Κανείς δεν έχει αντίρρηση στο να τιμηθεί ο Πάτμιος ιερομάρτυρας.
Πρόσφατα τοποθετήθηκε στο τοίχο του ιστορικού και Αρχιτεκτονικού κάλλους ναού του Αγίου Φωκά ένα άκομψο άγαλμα 3,50 μ. του Ιερομάρτυρα Πλάτωνα Αϊβαζίδη (1852- 1921) , το οποίο δημιούργησε προβληματισμούς και διαφωνίες ως προς την επιλογή της θέσης του , από πολλούς ενορίτες και κατοίκους της Σκάλας Πάτμου. Ο Ναός λένε είναι αφιερωμένος στον Άγιο Φωκά και όχι στον Άγιο Πλάτωνα Αϊβαζίδη προς τι λοιπόν αυτό το «ανίερο καπέλωμα» και η υποβάθμιση όχι μόνο προς τον Άγιο Φωκά , αλλά και στον αφιερωμένο στο όνομα του παραδοσιακό Ιερό Ναό;
Αναγνωρίζεται από όλους ότι είναι αξιέπαινη η πρωτοβουλία και η κίνηση κάποιων συμπολιτών μας και κανείς δεν έχει αντίρρηση, στο να τιμηθεί το πρόσωπο του Πάτμιου Ιερομάρτυρα. Ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή λένε δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ Ιερών Ναών , μνημείων , άλλων Αγίων , ευεργετών και εθνομαρτύρων, διότι στην ουσία αυτό συνέβη.
Πυροδοτήθηκε επομένως ένας προβληματισμός και μια αναστάτωση στη γειτονιά μας , την οποία μεταφέρω σε δημόσιο διάλογο , διότι κάποιοι αποφάσισαν χωρίς να μας ρωτήσουν, να αλλοιώσουν τα μνημεία, την ιστορία και την εκκλησία της περιοχής μας. Τους υπενθυμίζω την αντίδρασή μας πριν λίγα χρόνια όταν τον ίδιο ναό του Αγίου Φωκά προσπάθησαν να παραχωρήσουν στους Παπικούς.Σήμερα βλέπουμε κάποιους άλλους τον ίδιο ναό και την περίοπτη πλατεία του ,να θέλουν να τα διαμορφώσουν κατά το «δοκούν» . Ιδού τι λένε οι κάτοικοι γύρω από τον Άγιο Φωκά.
Θεωρούν λανθασμένη και αταίριαστη την επιλογή ενός τόσο μεγάλου αγάλματος σε ύψος ( 2 και με την βάση του 4 μέτρα) , αντί μιας μικρής προτομής όπως π.χ. του Ξάνθου και του Θέμελη. Είναι μία αναντιστοιχία της Παράδοσης του νησιού και μια αλλοίωση της αισθητικής ισορροπίας της ιστορικής πλατείας του Αγίου Φωκά Λιμένος Πάτμου. Δεύτερον οι κανόνες και η Ιερά Ορθόδοξη παράδοση μας διδάσκει να τιμούμε τους αγίους μας με εικόνες ή ψηφιδωτά και όχι με αγάλματα. Πού αποβλέπει επομένως αυτή η νεωτεριστική νοοτροπία κάποιων ; Μήπως αποβλέπουν σε ιδιοτελή προσωπική προβολή; Τρίτον αυτός που κάποτε έκτισε ναό και τον αφιέρωσε στον Άγιο Φωκά, δεν έδωσε το δικαίωμα σε κανένα να αλλοιώσει την διαθήκη του.
Επίσης θεωρούν αποκρουστικό και αντιαισθητικό το σκουρόχρωμο καρβουνί χρώμα του αγάλματος , διότι δεν φωτίζει και δεν εμπνέει την Ιερότητα του προσώπου , ούτε συνάδει με την Πνευματική μορφή του Ιερομάρτυρα . Ακόμη και η αγχόνη στο χέρι ενδεχομένως να στέλνει λανθασμένα μηνύματα. Σε κανένα δεν είναι αρεστό να βλέπει αγχόνες πολύ περισσότερο αυτοί που έχουν συγγενικά πρόσωπα που απαγχονίστηκαν.
Κυρίως όμως η επιλογή της θέσης του αγάλματος, «στριμωγμένο» στο τοίχο του Ναού του Αγίου Φωκά , εξόργισε τους πάντες, διότι δεν δένει αισθητικά με τον όλο χώρο και «στερεί» από τον μνημειακό ναό την Ιερότητα και τη σημειολογική βαρύτητα του. Υποβαθμίζει επίσης την αισθητική ομορφιά της ιστορικής πλατείας έμπροσθεν αυτού. Όλοι διερωτώνται , πώς θα λέγεται απ εδώ και πέρα η πλατεία έμπροσθεν του ναού, Αγίου Φωκά ή Πλάτωνα Αϊβαζίδη;
Εύλογα επομένως τα ερωτηματικά και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής προς τους έχοντες την πρωτοβουλία και την υλοποίηση του αγάλματος και σε πρώτη φάση διαμαρτυρόμαστε για την βιασύνη και την κρυψίνοια συμπεριφορά που επέδειξαν . Διαμαρτυρόμαστε για την ακούσια ενδεχομένως υποτίμηση άλλων μεγάλων Αγίων και ευεργετών του τόπου μας και την ανάδειξη του Πλάτωνα Αϊβαζίδη ως υπέρτατου όλων. Δυστυχώς η υλοποίηση της αγνής κίνησης τους , έφερε αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα και λανθασμένα μηνύματα σε ντόπιους και ξένους . Ας τα διορθώσουν.
Για όλους αυτούς τους λόγους και προτού προβούμε σε κάθε νόμιμο μέσο, παρακαλούμε τους έχοντες την πρωτοβουλία , κυρίως όμως τους εκπροσώπους της Πάτμου , τον Άγιο Καθηγούμενο , τους Ιερείς της νήσου, τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο , να επέμβουν και αν επανεξετάσουν το θέμα, μεταφέροντας το άγαλμα σε θέση που ταιριάζει. Συντασσόμαστε και συνιστούμε την άποψη της μεταφοράς του αγάλματος σε κάποια Πλατεία της Χώρας που φέρει και το όνομα του Αγίου Πλάτωνα Αϊβαζίδη.
Τέλος, συνυπογράφουμε την άποψη της Αξιότιμης δημοσιογράφου Σμαράγδας Μουλιάτη που λέει: «Η τοποθέτηση ενός μνημείου δεν είναι απλώς μια κατασκευαστική πράξη, αλλά μια παρέμβαση στον δημόσιο χώρο και τη συλλογική μνήμη. Για να τιμηθεί σωστά μια προσωπικότητα όπως ο Πλάτων Αϊβαζίδης, το μνημείο θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο ευρύτερης διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, ώστε να διασφαλιστεί ότι η μορφή του θα αποπνέει σεβασμό, πνευματικότητα και θα εναρμονίζεται με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του νησιού και δεν θα θίγονται άλλα μνημεία» Ευχόμαστε η συμβουλή αυτή να βρει ώτα ακουόντων.
Με όλο το σεβασμό μου εκ μέρους των διαμαρτυρόμενων κατοίκων
Ιάκωβος Κουτλάκης
κάτοικος της παλαιάς και ιστορικής Ενορίας Αγίου Φωκά Σκάλας Πάτμου
Διαφωνούν οι κάτοικοι της Σκάλας για την θέση του αγάλματος Αϊβαζίδη.





