patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Ετήσιο Συνέδριο ΤΕΔΚ ΔωδεκανήσουΚυβερνεία Δήμους ζήτησαν οι δήμαρχοι

3204

Η επιστολή του κοινοτάρχη του Αγαθονησίου Βαγγέλη Κοτόρου στο Ετήσιο Συνέδριο της ΤΕΔΚΔ, του κορυφαίου οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης με τίτλο «Ισχυρή Αυτοδιοίκηση Τοπική Ανάπτυξη, Περιβάλλον», ανέδειξε την μέχρι σήμερα ανισσόροπη ανάπτυξη και υποκριτική μεγαλοστομία της πολιτείας για ποιότητα ζωής στους ακρίτες το νομού μας.

 

Πόσο ισόρροπη μπορεί να είναι αυτή η ανάπτυξη όταν ο κοινοτάρχης του ακριτικού Αγαθονησίου δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στο συνέδριο γιατί το νησί του δεν συνδέεται καθημερινά με τα γειτονικά νησιά, και το σπουδαιότερο δεν συνδέεται ποτέ με την πρωτεύουσα του νομού τη Ρόδο, όπου γινόταν το συνέδριο. Για να συμμετέχει σε αυτό θα έπρεπε να διαθέσει μία ολόκληρη εβδομάδα για τη μετακίνηση του; Στο συνέδριο αυτό όπως και σε όλα τα προηγούμενα δόθηκε η ευκαιρία στους τοπικούς άρχοντες να εκθέσουν τις απόψεις τους σε επίκαιρα αυτοδιοικητικά θέματα και σε πολλούς από αυτούς να διατυπώσουν τα παράπονα και την αγανάκτηση τους για αυτονόητα , όπως και την αγωνία τους για τις εξελίξεις από τα μεγάλα επίκαιρα ζητήματα:

 Τη νησιωτικότητα της περιοχής μας και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή, εν όψει της νέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης ( ΚΑΠΟδΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ) και Του ΕΣΠΑ 2007-2013 (ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) η νέα ονομασία του Δ΄Κ.Π.Σ.

 

Το συνέδριο ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό που τέλεσε ο αντιπρόσωπος του Μητροπολίτη Ρόδου και που ευχήθηκε με την ακροστιχίδα της ΤΕΔΚ. Να είστε Ταχείς, Ευέλικτοι, Δημιουργικοί και Καλόκαρδοι. Χαρακτηριστική ήταν η απουσία του εκπροσώπου της κυβέρνησης. Μεταξύ των αυτοδιοικητικών που συμμετείχαν ήταν οι εκπρόσωποι του Δήμου Πάτμου:

Ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Γιώργος Μαστροπέτρος, ο αντιδήμαρχος Αντώνης Μαραβέλιας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Φέγγαρος, Αριστείδης Γρύλλης και η Σούλα Γαμπιεράκη μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ.

Επίσης, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Χιωτάκης, το μέλος του πολιτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Τριγάζης, εκπρόσωποι φορέων και ενώσεων, ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ρόδου κ. Μηναίδης, ο Βασίλης Υψηλάντης επικεφαλής της μείζονος νομαρχιακής αντιπολίτευσης κά .

Ο δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζής Χατζηευθυμίου που ήταν στον αγιασμό, αποχώρησε, διότι σύμφωνα με πληροφορίες δυσαρεστήθηκε που δεν τον κάλεσαν για χαιρετισμό.

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ 

Από την πλευρά των δημάρχων χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Ιαλυσού κ. Στέργος Στάγκας. Διαβάστηκε χαιρετισμός του υφυπουργού εξωτερικών και βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Βαληνάκη και του Γ.Γ. κ. Χαράλαμπου Κόκκινου. Ο τελευταίος τελικά παρέστη.

Ο Κώστας Ταρασλιάς γραμματέας της ΝΟΔΕ και αντιδήμαρχος του Δήμου Ροδίων. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Νικητιάδης, μπήκε στον πειρασμό πέρα του χαιρετισμού να κάνει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση καθιστώντας την υπεύθυνη για την υποβάθμιση των περιφερειών.

Για τη διοικητική μεταρρύθμιση τόνισε ότι δεν θα προχωρήσει αν δεν ληφθεί υπ όψη η νησιωτικότητα του Αιγαίου. Χρειάζεται μια νέα αντίληψη στη δομή του κράτους, τόλμη και αποφασιστικότητα και όχι ασπιρίνες και ενέσεις. Χρειάζεται φορολογική αποκέντρωση για να μεταφερθούν πόροι στην τοπική αυτοδιοίκηση, με ένα ταμείο συνοχής το οποίο θα αποτελεί το εργαλείο που θα εξισορροπεί τις διαφορές των φτωχότερων με τις πλουσιότερες περιοχές.

 

Για το ΕΣΠΑ 2007-2013 .

Η Κυβέρνηση το καθιστά πολυπλοκότερο συγκλητικά με το Γ΄Κ.Π.Σ και καταργεί διαδικασίες που εξασφάλιζαν τη διαφάνεια και τον κοινωνικό έλεγχο. Ο τ. υπουργός και βουλευτής του νομού μας κ. Αριστοτέλης Παυλίδης: « Σας άναψα ένα κεράκι είπε στους συνέδρους κατά τον χαιρετισμό του. Πρώτη φορά μας δόθηκαν πόροι, αλλά δεν απορροφήθηκαν. Δεν χρειάζεται σπουδή για τον Καποδίστρια ΙΙ.» 

 

Η επιστολή του κοινοτάρχη του Αγαθονησίου Βαγγέλη Κοτόρου στο Ετήσιο Συνέδριο της ΤΕΔΚΔ, του κορυφαίου οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης με τίτλο «Ισχυρή Αυτοδιοίκηση Τοπική Ανάπτυξη, Περιβάλλον», ανέδειξε την μέχρι σήμερα ανισσόροπη ανάπτυξη και υποκριτική μεγαλοστομία της πολιτείας για ποιότητα ζωής στους ακρίτες το νομού μας.  
Πόσο ισόρροπη μπορεί να είναι αυτή η ανάπτυξη όταν ο κοινοτάρχης του ακριτικού Αγαθονησίου δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στο συνέδριο γιατί το νησί του δεν συνδέεται καθημερινά με τα γειτονικά νησιά, και το σπουδαιότερο δεν συνδέεται ποτέ με την πρωτεύουσα του νομού τη Ρόδο, όπου γινόταν το συνέδριο.  
Για να συμμετέχει σε αυτό θα έπρεπε να διαθέσει μία ολόκληρη εβδομάδα για τη μετακίνηση του;  


Στο συνέδριο αυτό όπως και σε όλα τα προηγούμενα δόθηκε η ευκαιρία στους τοπικούς άρχοντες να εκθέσουν τις απόψεις τους σε επίκαιρα αυτοδιοικητικά θέματα και σε πολλούς από αυτούς να διατυπώσουν τα παράπονα και την αγανάκτηση τους για αυτονόητα , όπως και την αγωνία τους για τις εξελίξεις από τα μεγάλα επίκαιρα ζητήματα:
Τη νησιωτικότητα της περιοχής μας και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή, εν όψει της νέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης          ( ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ) και Του ΕΣΠΑ 2007-2013 (ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) η νέα ονομασία του Δ΄Κ.Π.Σ. 


Το συνέδριο ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό που τέλεσε ο αντιπρόσωπος του Μητροπολίτη Ρόδου και που ευχήθηκε με την ακροστιχίδα της ΤΕΔΚ. Να είστε Ταχείς, Ευέλικτοι, Δημιουργικοί και Καλόκαρδοι.  
Χαρακτηριστική ήταν η απουσία του εκπροσώπου της κυβέρνησης.  
Μεταξύ των αυτοδιοικητικών που συμμετείχαν ήταν οι εκπρόσωποι του Δήμου Πάτμου: Ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Γιώργος Μαστροπέτρος, ο αντιδήμαρχος Αντώνης Μαραβέλιας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Φέγγαρος, Αριστείδης Γρύλλης και η Σούλα Γαμπιεράκη μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ.  
Επίσης, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Χιωτάκης, π. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, το μέλος του πολιτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Τριγάζης, εκπρόσωποι φορέων και ενώσεων, ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ρόδου κ. Μηναίδης, ο Βασίλης Υψηλάντης επικεφαλής της μείζονος νομαρχιακής αντιπολίτευσης κά .  
 
Ο δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζής Χατζηευθυμίου που ήταν στον αγιασμό, αποχώρησε, διότι σύμφωνα με πληροφορίες δυσαρεστήθηκε που δεν τον κάλεσαν για χαιρετισμό.  

 

Το θέμα του συνεδρίου «Iσχυρή Aυτοδιοίκηση Tοπική Aνάπτυξη, Περιβάλλον» εισηγήθηκαν ο π. δήμαρχος Ροδίων Γιώργος Γιαννόπουλος και ο δήμαρχος Τήλου Τάσος Αλιφέρης. 

 
Ο Γιώργος Γιαννόπουλος πρώτος στην τοποθέτηση του επισήμανε μεταξύ άλλων :  
«Παρόλο που η συνταγματική επιταγή, όντας συμβατή με την Eυρωπαϊκή εμπειρία, προβλέπει αποκεντρωμένη διοίκηση της χώρας με αιρετή αυτοδιοίκηση δύο βαθμών στην πραγματικότητα υπάρχουν τα δημοτικά διαμερίσματα, οι Δήμοι και οι κοινότητες, τα επαρχεία, οι Nομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, τα σύμμεικτα περιφερειακά συμβούλια, οι περιφέρειες, και οι νεοσύστατες αναπτυξιακές υπερπεριφέρειες, ως αποκεντρωμένες δομές πέρα από την κεντρική διοίκηση, δηλαδή την κυβέρνηση με τα υπουργεία και του εθνικού επιπέδου οργανισμούς. Δηλαδή επτά διαφορετικές δομές με πλήρως αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες και παράλληλη προσφορά όμοιων υπηρεσιών.  
Aυτό διογκώνει ανώφελα και το κόστος και την αναποτελεσματικότητα, διοίκησης στο σύνολό της». 
Η αναδιανομή των αρμοδιοτήτων τόνισε ότι θα πρέπει να συνοδεύεται από πόρους, προσθέτοντας ότι αυτή η επιταγή του συντάγματος έχει παραβιαστεί διαχρονικά.  
Για τη νησιωτικότητα εξέφρασε παραπέρα την άποψη ότι στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να υπάρχουν διοικητικοί διαχωρισμοί.
Και για το περιβάλλον, «ότι το Αμερικανάκι που πήρε το Νόμπελ ειρήνης είπε, ότι πρέπει να κρατήσουμε στα υπ όψιν ότι η μεγαλύτερη ανανεώσιμη ενέργεια είναι η πολιτική βούληση».  


Ο δήμαρχος Τήλου Τάσος Αλιφέρης παρουσίασε τις τρεις προϋποθέσεις που έθεσε η ΚΕΔΚΕ ( Κεντρική ένωση δήμων και κοινοτήτων)στο συνέδριο της για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, και υποστήριξε στην εισήγηση του , ότι δεν θα συμφωνήσουμε σε καμία μεταρρύθμιση αν η διοικητική συνένωση των ΟΤΑ δεν συνοδεύεται από ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα υποστήριξης της Μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα χρηματοδοτείται από νέους εθνικούς πόρους και ευρωπαϊκά προγράμματα και όχι από τους ΚΑΠ.  
Στάθηκε ιδιαίτερα στην επίλυση του κόστους των μεταφορών «που θα ελευθερώσει τεράστιες δυνάμεις και θα αλλάξει κυριολεκτικά το τοπίο της νησιωτικής Ελλάδας και θα αναδειχθεί σε μια παραδεισένια γειτονιά του κόσμου. Η λύση που τόσα χρόνια αναζητείται και φαίνεται αδύνατη»
Ζητάμε υπογράμμισε το νομοθετικό και διοικητικό πλαίσιο που αφορά τις χερσαίες μεταφορές να επεκταθεί και στις θαλάσσιες. Έτσι οι δραστηριοποιούμενοι σε αυτές να έχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα και αναπτυξιακούς εθνικούς πόρους. 


 Χαράλαμπος Κόκκινος Γ.Γ. Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 
O κ. Kόκκινος, μεταξύ των άλλων, είπε τα εξής:  «Έχουν ενταχθεί 668 έργα που ο συνολικός τους προϋπολογισμός ξεπερνά τα 646 εκ. . Έτσι υπερκαλύψαμε τους πόρους του Προγράμματος κατά 26%, με σκοπό να διασφαλιστούμε από πιθανές αστοχίες κάποιων έργων.  
Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ξεπέρασαν τα 530 εκ. ευρώ και έχουν ήδη υπερκαλύψει τις δεσμεύσεις του Προγράμματος.  
Οι πληρωμές των έργων έφτασαν τα 335 εκ. ευρώ και το ποσοστό απορρόφησης το 65,5%  
Όσο πλησιάζουμε προς τη λήξη του 3ου ΚΠΣ ισοσκελίζουμε σταδιακά τον προϋπολογισμό των ενταγμένων έργων σε σχέση με τις δεσμεύσεις του Προγράμματος, απομακρύνοντας όσα έργα δεν έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31.12.2008 Παρόλο που έχουν ακουστεί πολλά με αφορμή την έξοδό μας ως Περιφέρεια από το στόχο 1 και τις πολλές αλλαγές που φέρνει η νέα αυτή περίοδος, τα μηνύματα που έχω να σας μεταφέρω είναι θετικά.  
Εξασφαλίστηκε, μετά από τις επιτυχημένες διαπραγματεύσεις του Πρωθυπουργού μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2005 , μια πολύ καλή χρηματοδότηση η οποία αφορά και έργα υποδομής και όχι μόνο άϋλες δράσεις , παρά το γεγονός ότι ως Περιφέρεια βρισκόμαστε πλέον στο στόχο 2 της Ανταγωνιστικότητας. Για μια ακόμη φορά θα αναφέρω και δεν κουράζομαι να τονίζω ότι οι πόροι που θα έχουμε στη διάθεσή μας θα είναι αρκετοί. 
 
 Νίκος Ζωίδης βουλευτής ΠΑΣΟΚ 
« Οποιαδήποτε διοικητική μεταρρύθμιση \ μεταβολή για τους ΟΤΑ Α΄βαθμού χωρίς την ταυτόχρονη καθιέρωση Αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης , δεν νοείται», τονίζοντας στη συνέχεια ότι «οι πόροι της πολιτείας που σχεδιάζει να διαθέσει ως στήριξη των νέων διοικητικών σχημάτων των, στα οποία θα καταλήξουμε να προτείνουμε και να αποδεχθούμε, μετά από έναν ανοικτό και καθαρό κοινωνικό διάλογο, θα πρέπει να κατατεθούν εκ των προτέρων στα ταμεία των ΟΤΑ ή στο Περιφερειακό Ταμείο και δεν πρέπει να είναι επ ουδενί προθεσμιακοί. Όπως του προγράμματος ΕΠΤΑ, τους οποίους τελικώς οι περισσότεροι, νέοι τότε, ΟΤΑ δεν απορρόφησαν».  
Εξέφρασε τη διαφωνία του στη φιλοσοφία του ΕΣΠΑ 2007-2013 με το να μην έχει καμία απολύτως αναφορά σύμφωνα στο άρθρο 101 του Συντάγματος , στο ζήτημα της εναρμόνισης του στην ‘νησιωτικότητα’ και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «Αντισυνταγματικό» 


 Κώστας Καίσερλης π. βουλευτής Δωδεκανήσου ΠΑΣΟΚ 
Μετά από το ληξιαρχείο, τα κοιμητήρια, την ύδρευση και αποχέτευση, ήρθαν τα λι΄μενικά ταμεία και τώρα η κυβέρνηση επαγγέλλεται μία νέα ισχυρή αυτοδιοίκηση και ζητάει έναν ισχυρό Καποδίστρια ΙΙ αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται να μεταβιβαστούν αρμοδιότητες .  Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους Δήμους είναι εξουσία, Aυτοί που τις έχουν θα μας τις δώσουν; 
 
 Μιχάλης Κορδίνας Δήμαρχος Πεταλούδων Ρόδου Πρόεδρος ΤΕΔΚΔ 
Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη της προσωπικής άποψης του προέδρου της ΤΕΔΚ κ. Κορδίνα κατά τη διάρκεια της εισήγησης του για τη συνένωση των δήμων της Ρόδου σε έναν, ή υπό τη μορφή επαρχείου.  
Αυτό προκάλεσε τη δυσφορία σε κάποιους δημάρχους μεταξύ αυτών και του δημάρχου Καλλιθέας Γιάννη Ιατρίδη, οποίος το θεώρησε ως αντιδεολογικό και άκαιρο σε ένα τέτοιο συνέδριο, ο πρόεδρος να καταθέτει προσωπικές απόψεις.  


  Για τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙ 
«Πως θα πάμε σε έναν νέο Καποδίστρια διερωτήθηκε ο κ. Κορδίνας από τον οποίο προσδοκούμε ενιαία αντιμετώπιση και διαχείριση των δικών μας ζητημάτων, όταν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις δεν έχουν την αρμοδιότητα για τα του οίκου τους , δεν έχουν πόρους;  
Πρέπει να κατανοήσει η πολιτεία ότι η Δωδεκάνησος είναι ένας ευαίσθητος χώρος, οι όποιες ρυθμίσεις αφορούν την ηπειρωτική χώρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν στη νησιωτική. Θέλουμε συγκεκριμένες πολιτικές νησιωτικές.  
Απαιτούμε την άμεση και χωρίς παρεκκλίσεις εφαρμογή του άρθρου 102 του συντάγματος καθώς και την πλήρη απόδοση, χωρίς αποκλίσεις και παρακρατήσεις των θεσμοθετημένων εσόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως προβλέπεται από το νόμο 1828/89.  
Μέχρι την οριστική λύση των οικονομικών προβλημάτων των δήμων και την εφαρμογή της φορολογικής αποκέντρωσης απαιτούμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις με σαφές χρονοδιάγραμμα και σαφή αναφορά ως προς το θεσμοθετημένο τρόπο, με τον οποίο θα επιλυθούν τα οικονομικά προβλήματα του θεσμού» 


 Για το Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013 (για να μη χαθούν πολύτιμοι πόροι
1. Η Εταιρεία ΔΗΜΟΣ Α.Ε. να είναι εταιρεία της Αυτοδιοίκησης και όχι κρατική 
2.Να διασφαλιστεί η συμμετοχή των ΟΤΑ είτε πιστοποιηθούν είτε όχι, στον προγραμματισμό των έργων των επιχειρησιακών προγραμμάτων. 
 
Νομάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.  
Τελευταίος ανέβηκε στο βήμα και κήρυξε την έναρξη των εργασιών.  
« Το σύστημα με τη μορφή που έχει σήμερα έχει τελειώσει τόνισε με έμφαση. Έχει ανοίξει η συζήτηση για μεταρρύθμιση σε κεντρικό επίπεδο και θα πρέπει να συνδυαστεί με φορολογική μεταρρύθμιση για να σταματήσουν οι αυτοδιοικητικοί όλων των βαθμών να ζητιανεύουν και να εκλιπαρούν, με την μόνιμη επωδό είμαστε καταχρεωμένοι με αποτέλεσμα να απαξιώνετε η αυτοδιοίκηση.» 
Ο κ. Μαχαιρίδης αναφέρθηκε επίσης στο περιβάλλον που η αυτοδιοίκηση έχει χρέος να προστατεύσει, αναφερόμενος με κολακευτικά λόγια στην  ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ (Εταιρεία Προστασίας Φυσικών Καταστροφών).  
 
 Τιμητικές διακρίσεις  
Κατά την πρώτη ημέρα έναρξης των εργασιών του Eτήσιου Tακτικού Συνεδρίου της Tοπικής Eνωσης Δήμων και Kοινοτήτων Δωδεκανήσου, βραβεύτηκαν για το έργο τους οι διατελέσαντες Πρόεδροι της TEΔKΔ από το 1975 μέχρι και το έτος 2006 και ήταν οι εξής:   


1975-1978 Θωμάς Kορουλάκης δήμαρχος Kω  
1979-1982 Δημήτρης Bενετοκλής δήμαρχος Pόδου 
1983-1988 Σάββας Kαραγιάννης δήμαρχος Pόδου  
1988-1990 Kώστας Kαΐσερλης δήμαρχος Kω  
1991-1994 Mάνος Kόκκινος δήμαρχος Pόδου  
1995-2006 Γεώργιος Γιαννόπουλος δήμαρχος Pόδου.  


  Επεισόδια 
Τρεις ήταν οι πλέον έντονες και δύσκολες στιγμές του συνεδρίου. 
Η παρενέργεια από την δήλωση του δημάρχου Ιαλυσού Στέργου Στάγκα ότι δεν θα ψηφίσει τη σύσταση της αναπτυξιακής ανώνυμης εταιρείας ΟΤΑ για τις διαδημοτικές δράσεις, αν δεν του δοθούν τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, διότι ο ισολογισμός της έχει 1 εκατ. ευρώ συν διαφορά , από τον προϋπολογισμό (1500 εκ. Ισολογισμός 2450εκ. ) και του Μπενέτου Σπύρου δημάρχου των Λειψών με τον Γιάννη Ιατρίδη Δήμαρχο Καλλιθέας, όταν ο δεύτερος κατά την ανάγνωση του ψηφίσματος από τον πρώτο παρατήρησε, ότι το ψήφισμα περιέχει πάλι το ακτοπλοϊκό και η επίθεση του δημάρχου Καλλιθέας κ. Γιάννη Ιατρίδη στο Δ.Σ. της ΤΕΔΚ για αργοπορημένη συζήτηση του ΕΣΠΑ 2007-2003  

 

Στην πρώτη περίπτωση ο π. δήμαρχος Ροδίων Γιαννόπουλος και π. πρόεδρος της ΤΕΔΚ ζήτησε το λόγο επί προσωπικού λέγοντας τα εξής:  
« Όπως αυτό συνέβη, το έχει αναφέρει σε άλλη συζήτηση, υπήρξε καθυστέρηση στην καταβολή του φόρου εισοδήματος για το 2006 και με κοινή συναίνεση αποφασίστηκε να εκταμιευθούν χρήματα από τον δημοτικό φόρο το ποσό που χρειάζεται για τη λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.   Απείλησε μάλιστα ότι θα παραδώσει την πλακέτα που του απονεμήθηκε πριν από λίγο. 
Τότε εκεί το αίσθημα αλληλεγγύης των δημάρχων ξύπνησε απέναντι στον κ. Γιαννόπουλο, τελευταία βάλλεται πανταχόθεν, με αποτέλεσμα να τα βάλλουν με τον κ. Στάγκα εκτοξεύοντας διάφορες άκομψες και μη κόσμιες εκφράσεις και λέξεις όπως αυτή του κ. Κυρίτση «Έλα κόφτο Στάγκα». 


Και ενώ το κλίμα πήγαινε για σύρραξη τα πράγματα εκτονώθηκαν όταν ο κ. Στάγκας απάντησε καταφατικά στην ερώτηση του κ. Κορδίνα αν καλύφθηκε από τη διευκρίνηση του κ. Γιαννόπουλου που στη συνέχεια θα πρέπει να ένοιωσε ικανοποίηση από τα κολακευτικά λόγια Δημάρχων για τη μεγάλη πορεία του στην αυτοδιοίκηση. 


Στη δεύτερη περίπτωση ο δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου απάντησε είπε στον κ. Ιατρίδη ότι το ακτοπλοϊκό είναι θέμα νησιωτικότητας. 

Το ψήφισμα είναι του συμβουλίου της ΤΕΔΚΔ, αλλά τα λέει αυτά γιατί ενοχλείται που βρίσκεται στη θέση αυτή ένας δήμαρχος μικρού νησιού, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Ιατρίδη ότι  «Ήμουν ο μοναδικός δήμαρχος της Ρόδου που ήρθε στη διάσκεψη των Λειψών, άρα μην το λες αυτό και να ανακαλέσεις.» <br>
Το θέμα δεν σταμάτησε εκεί. 
Εκνευρισμένος ο κ. Μπενέτος Σπύρου  φώναξε , ότι θα επιθυμούσε πάρα πολύ αυτή τη στιγμή να ήτανε κάτω ως ελεύθερος σκοπευτής, για να θυμηθεί τον παλιό του εαυτό των πρώτων τετραετιών. Και για το ψήφισμα , ότι όποιος θέλει να το υπογράψει ας το υπογράψει ή το αντίθετο.»  


Στην τρίτη περίπτωση ο λόγος της επίθεσης που έκανε ο δήμαρχος Kαλλιθέας Γιάννης Iατρίδης στο διοικητικό συμβούλιο, ήταν με αφορμή την ενημέρωση για το Δ΄Κ.Π.Σ. ή αλλιώς EΣΠA, που έκανε ο Tεχνικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Pώτας στους συνέδρους χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία προγραμματισμού του συγκεκριμένου θέματος, από την TEΔKΔ απαράδεκτη, γιατί το θέμα του EΣΠA το γνωρίζαμε εδώ και έξι μήνες. Μην ψάχνουμε να βρούμε το αυγό του Kολόμβου τώρα. Στη συνέχεια ακολούθησε φραστικό επεισόδιο με τον πρόεδρο της TEΔKΔ αφού ο δήμαρχος Καλλιθέας υποστήριζε πως το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε στη βουλή ήταν γνωστό στην περιοχή μας εδώ και έξι μήνες και δεν υπήρξε ουδεμία αντίδραση από την TEΔKΔ»  
 

ΕΣΠΑ 2007-2013 ( Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) 
 Ο  τεχνικός σύμβουλος κ. Γιάννης Pώτας παρουσίασε το ( ΕΣΠΑ 2007-2013) στους συνέδρους και τις λεπτομέρειες που αναφέρονται στο σχέδιο νόμου, το οποίο ψηφίστηκε στη Bουλή και αφορά τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων, για την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Μετά τη λήξη της ομιλίας, ο κ Pώτας κλήθηκε από το προεδρείο της TEΔKΔ να μείνει έστω για 15 λεπτά στην αίθουσα προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις των αιρετών για τη διαχείριση του EΣΠA αλλά απάντησε πως δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο, ενώ ο .Γ. Γ. της Περιφέρειας N. Αιγαίου κ. Xαράλαμπος Kόκκινος, παρενέβη τονίζοντας πως θα γίνει ημερίδα στα Δωδεκάνησα για το EΣΠA.  Τον πρώτο λόγο σε ότι αφορά το γενικό συντονισμό για το EΣΠA όπως είπε ο κ. Pώτας θα έχει το υπουργείο Οικονομίας μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφερειακής Πολιτικής και Δημοσίων Επενδύσεων.  

Η διαχείριση κάθε επιχειρησιακού προγράμματος του EΣΠA θα ασκείται μέσω ειδικής υπηρεσίας (διαχειριστική αρχή). Η διαχειριστική αρχή θα επιλέγει τις προς χρηματοδότηση πράξεις διασφαλίζει ότι οι δικαιούχοι τηρούν τις διαδικασίες. Ακόμη η διαχειριστική αρχή παρέχει στους δικαιούχους όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται. 


Στην παρουσίαση του, το νέο στοιχείο στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρημάτων είναι η δημιουργία εταιρείας της ΔΗΜΟΣ Α.Ε. με σκοπό την προετοιμασία και την ωρίμανση έργων ένταξης (μελέτες αδειοδοτήσεις, τεύχη δημοπράτησης), ανάθεση και ευθύνη εκτέλεσης έργων ΟΤΑ και υποστήριξη του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας, με πιστοποίηση ISO που χωρίς αυτήν δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε ένταξή έργων. 

 
Ρωτήσαμε τον δήμαρχο Λειψών κ. Μπενέτο Σπύρου κατά πόσον αυτό το μοντέλο της ΔΗΜΟΣ ΑΕ και η θέσπιση του ISO στους Δήμους των μικρών νησιών μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα στην ένταξη έργων. Μας απάντησε ότι υπάρχουν ερωτήματα γι αυτό. Η άποψη του όμως είναι και αυτό θα επιδιωχθεί, να αναβαθμιστεί η ΤΥΔΚ για να βοηθήσει τα μικρά νησιά, να ολοκληρώσουν τις εντάξεις των έργων τους.  
Επιφυλάξεις επίσης εξέφρασε ο πρόεδρος του Δ.Σ.Πάτμου Γιώργος Μαστροπέτρος για την αποτελεσματικότητα της ΔΗΜΟΣ ΑΕ στα έργα των μικρών νησιών, με αυτή τη μορφή, καθώς και για τα ISO σε δήμους όπου έχουν λογιστικά προβλήματα όπως της Πάτμου.