patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Δεν θα γίνει στο Αγριολιβάδι η ηλεκτρική αφαλάτωση.

3204

Δεκτή έκανε η περιφέρεια την ένσταση των κατοίκων του Αγριολιβαδίου Ιωάννη Μπρεκουλάκη, Ιωάννη Παπαγρηγοράκη, Λάζαρου Γρύλλη, στην κατά πλειοψηφία απόφαση 235/07 του Δ.Σ Πάτμου που αφορούσε κατασκευή ηλεκτρικής αφαλάτωσης στην παραλία του Αγριολιβαδίου (ενώ απέρριψε την ένσταση του Δημήτρη Κωνσταντινίδη, ως μη έχοντος νόμιμο συμφέρον) διότι : 1) Δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 4 Ν. 3463/2006 «Σε κατεπείγουσες καταστάσεις….στην πρόσκληση πρέπει να αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα. Πριν από τη συζήτηση το δημοτικό συμβούλιο αποφαίνεται για το κατεπείγον του θέματος». Κατεπείγον μπορεί να χαρακτηρισθεί ένα θέμα, όταν από την αναβολή συζητήσεως του, κινδυνεύουν άμεσα και σοβαρά τα δημοτικά συμφέροντα ή η ζωή και η περιουσία των δημοτών.

 

Για το λόγο αυτό, επί, του χαρακτηρισμού του θέματος ως κατεπείγοντος, με απόλυτη πλειοψηφία αποφαίνεται το δημοτικό συμβούλιο, πράγμα που δεν έγινε στην παρούσα περίπτωση όπως φαίνεται από το απόσπασμα της προσβαλλόμενης απόφασης.2) Δεν υπάρχει ισχύουσα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αφού η προηγούμενη μελέτη για την αφαλάτωση με αρίθμ. Πρωτ. 4087/2001 απόφαση του Νομάρχη Δωδ/σου παύει να ισχύει λόγω παρελεύσεως ως απράκτου της ορισθείσης εκ του νόμου πενταετίας. Σύμφωνα με την νέα διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων κατόπιν αλλαγών της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλάζει η κατάταξη δραστηριοτήτων και έργων και η ακολουθούμενη διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων γι’ αυτά.

Η κατηγορία των μονάδων αφαλατώσεων υπάγετε στην κατηγορία Α2 και οι περιβαλλοντικές μελέτες κατατίθενται στο ΠΕ.ΧΩ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και όχι στην Νομαρχία. Οι διατάξεις του ν.1650/1986 περί της διαδικασίας έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και προκαταρκτικής περιβαλλοντικής αξιολόγησης έχουν αλλάξει και εναρμονίστηκαν με τις οικίες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3010/2002.

 

Έτσι η προσβαλλόμενη απόφαση στηρίχθηκε σε απόφαση καθ’ ύλην αναρμόδιας αρχής.3) Η προσβαλλόμενη απόφαση είναι αόριστη και αναιτιολόγητη αφού επιλέγει την χωροθέτηση της αφαλάτωσης στο «Αγριολοβάδι» χωρίς να αιτιολογεί την χωροθέτηση, χωρίς να εξηγεί τον τρόπο αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αφαλάτωσης και χωρίς να συνοδεύεται από κάποιο τοπογραφικό σχεδιάγραμμα.Ο δήμαρχος Πάτμου κ Γρηγόρης Καμπόσος που ρωτήσαμε για την ουσία της απόφασης, που είναι η υλοποίηση του έργου, μας είπε ότι η εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ που θα κατασκευάσει το έργο, προχωρά ταχύτατα στην εκπόνηση της περιβαλλοντικής μελέτης και σε νέα χωροθέτηση του έργου.

 

Πως φθάσαμε στην άπόφαση και στην ένσταση

Στην εφημερίδα ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ της 15ης Δεκεμβρίου 2007 δημοσιεύτηκε το παρακάτω σχετικά με την ηλεκτρική αφαλάτωση στο Αγριολιβάδι. Ψήφισαν να γίνει, χωρίς περιβαλλοντικές εγγυήσεις Ανησυχία μήπως χαθεί το έργο!! 23 Νοεμβρίου 2007 κατά πλειοψηφία, η χωροθέτηση στο Αγριολιβάδι του έργου « Κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής αφαλάτωσης» (είχε προηγηθεί η αναβολή συζήτησης του θέματος για να ενημερωθούν οι Δ.Σύμβουλοι) με μία μικρή διαφοροποίηση όσο αφορά την τοποθεσία. Αντί στην είσοδο της παραλίας όπως αρχικά προβλεπόταν, στην άκρη αριστερά, όπως βλέπουμε τη θάλασσα. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος, να μη προλάβει να υλοποιηθεί στα χρονικά όρια της απορρόφησης των πόρων, και να χαθεί, γιατί εκτός από την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλαν οι κάτοικοι του Αγριολιβαδιού για να μη κατασκευή το έργο στην τουριστικότερη παραλία του νησιού, μετά την απόφαση, κατατέθηκαν ενστάσεις. Τα παρακάτω αποσπάσματα της γραπτής διαμαρτυρίας των κατοίκων και της έκθεσης του ηλεκτρολόγου μηχανολόγου κ. Γιάννη Παπαγρηγοράκη προς το Δήμο, αποτελούν την απάντηση στην επιλογή της συγκεκριμένης παραλίας. Οι κάτοικοι «Με έκδηλη αγωνία, οργή και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε τη  μελετούμενη και σχεδιαζόμενη από το Δήμο κατασκευή αφαλάτωσης θαλάσσιου ύδατος στη θέση του χώρου στάθμευσης των οχημάτων στο Αγριολιβάδι γιατί εκτός από τη διατάραξη  της φυσικής ομορφιάς του τοπίου,  πιθανόν θα ανατρέψει το οικοσύστημα της περιοχής.  


Θέτουμε λοιπόν υπ όψιν σας:  
Α. Μια  τέτοια κατασκευή με αναπόφευκτους  ρύπους   από μηχανήματα που θα εγκατασταθούν είναι βέβαιο ότι θα διαταράξει την ησυχία και την ηρεμία των κατοίκων του Αγριολιβαδίου, το οποίο κατοικείται με περισσότερες από 30 οικογένειες το χειμώνα και καλοκαίρι, διατηρώντας αντίστοιχες οικίες. Β. Με την κατάργηση του χώρου πάρκινγκ κα την κατασκευή σ αυτόν του έργου της αφαλάτωσης καταργείται ταυτόχρονα ένας πολύτιμος για την περιοχή χώρος προορισμένος για την εξυπηρέτηση των οχημάτων χιλιάδων τουριστών και λουομένων. Η αντικατάσταση και μεταφορά  του σε χώρο άγνωστο για εμάς, αλλά και η πιθανή προέκταση του στην παραλία- βουρλιές  (όπου υπάρχει παραδοσιακός υδροβιότοπος)  που απαράδεκτα και αντιδεοντολογικά, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας ήδη από χρόνια μερικώς έχει μεταφερθεί, με τις ρυπογόνες εξατμίσεις των οχημάτων δίπλα στις ξαπλώστρες των λουομένων, μας δημιουργεί έντονο αίσθημα αγωνίας.»   


Και στο τέλος προτείνουν:   
Την  παραλία των Λευκών ως την πιο κατάλληλη, αφού είναι όπως αναφέρουν τουριστικά ανεκμετάλλευτη,   και υπάρχει έτοιμη εγκατάσταση νερού.  
Καλούν το    Δήμο να απόσχει από τη λήψη απόφασης, που  να περιλαμβάνει το Αγριολιβάδι  με την αναφορά στη  ρητή    επιφύλαξη  των δικαιωμάτων τους.  


 Η ΕΚΘΕΣΗ 
Όπως ο κ. Παπαγρηγοράκης  εκθέτει στην επιστολή του προς το δήμαρχο με την ειδικότητα του ως μηχανολόγού  Μηχανικού  και της εικοσαετούς εμπειρίας του, (δεν αναγνώσθηκε όμως κατά την έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα)  η αφαλάτωση είναι ένα σύστημα που  παίρνει το νερό  από τη θάλασσα ή από τις γεωτρήσεις και περνώντας το με αντλία υψηλής πίεσης    από μεμβράνες το καθαρίζει πλήρως από  άλατα, μικροσωματίδια και μικροοργανισμούς και το αποδίδει ως πόσιμο στην κατανάλωση. Για να παραχθούν 1000 κυβικά νερό ημερησίως πρέπει να αντληθούν από τη θάλασσα 3000 κυβικά.  Από τα 3000 κυβικά τα 2000 περιέχουν 35% περίπου αλάτι και μικροσωματίδια,  τα οποία οδηγούνται πίσω στη θάλασσα. Αυτό είναι ακριβώς και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτή η υψηλή συγκέντρωση άλμης θολώνει το νερό, νεκρώνει το περιβάλλον και δημιουργεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα. Εκτός  όμως από τη συγκέντρωση άλμης, όπως αναφέρει ο κ. Παπαγρηγοράκης, προβλήματα παρουσιάζουν o θόρυβος,  που επειδή συνοδεύεται από γεννήτριες είναι πάνω από 50 db. Επειδή συνεχίζει  η μελέτη από την ΕΓΝΑΤΙΑ  ΑΕ δεν αντιμετωπίζει την θολότητα του νερού και της διάχυσης της άλμης στην παραλία η απόφαση του Δήμου να χωροθετήσει στο Αγριολιβάδι την ηλεκτρική αφαλάτωση προσβάλλεται από τα δικαστήρια.  Επειδή σαυτή την περίπτωση το έργο θα οδηγηθεί σε ακύρωση γι αυτό προτείνουμε ως ιδανική θέση το Γερανό».  
 
Κατά τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση της Παρασκευής κυριάρχησε   η θέληση των Δημοτικών συμβούλων να γίνει πάσι  θυσία το έργο για να μη χαθούν οι πόροι. Εκεί που διαφώνησαν, όσοι διαφώνησαν,   ήταν στην επιλογή της θέσης  του έργου. 
Από αυτούς,  άλλοι ψήφισαν παρά τη διαφωνία τους, μεταξύ αυτών   και ο πρόεδρος του Δ.Σ.   και άλλοι όχι,  παρά την τροποποίηση  του σημείου της θέσης,  όπως η κ. Απέργη με την οποία συμφώνησε και η κ. Σ.Γαμπιεράκη. 


 Εκπλήξεις 
Έκπληξη προκάλεσε η κατάθεση της προσωπικής άποψης του Προέδρου του Δ.Σ. Γ. Μαστροπέτρου, η οποία ήταν διαφορετική από αυτή που ψήφισε. Είπε ο κ. Μαστροπέτρος:  Σε τόσο σοβαρά θέματα θα έπρεπε να συμβουλευόμαστε ειδικούς. Αν εγώ   είχα τον πρώτο λόγο  θα έλεγα ότι πρέπει να πούμε σε κάποιους ανθρώπους να έρθουν με  μία επίσημη έκθεση και όχι να λέμε μας είπε ο τάδε πρόεδρος της Νισύρου, ο τάδε  κ.. Παπαγρηγοράκης κ.λ.π. 
Την πρόταση όμως την κάνω θετική για τη θέση,  μόνο και μόνο για να μη χαθεί το έργο. Αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι με το που θα ξεκινήσει η περιβαλλοντική μελέτη,  αν ένας ιδιώτης   κάνει καταγγελία θα φρενάρει το έργο,  η απορρόφηση των κονδυλίων είναι διετής,   και το πιθανότερο είναι το  έργο να χαθεί. Και προσθέτει:  Όπουδήποτε και να βάζαμε τα μηχανήματα, το κόστος για την μεταφορά του νερού  ακόμα και για 5 χιλ. αγωγού,  θα πληρώναμε 20.000  ευρώ. Ποσό  μηδαμινό για να σώσουμε μια παραλία. Έκπληξη αποτέλεσε  η αντιπολίτευση, που  εμφανίστηκε με 3  διαφορετικές θέσεις. άλλη   ο κ. Αλέκος Μιχελής, που είπε το  πατινιώτικο «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»,   άλλη ο κ. Μαντής Τουρτουλής που ήθελε αριστερά  της παραλίας, άλλη ο κ. Παντελής Γρύλλης που διαφωνούσε με τη θέση, και άλλη η κ. Ελεονόρα Απέργη.  
 
  ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ 
Η  εμπεριστατωμένη εισήγηση της κ. Ελεονόρας Απέργη Σίλλιγκερ.   
Η αιτιολογία  του κ. Μαντή   Τουρτουλή  να γίνει η αφαλάτωση στην άλλη πλευρά του Αγριολιβαδίου  κάτι που πρότεινε και ο αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Μαραβέλιας στη συνέχεια,  
(ήταν τελικά  η πρόταση που ψηφίστηκε), ότι προέκυψε από συζήτηση που είχε με τους κατοίκους.  
 Οι   καλύτερες  ατάκες 
 
  Δήμαρχος Για τη χωροθέτηση.

1. Ας αφήσουμε να μας κάνουμε αυτή την τοποθέτηση και μετά βλέπουμε.  Θέλετε να το μεταφέρουμε στο Χοχλακά, ή όπου αλλού θέλετε;   θα το μεταφέρομε.  2. Εδώ είναι το χειρότερο κομμάτι του Αγριολιβαδιού γιατί εκβάλουν δύο ποταμοί.  3.   Ουαί και αλλοίμονο αν μολύνουμε αυτή την παραλία, θα είμαστε εγκληματίες. 

 Αντώνης Φέγγαρος: (μετά το άκουσμα της δήλωσης  του προέδρου ότι ο χρόνος δεν επαρκούσε για να μελετηθεί) Καλά γιατί τόφερες τότε για συζήτηση, αφού εμείς από σένα περιμένουμε να ενημερωθούμε;  
 
Και φυσικά η καλύτερη απόλες ήταν η απάντηση του προέδρου Γιώργου Μαστροπέτρου.  Αν ήταν στο χέρι μου δεν θα το έφερνα σήμερα.