο, έχει διασώσει το φυσικό της ανάγλυφο και το μοναδικό της τοπίο. Αυτό το καθεστώς προστασίας θα πρέπει να διατηρηθεί ως κόρη οφθαλμού και όχι να θεωρείται από ορισμένους εμπόδιο στην ανάπτυξη.


Η ιδιαιτερότητα της Πάτμου οφείλεται και στην έως τώρα διατήρηση του περιβάλλοντός της και όχι μόνον στην αξία του οικισμού της Χώρας. Αυτό το περιβάλλον που δεν είναι μόνον χάρμα οφθαλμών για τους επισκέπτες αλλά θα μπορούσε να είναι πηγή ευημερίας για τους ντόπιους, αξίζει και να το προστατεύσουμε αλλά και να το αξιοποιήσουμε.
Αυτή η γη κάποτε παρήγαγε περισσότερα αγαθά από ό,τι σήμερα, παρά τα μέσα και την τεχνογνωσία που έχει προστεθεί. Αν η τοπική κοινωνία της Πάτμου επανεξετάσει το μοντέλο ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει(και το οποίο ορισμένοι κύκλοι θέλουν να το οδηγήσουν στα άκρα) θα έχει πολλαπλά οφέλη.


Αν , εκτός από τον τουρισμό, στραφεί στις δυνατότητες που δίνει η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, θα δώσει πολλαπλές διεξόδους και ευκαιρίες προόδου στους ανθρώπους της.
Βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη τέτοια που να έχει σχέση με την πρωτογενή παραγωγή, δίνοντας έμφαση στην βιολογική πλευρά αξιοποίησης των πηγών πλούτου.
Ένα τόσο μικρό μέρος σαν αυτό που είναι η Πάτμος, θα μπορούσε να μετατραπεί σε πρότυπο μοντέλο αειφορίας και ανάπτυξης.
Αν η τοπική κοινωνία χρησιμοποιήσει τη φαντασία της και την εμπειρία από ανάλογα εγχειρήματα σε όλο τον κόσμο, θα βρει τις λύσεις που θα οδηγήσουν στην πρόοδο.


Ριζική προϋπόθεση ενός τέτοιου αναπροσανατολισμού είναι η στάθμιση και ο αναστοχασμός των αξιών που καθοδηγούν τη ζωή μας.
Αν υιοθετήσουμε τις αξίες της αυτάρκειας, του σεβασμού και της προστασίας του περιβάλλοντος, της εγκράτειας, της ηρεμίας και της λιτότητας, θα εναντιωθούμε, εκ των πραγμάτων, σε αυτούς που επιδιώκουν το προσωπικό κέρδος παραμερίζοντας το κοινωνικό, που θεωρούν ως υπέρτατη αξία το χρήμα και η απληστία τους κάνει αδίστακτους.


Θα μας βρουν απέναντι
είτε επιδιώξουν να βάλουν χέρι στις ανέγγιχτες, παρθένες παραλίες της Πάτμου (Λιβάδι Γερανού, Λεύκες, Ψιλή Άμμο…)
είτε θελήσουν να συνεχίσουν την οικοπεδοποίηση του νησιού και την παραγωγή νέων αυθαιρέτων
είτε να παραβιάσουν το καθεστώς της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και παράδοσης του νησιού
είτε να εισαγάγουν τα ήθη των κοσμικών θερέτρων που θαυμάζουν και έχουν ως πρότυπο «ανάπτυξης».

 Εκτός από τους υπνωτισμένους των Μ.Μ.Ε. που ακκίζονται στις παραλίες παριστάνοντας τους πλούσιους που δεν είναι αλλά που θα ήθελαν να είναι,
Υπάρχουμε και εμείς
Που θέλουμε να χαιρόμαστε τις φυσικές ομορφιές της Πάτμου χωρίς τις παρεμβολές του life style της καταναλωτικής ψευτιάς που προβάλλουν κατά κόρον τα μέσα αποβλάκωσης (ιδιωτικά και δημόσια).


Θα αντισταθούμε σθεναρά στις προσπάθειες που κάνουν κυκλώματα του νησιού να οδηγήσουν την κατάσταση σε αποτυχημένα και καταστροφικά σχέδια «ανάπτυξης» .


Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην προστασία και την διατήρηση της μοναδικής φυσιογνωμίας της Πάτμου.
Ναι στην ανάπτυξη αλλά για το σύνολο και όχι για λίγους.


Ναι στην ανάπτυξη, όχι μόνον για τους ντόπιους αλλά και για τους πιστούς λάτρεις της Πάτμου.


Η Πάτμος είναι τόπος προορισμού, χρόνια ολόκληρα, για επισκέπτες που εκφράζονται από τέτοιες ιδέες και αντιλήψεις. Ένα κομμάτι αυτού που είναι ακόμα σήμερα το νησί, το οφείλει στη δική τους επωφελή παρέμβαση-συμβολή, είτε με την αναβίωση των αρχοντικών της Χώρας είτε με τη συνεχή, ζωντανή παρουσία τους στη ζωή του νησιού, επί δεκαετίες. Αποτελούν κεφάλαιο για τον τόπο και τους οφείλεται μερίδιο στον έπαινο διατήρησης της φυσιογνωμίας του.


Ας αναγνωρισθεί η παρουσία αυτών των ανθρώπων στα κοινά ως θετική, ας γίνει σεβαστή η άποψη της πλειοψηφίας (κατά τη γνώμη μου) ντόπιων και ξένων για το περιεχόμενο και την ουσία της ανάπτυξης και ας εμποδίσουμε την αλλοίωση αυτού του καθεστώτος από την επέλαση των «νεοβαρβάρων».

 

Αύγουστος 2021

Γιάννα Μέμου-Φαρμακάκη

 

Σημείωση patmostimes:
Oι απόψεις του αρθρογράφου δεν απηχούν κατ’ ανάγκην και τις απόψεις του εκδότη του site.

Σχετικά άρθρα