patmosweb330

elin330

aktis330

like us on facebook

Αναζήτηση

dimotikos

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

PATMOS RADIO 91

Έντυπα

1111

Πρωτοσέλιδα


Ακούστηκαν

Οι παρενέργειες μιας δικαστικής απόφασης

DIDYMES NOTABARTOLOΌπως γράψαμε σε σχετικό  ρεπορτάζ μας, επιστολή-αίτημα υπογεγραμένη από μηχανικούς και επαγγελματίες του νησιού μας έλαβε ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Πάτμου κ. Αντώνης

Γαμπιέρης. https://www.patmostimes.gr/category/11054-mixanikoi-epaggelmaties-anisixoyn-ligginou

Η επιστολή-αίτημα αφορά την ακύρωση από το διοικητικό εφετείο Πειραιά της άδειας οικοδομής του John Bowie 326/2006 στην περιοχή Λιγγίνου μηχανικός της οποίας είναι ο δημ. σύμβουλος κ. Δημήτρης Κωνσταντινίδης. Με την επιστολή αυτή εκφράζουν την ανησυχία τους για δεδικασμένο που θα δημιουργήσει προβλήματα σε ιδιοκτήτες και επαγγελματίες της οικοδομής και ζητούν τον Δήμο να τους προστατεύσει.

Για αυτό το αίτημα  ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Σπύρος Μαυρωνάς επικεφαλής της  παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ μας έστειλε την παρακάτω παρέμβαση, που προφανώς θα είναι και η θέση του στο Δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 27 Νοεμβρίου που θα συζητηθεί η επιστολή των επαγγελματιών. 

 

 Στην παρέμβαση του αναφέρει ο κ. Μαυρωνάς

Οι παρενέργειες μιας δικαστικής απόφασης 

 Στην Πάτμο τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί κείμενο, το οποίο υπογράφει μερίδα αρχιτεκτόνων-μηχανικών και μερικοί εργαζόμενοι στο χώρο της οικοδομής, με το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ στρέφονται κατά της απόφασης Α369/2018 του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά. Στο κείμενο αυτό παραποιείται η αλήθεια, παραπληροφορείται η κοινή γνώμη και ο Δήμος Πάτμου στον οποίο απαράδεκτα απευθύνεται και παραμορφώνουν εσκεμμένα την άνω απόφαση, με αποτέλεσμα να εκτίθεται με αυτό τον τρόπο το δικαστικό σώμα και οι δικαστικοί
λειτουργοί και ο θεσμός της Δικαιοσύνης γενικότερα!. Με το κείμενο αυτό με λαϊκίστικο τρόπο προκαλούν κλίμα κινδυνολογίας, αλλά και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών του νησιού μας απέναντι στην Ελληνική δικαιοσύνη.
Τι αναφέρουν λοιπόν στην επιστολή τους οι παρακάτω μηχανικοί:
Ας πάρουμε όμως τι λέει η νομοθεσία και τι λέει η απόφαση του Ακυρωτικού Εφετείου Πειραιά:
Σύμφωνα με την νομοθεσία (Ν.3212/2003), για την εκτός σχεδίου δόμηση, προκειμένου να οικοδομηθεί ένα αγροτεμάχιο, πρέπει να έχει ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τετραγωνικά μέτρα και πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο είκοσι πέντε (25) μέτρων.
Η υποχρέωση όμως των 25 μέτρων πρόσωπο σε δρόμο δεν ισχύει για όσα ακίνητα έχουν δημιουργηθεί πριν τις 31-12-2003 και αυτό αποδεικνύεται με τίτλους ιδιοκτησίας.
Δηλαδή, αν προϋφίσταται του 2004, τότε αν έχει 4 στρέμματα είναι άρτιο, ακόμη και αν είναι τυφλό και έχει εξασφαλίσει προσπέλαση προς οδούς, ή δουλεία σε αγροτικό δρόμο.
Όμως, δεν θεωρείται κοινόχρηστος κάθε αγροτικός δρόμος, που δημιουργήθηκε με ιδιωτική βούληση και ιδιωτική κατάτμηση και με την συναίνεση των παρόδιων ιδιοκτησιών. Γι αυτό και θα πρέπει να εξετασθεί εάν ο δρόμος προϋφίσταται του 1923, ή είναι δρόμος που έχει τεθεί σε κοινή χρήση με οιονδήποτε νόμιμο τρόπο.
Άρα, γιατί διαμαρτύρονται οι παραπάνω αρχιτέκτονες μηχανικοί ;
Η απόφαση του Ακυρωτικού Εφετείου Πειραιά ήταν ορθή, διότι το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο που ακουμπούσε τη θάλασσα ήταν ΘΕΟΤΥΦΛΟ, χωρίς καμία, μα καμία δίοδο ή δουλεία διόδου με τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις και συνεπώς «δεν επιτρέπεται η δόμηση τυφλών οικοπέδων (όπως αυτό) σε περιοχές εκτός σχεδίου, χωρίς πολεοδομική οργάνωση και συνεπώς συνιστά απαγορευμένη από το Σύνταγμα (άρθ. 24 παρ.1-2) (Σ.τ.Ε. 606/2010) υποβάθμιση τόσο του οικιστικού, όσο και του φυσικού περιβάλλοντος και συνεπώς ανίσχυρη τη διάταξη που τη θεσπίζει (άρθ. 23 παρ.3 Ν. 3212/2003) (ίδ. Ακυρ. Εφετ. Πειραία απόφ. Α369/2018 σελ. 9, παράγ. 12)».
Κατά συνέπεια, η πρώτη πολεοδομική άδεια 326/2006 ήταν παράνομη πέρα για πέρα!.. Και όμως, το περίεργο στην όλη υπόθεση ήταν ότι η Πολεοδομία Καλύμνου εξέδωσε οικοδομική άδεια, ακόμη και για τοίχο στο όριο αιγιαλού και παραλίας πού απαγορεύεται σύμφωνα με τον Κώδικα βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας > Μέρος-ΙΙ > Κεφάλαιο-Θ > Αρθρον-187 (Αρθ-23, 24 Ν-1337/83, ΠΔ-236/18-5/22-6-84), επιτρέποντας η υπηρεσία αυτή να χτιστεί με την άδεια αυτή και τις αναθεωρήσεις της!.
Οι περιφράξεις κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου αυτού θεωρούνται αυθαίρετες και εφαρμόζονται για την κατεδάφισή τους οι διαδικασίες του άρθ-382.
Ρωτάμε λοιπόν τον κάθε νοήμονα καλοπροαίρετο πολίτη αυτού του τόπου: Πώς έλαβαν τις οικοδομικές άδειες 326/2006 και 22/2011 πράξη αναθεώρησης από την πολεοδομία ΚΑΛΥΜΝΟΥ; το περίεργο είναι ότι οι τρεις εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των αδειών και υπογράφοντες πιο πάνω αρχιτέκτονες, αντί να σεβαστούν την δικαστική απόφαση 369/2018 του Ακυρωτικού Εφετείου Πειραιά που διορθώνει την αβλεψία της πολεοδομίας και να συμμορφωθούν, προβαίνουν σε συλλογή υπογραφών και σε ανακοινώσεις και προτείνουν στο δημοτικό Συμβούλιο Πάτμου να εκδώσει.. Ψήφισμα κατά του ανωτέρω Δικαστηρίου με εμφανή προσπάθεια επηρεασμού του όταν επανακριθεί η υπόθεση στο Δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας, παρωθώντας τον μάλιστα σε απαράδεκτη και αντιθεσμική παρέμβαση στη δίκη υπέρ του αλλοδαπού ιδιώτη, στην ουσία υπέρ.. του κατασκευαστή και μηχανικού δημοτικού συμβούλου.!... Με την πρωτοφανή ενέργειά τους αυτή, πλην του ότι προσπαθούν ανεπίτρεπτα να μετατρέψουν το Δήμο σε Δικαστήριο, αλλοιώνοντας το θεσμικό του ρόλο, προβάλλουν αβάσιμα και ανυπόστατα επιχειρήματα, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
Όσο για το Δήμο μας, δεν θέλω να πιστέψω ότι τελικά θα «ρίξει νερό στο μύλο» του γνωστού δημοτικού συμβούλου (αρχιτέκτονα, εργολάβου, κατασκευαστή κ.λ.π. της οικοδομής), δεχόμενος την προτροπή του να.. παρέμβει ο Δήμος στη δίκη στο δεύτερο βαθμό στο Σ.τ.Ε. απαράδεκτα και μάλιστα χωρίς κανένα έννομο συμφέρον, παίρνοντας το μέρος ενός ιδιώτη και με τον κίνδυνο να εκθέσει τους δημοτικούς συμβούλους απέναντι στον έλεγχο και τους καταλογισμούς του Επιτρόπου και στο τέλος να αυτοξευτυλιστεί !..
Αρκετά άλλα Δικαστήρια έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος… μας φτάνουν!
Ας αφεθεί η Δικαιοσύνη ελεύθερη να λάβει τις αποφάσεις της. Η Δικαιοσύνη δεν εκβιάζεται, ούτε χειραγωγείται!..
Ας πάρουμε τι λέει η νομοθεσία και η Απόφαση του ακυρωτικού Εφετείου Πειραιά!
Είναι δυστυχώς κάποιοι από τους παραπάνω υπογράφοντες άνθρωποι πού μιλούν συνήθως με μεγάλα λόγια για το νησί μας, αλλά είναι έτοιμοι να παραδώσουν αυτό δίχως δεύτερη σκέψη, τους πιο όμορφους τόπους του νησιού μας στην καταστροφή.
Οι ίδιοι άνθρωποι μιλούν συνήθως πολύ για ανάπτυξη, αλλά κατανοούν την ανάπτυξη ως παράδοση σε κερδοσκόπους με μοναδικό σκοπό την εμπορευματοποίηση.
Οι ίδιοι άνθρωποι μιλούν συνήθως για την τουριστική βιομηχανία, αλλά την απαξιώνουν με τον πιο χυδαίο τρόπο, μετατρέποντας τις ακτές σε μπαζωμένα και τοιχογυρισμένα οικόπεδα.
Η Πάτμος που εκπροσωπούν δεν είναι η Πάτμος που οραματίζονται ούτε οι σώφρονες κάτοικοι ούτε οι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού μας .
Ο καλύτερος λογαριασμός εδώ είναι ένας:
Κάτω τα χέρια από τους αιγιαλούς, τις παραλίες, τις ακτές, τον πολιτισμό και τις μνήμες της Πάτμου, κάτω οι κερδοσκόποι βανδαλιστές, που ανενδοίαστα προτείνουν ακόμα και καρεκλοξαπλώστρες και σε όλες παραλίες της Πάτμου!.
Ήδη εκατοντάδες συμπολίτες μας, εκατοντάδες επισκέπτες του νησιού μας με επιστολές με δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργήσει μια πρωτοβουλία πλατιάς συσπείρωσης πρωτίστως κοινωνικών δυνάμεων πάνω σε έναν κοινό στόχο : Να προστατέψουμε τους αιγιαλούς και τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο της Πάτμου μας από μια ανεπανόρθωτη καταστροφή, που δυστυχώς χωρίς ντροπή μερικοί ευαγγελίζονται για το συμφέρον τους.
Ας καταλάβουν όλοι και όλες ότι αυτός που θα επιχειρήσει «επενδυτής» ή «κατασκευαστής» ή όπως θέλει να λέγεται θα φράξει, θα μπαζώσει, θα εμποδίσει την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση στις ακτές των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού,{ σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους}, όπως επίσης θα κατατμήσει παράνομα και το πιο μικρό τμήμα του νησιού μας, θα μας βρει μπροστά του ……

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΤΜΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΑΤΜΟΥ τηλ. 22470-32548 m.6972018300

Μέλος του

MEDIA

aegeanmedia

Google translate

enfrdeitptrues

editorial2ed

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr

Rent a Car Katerina

rent KATERINA WEB

Πωλείται

το παρακάτω διώροφο παραδοσιακό οίκημα στη Σκάλα Πάτμου. Δίπλα στον Α. Ιωάννη Πρόδρομο. Κατάλληλο για κατάστημα και κατοικία.

banner diorofo3

Πληροφορίες 6981797531

IMG 4874s

H MAGEIA WEB 2s

hellinis

keridis-sima

koutouzos

patmosmonastery

pixels