patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Μάχη διπλωματικών και μυστικών υπηρεσιών για το λαθρεμπορικό σκάφοςΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΦΑΙΡΕΣ

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΦΑΙΡΕΣ

Τί κατέθεσε ο καπετάνιος για τα 55 γεμάτα κοντέινερ και ποιές χώρες εμπλέκονται σε ένα σκοτεινό παιχνίδι μεγάλων συμφερόντων

Κανένας δεν γνωρίζει ακόμα τί είδους φορτίο με πολεμικό οπλισμό μεταφέρει το λαθρεμπορικό σκάφος NOUR_M που φυλάσσεται δεμένο στο λιμάνι της Ακαντιάς από το απόγευμα της Παρασκευής.

 

Από την μια πλευράς οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταφέρει σε 55 κοντέινερ 20.000 Καλάσνικοφ και πολλές χιλιάδες σφαίρες και από την άλλη υπάρχει διαρροή πληροφοριών ότι πρόκειται μόνο για σφαίρες.

Την ίδια στιγμή απορίες προκαλεί ανακοίνωση του Υπουργείου ναυτιλίας σύμφωνα με την οποία τα κοντέινερ θα ανοιχτούν τη Δευτέρα από προσωπικό του Τελωνείου. Αλλά όντως δεν έχουν ανοιχθεί ακόμα τα κοντέινερ προκύπτει ένα πρόσθετο ερωτηματικό όσον αφορά την ακρίβεια των πληροφοριών που κάνουν λόγο για Καλάσνικοφ και πυρομαχικά – ακόμα δε και για εκρηκτικά.

Εκείνο πάντως που είναι βέβαιο, είναι ότι υπάρχουν στο πλοίο 55 κοντέινερ με πολεμικό υλικό , γεγονός που προσδίδει στην όλη υπόθεση και μεγάλες πολιτικές και διπλωματικές διαστάσεις, ανεξάρτητα αν ο τελικός προορισμός του λαθρεμπορικού σκάφους ήταν η Λιβύη ή η Συρία.

Κομβικό σημείο στην όλη υπόθεση αποτελεί το αναπάντητο μέχρι τώρα ερώτημα από πού φορτώθηκε το πολεμικό υλικό και πολύ κρίσιμο στοιχείο συνιστά αν είχε ως προορισμό το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας. Σε μια τέτοια περίπτωση εύλογο είναι το ερώτημα αν το πολεμικό υλικό (όποιο και αν είναι αυτό) θα παραδίδονταν στην κυβέρνηση της Συρίας ή στους αντάρτες που πολεμούν ενάντια στο καθεστώς του Άσαντ.

Όλα αυτά προκαλούν μείζονα διπλωματικά θέματα και φυσικά δεν περιορίζονται στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του Υπουργείου Ναυτιλίας που αναφέρει ότι τα κοντέινερ που μεταφέρει το λαθρεμπορικό σκάφος θα ανοιχθούν τη Δευτέρα από το Τελωνείο για την επιβολή φόρων, ως εάν επρόκειτο για λαθραία τσιγάρα!

Ο Τούρκος καπετάνιος του σκάφους έχει καταθέσει ότι ανέλαβε τη μεταφορά πυρομαχικών και ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν Καλάσνικοφ, παρά μόνο σφαίρες. Η κατάθεσή τους όμως δεν θεωρείται αξιόπιστη διότι είναι γνωστός λαθρέμπορος από το παρελθόν όταν και άλλη φορά κατελήφθη να μεταφέρει με το σκάφος του ναρκωτικά. Ο βαθμός της αξιοπιστίας του κρίνεται και από το γεγονός ότι ενώ στην αρχή κατέθεσε ότι είχε ως προορισμό την Αλεξανδρέττα (Ισκεντερούμ) της Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία, την ίδια στιγμή είχε δηλωθεί στο Διεθνές Κέντρο Ναυσιπλοΐας ότι είχε ως προορισμό την Τρίπολη της Λιβύης και ότι είχε ξεκινήσει από την Ουκρανία μεταφέροντας εμπορεύματα.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα πολύπλοκο πάζλ στο οποίο παίζονται μεγάλα διπλωματικά «παιχνίδια» με ανάμιξη και Μυστικών Υπηρεσιών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ, της Συρίας και της Λιβύης.