patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Στο εφετείο η δολοφονία της Ελένης Κοντοπούλου

3204

Tη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ρόδου, θα αναβιώσει το έγκλημα που διεπράχθη στην Πάτμο ξημερώματα 20 Ιουλίου 2005 από τον 24χρονο τότε Ευριπίδη Ζαφειρίου και θύμα την 52 χρονη Ελένη Κοντοπούλου από τη Θεσσαλονίκη. Ο δράστης του εγκλήματος είχε πρωτόδικα καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία και δέκα χρόνια για τον βιασμό.

Στην έφεση ζητά τη μείωση της ποινής του. Το έγκλημα εξιχνιάστηκε από την ομάδα της υπηρεσίας εγκληματικών ερευνών μετά από 48 μέρες

 

Το έγκλημα

Η Ελένη Κοντοπούλου ετών 52, βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της το οποίο βρισκόταν σε απομακρυσμένη περιοχή του οικισμού της Σκάλας στην τοποθεσία άγιος Βλάσης, σε μια λίμνη αίματος, με τα χέρια στο πρόσωπο γεμάτη μώλωπες και γυμνή. Η Ελένη Κοντοπούλου βρέθηκε από τον σύζυγο της ιδιοκτήτριας στο κατάστημα της οποίας εργαζόταν τα τελευταία χρόνια που τον έστειλε να δει τι συμβαίνει γιατί ανησύχησε που άργησε να πάει στη δουλειά της και δεν απαντούσε στις τηλεφωνικές τους κλήσεις. Ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας βρήκε την πόρτα μισάνοιχτη και από τη χαραμάδα είδε την Ελένη Κοντοπούλου πεσμένη στο πάτωμα αιμόφυρτη.

 

Το σοκ που υπέστη, ήταν πολύ μεγάλο. Βρήκε όμως το κουράγιο και ειδοποίησε αμέσως το Αστυνομικό τμήμα Πάτμου. Οι αστυνομικοί και ο γιατρός του Κ.Υ.Πάτμου που έφθασαν λίγα λεπτά αργότερα, διαπίστωσαν ότι η άτυχη γυναίκα ήταν νεκρή. Η αστυνομική διεύθυνση Δωδεκανήσου με εντολή του τότε αστυνομικού διευθυντή κ. Αριστείδη Καρτάνου, έστειλε ομάδα ανώτερων αξιωματικών της ελληνικής αστυνομίας με επικεφαλή τον τότε αστυνομικό υποδιευθυντή κ. Ναπολέοντα Βλάση για τις έρευνες.

Η ομάδα αποτελείτο και από τους: Κωλέτση Σπυρίδων υπαστυνόμο, ανθυπαστυνόμο Κουκούση Παναγιώτη της Γενικής Ασφαλείας Ρόδου και τον Βιτζηλαίο Στέλιο νυν προϊστάμενο του γραφείου εγκληματολογικών ερευνών Δωδεκανήσου.

 ANAPARASTASH eglima008

Για τη συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων που θα βοηθούσαν στη διαλεύκανση του εγκλήματος το οποίο χαρακτηρίστηκε αποτρόπαιο και ειδεχθές, ενεργοποιήθηκε η σήμανση της Κω και η υπηρεσία εγκληματολογικών ερευνών της Αθήνας, μέλη της οποίας εγκαταστάθηκαν στην Πάτμο Από εκείνη τη στιγμή και μετά, άρχισε ένας αγώνας έρευνας από τον υποδιευθυντή Α΄ της Αστυνομικής διεύθυνσης Δωδεκανήσου, την ομάδα του και τα αστυνομικά όργανα του Α.Τ. Πάτμου, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του μανιακού όπως τον χαρακτήριζαν δράστη. Προσήχθησαν πολλά άτομα στο αστυνομικό τμήμα Πάτμου. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα τους ξεγύμνωναν προκειμένου να διαπιστώσουν σημάδια στο σώμα τους τα οποία θα μπορούσαν να ενοχοποιούν πάλη με την δολοφονηθείσα. Ανακρίσεις γινόντουσαν παράλληλα και στο περιβάλλον της στη Θεσσαλονίκη.

 

Η Ελένη Κοντοπούλου, είχε τρία παιδιά 20 , 26 και 27 ετών αντίστοιχα ήταν διαζευγμένη εδώ και πολλά χρόνια. Αρχικά όταν ήρθε στην Πάτμο από την Θεσσαλονίκη είχε ένα δικό της μαγαζί, το οποίο έκλεισε αργότερα. Αγόρασε το μικρό σπιτάκι που για να πάει μέχρι εκεί έπρεπε να διανύσει ένα μονοπάτι σκοτεινό ενός χιλιομέτρου. Ο Ευριπίδης Ζαφειρίου, που είχε απασχολήσει την αστυνομία για διαρρήξεις και κατοχή κάνναβης, δεν είχε κληθεί από την αρχή ως ύποπτος , αλλά κλήθηκε λίγο αργότερα χωρίς όμως κάτι να τον επιβαρύνει. Πήραν όμως τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Ξανακλήθηκε όταν ήρθε η πληροφορία ότι κάπνιζε Camel lights, γόπα παρόμοιου τσιγάρου βρέθηκε στο κατώφλι του σπιτιού της και ήταν στα στοιχεία που είχαν συλλέξει για ταυτοποίηση.

 

Τα στοιχεία του συγκεκριμένου ατόμου ταίριαζαν με το προφίλ του δράστη που είχαμε αναπτύξει μετά την αξιόποινη πράξη. Είχε εργαστεί στο παρελθόν σπίτι της. Κάπνιζε camel lights. Το απόγευμα της Τρίτης πριν τη δολοφονία υπήρχε ένα στοιχείο ότι θεάθηκε στην παραλία με νεαρό που τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά ταίριαζαν σε αυτόν και το βασικότερο σπουδαιότερο, ήρθε και η απάντηση της ταυτοποίησης του δακτυλικού αποτυπώματος του φερόμενου ως δολοφόνου