patmosweb330

elin330

aegeanlab

Μια «γροθιά» το Αιγαίο στη μάχη για τον ΦΠΑ

"Στη... μετάφραση χάθηκε" η χθεσινή σύσκεψη στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής με τη συμμετοχή βουλευτών του Αιγαίου, με δημάρχους, αυτοδιοικητικούς παράγοντες, με τους Περιφερειάρχες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και εκπροσώπους φορέων και τάξεων για να καθοριστεί η από κοινού στάση τους απέναντι στην επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Ο περισσότερος χρόνος της σύσκεψης αναλώθηκε συγκεκριμένα σε αναλύσεις και ερμηνείες του αποσπάσματος του δεύτερου Μνημονίου, που αφορά την φορολογική πολιτική και προβλέπει μεταξύ άλλων ότι...
«Η Κυβέρνηση θα προετοιμάσει μία φορολογική μεταρρύθμιση η οποία αποσκοπεί στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, στην εξάλειψη των απαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων, συμπεριλαμβανομένης και της διευρύνσεως των βάσεων, πράγμα το οποίο θα επιτρέψει μία βαθμιαία μείωση των φορολογικών συντελεστών καθώς θα βελτιώνεται η απόδοση των εσόδων».


Η επικρατούσα άποψη στη σύσκεψη ήταν ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά δεν αποτελούν προνομιακό καθεστώς. Υπήρξαν έτσι αντιπαραθέσεις εξαιτίας των διαφορετικών ερμηνειών που δόθηκαν στο συγκεκριμένο άρθρο του δεύτερου Μνημονίου. Κατέστη ωστόσο σαφές ότι η συγκεκριμένη αοριστία και ασάφεια αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών και ότι οι φορείς και οι αιρετοί στο Αιγαίο θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψουν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, που έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα που προβλέπει ειδική μέριμνα για τη νησιωτικότητα.
Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε από την Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μίκα Ιατρίδη ότι ως προνομιακές δύνανται να θεωρηθούν και οι ειδικές μειώσεις φόρων που υφίστανται σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιτηδευματιών σε νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους και ότι η κοινή προσπάθεια θα πρέπει να κατατείνει και στην κατεύθυνση αυτή.


Αποφασίστηκε έτσι και τελούσε υπό επεξεργασία έως αργά χθες το απόγευμα η έκδοση κοινού ψηφίσματος με το οποίο θα καθίστατο σαφές ότι οι νησιώτες «δεν είναι οι εκλεκτοί και προνομιούχοι».
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης μεταξύ άλλων τόνισε στη χθεσινή σύσκεψη πως στόχος της κοινής προσπάθειας είναι...
«να αντιληφθούν οι γραφειοκράτες και όσοι υποκύπτουν στους αριθμούς, τι σημαίνει να "νεκρώνει" το Αιγαίο. Ό,τι δηλαδή θα συμβεί στην περίπτωση απόπειρας κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ», άποψη με την οποία συμφώνησαν όλοι.


Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημ. Κρεμαστινός επεσήμανε ότι η ίδια διάταξη που αφορά την κατάργηση προνομιακών καθεστώτων του ΦΠΑ υπήρχε και στο πρώτο Μνημόνιο αλλά ουδέποτε ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή εφαρμοστικός νόμος. Υποστήριξε παραπέρα ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών καλλιεργείται εκ του πονηρού και υποκρύπτει πολιτικές προθέσεις.
Επεσήμανε επιπλέον ότι είναι ανάγκη να δοθεί ένα μήνυμα ότι το Αιγαίο θεωρεί το θέμα του ΦΠΑ casus belli για την ύπαρξή του.


Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Νίκος Ζωίδης δήλωσε χθες στη «δ» ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι αδύνατη και ότι η θέση αυτή εδράζεται σε νομικά -πολιτικά επιχειρήματα και οικονομικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί.
«Δεν θεωρούμε τους μειωμένους συντελεστές προνόμιο αλλά υποχρέωση της πολιτείας προς τους νησιώτες», δήλωσε ο κ. Ζωίδης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε περισσότερο προβληματισμένος και ανήσυχος μετά τη σύσκεψη.


"Ήταν πολύ θετικό το γεγονός της παρουσίας τόσων πολλών φορέων από όλο το Αιγαίο. Αυτό αποτελεί εγγύηση ότι είμαστε όλοι μια γροθιά. Όμως υπογραμμίζω, ότι μόνο μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας θα με πείσει, θα μου αφαιρέσει τους φόβους και τις υποψίες. Πολύ σωστά κάποιοι τόνισαν στη σύσκεψη πως θα πρέπει να είμαστε ψυλλιασμένοι. Οφείλουμε να δείξουμε πως έχουν μπει ψύλλοι, όπως λέει και η λαϊκή ρήση, στους πάντες, ακόμη και στο Ευρωκοινοβούλιο. Οφείλουμε να εξωτερικεύσουμε τις θέσεις μας και στην Τρόικα. Με θεσμοθετημένη τη νησιωτικότητα οφείλουν να προασπίσουν το δικαίωμα των νησιωτών να επιβιώσουν και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν τον τουρισμό που είναι η μοναδική επένδυση που μπορεί να δώσει έξοδο από την κρίση», δήλωσε ο κ. Καμπουράκης.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γ. Πάππου δήλωσε στη «δ» πως δεν πρόκειται να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει το Επιμελητήριο.
«Ήταν συγκινητικό το γεγονός της μεγάλης συμμετοχής στη σύσκεψη. Δεν σας κρύβω όμως ότι δεν εκλείπουν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες. Θα περιμέναμε η απόφαση να είναι πιο σκληρή. Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε ούτε και να καθησυχάσουμε. Αυτό που θα μπορούσε να μας καθησυχάσει, θα είναι μια επίσημη διαβεβαίωση από τον υπουργό Οικονομικών είτε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε και η συγκρότηση επιτροπής που θα προγραμματίσει και θα έχει άμεσα σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Υπουργό Οικονομικών.


Στο σχέδιο του ψηφίσματος, που θα παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα κόμματα και σε όλους τους φορείς, το οποίο επεξεργάστηκαν χθες οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι το σύνολο των εκλεγμένων εκπροσώπων των νησιωτών του Αιγαίου, παραγωγικές τάξεις, και συνδικαλιστικοί φορείς, ομόφωνα, ενιαία και αποφασιστικά, δηλώνουν την αντίθεση και αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών.
Θυμίζουν και υπογραμμίζουν με το ίδιο ψήφισμα ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, όπως ισχύουν περισσότερο από δύο δεκαετίες, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως μια συνήθης «ευνοϊκή ή χαριστική φορολογική ρύθμιση», που ανάλογα με τις συγκυρίες τίθεται υπό αμφισβήτηση, αίρεται και καταργείται.


Και φυσικά δεν αποτελούν "προνόμιο" (preferential regime, όπως αναφέρεται ή υπονοείται στο κείμενο του μνημονίου - 2), αν κάποιοι έτσι μπορούν να το ερμηνεύουν, ούτε είναι «στρέβλωση» που πρέπει να διορθωθεί με τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση.
Επισημαίνεται παραπέρα ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο Αιγαίο είναι το ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στα μειονεκτήματα που έχει ο νησιωτικός χώρος και ότι η κατάργησή τους σημαίνει αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων δημιουργώντας θνησιγενείς συνθήκες και περαιτέρω αύξηση του ήδη υψηλού κόστους διαβίωσης στα νησιά για τους νησιώτες κατοίκους, διότι η αύξηση του ΦΠΑ θα μετακυλήσει από τις επιχειρήσεις στις τελικές τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών.


Στο σχέδιο του ψηφίσματος τονίζεται ότι δεν είναι αποδεκτή η ισοπέδωση των μέτρων συνοχής που έχει θεσπίσει, όχι μόνο η ελληνική πολιτεία (άρθρο 101 του Συντάγματος «Νησιωτικότητα») αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των άρθρων 220, 167 παρ. 3 και 246 του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.
­Με το ψήφισμα ζητείται να αποσυρθεί από το τραπέζι των διαβουλεύσεων και των ψυχρών αριθμητικών υπολογισμών κάθε σκέψη ή πρόταση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ