patmosweb330

elin330

aegeanlab

Εκατοντάδες βιβλία σαπίζουν στην αποθήκη του Δήμου.

vivlia-petamena2Βίντεο Νίκος Μελιανός

 Το βιβλίο είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο και έχει άμεση σχέση με τον πολιτισμό και τα στοιχεία του: την ιστορία, την τέχνη, την επιστήμη, την τεχνολογία, την κοινωνική και πολιτική οργάνωση, τη θρησκεία, τις αξίες και το λόγο του ανθρώπου. Χωρίς αυτό, δε υπήρχε πολιτισμός. Γι' αυτό άλλωστε, και η εφεύρεση της γραφής οριοθετεί ιστορικά την πολιτισμική πορεία της ανθρωπότητας.  

 

Πατείστε εδώ να δείτε το βίντεο   http://youtu.be/OYCdy_y1VyU

Η μελέτη του βιβλίο προσφέρει γνώσεις, διαμορφώνει το ήθος του αναπτύσσει της νοητικές λειτουργίες του ανθρώπου, καλλιεργεί την ευαισθησία, ψυχαγωγεί και διαμορφώνει την προσωπικότητα του.

Είναι ανάγκη να υποστηριχτεί το βιβλίο ώστε να συνεχίσει την πολιτιστική αποστολή του.

Φαίνεται ότι όλα τα παραπάνω αγνοούν εδώ και 10 χρόνια στο Δήμο της Πάτμου, αφού τα 1000 και πλέον βιβλία και αρχείο εφημερίδων που υπήρχαν στη βιβλιοθήκη του Δήμου σαπίζουν σε χαρτόκουτα, σε αποθήκες, σε συρτάρια, σε πατάρια και σε συνθήκες υγρασίας, πέφτοντας θύμα της κατασκευής γραφείων για τους υπαλλήλους του δήμου.

 

Απ' ότι λοιπόν γνωρίζουμε στο ισόγειο του κτιρίου του δήμου, υπήρχε βιβλιοθήκη εξ ανάγκης με ράφια που είχαν τοποθετηθεί περίπου 1000-1200 τόμοι βιβλίων, σπάνιας έκδοσης, και παλαιότητας, τα οποία κατά καιρούς έστειλαν στο δήμο. Απ' αυτά τα βιβλία διάβαζα και έκανα εργασίες για το Πανεπιστήμιο όταν ήμουν φοιτητής μετά από άδεια που μου χορηγήθηκε από τον προσφάτως αποβιώσαντα πρ. δήμαρχο Πάτμου κ. Νικόλαο Καλογιάννη.

Για την καταλογράφηση αυτών των βιβλίων και την αποδελτίωσή τους ασχολήθηκε το 1990 περίπου για έξι μήνες η καθηγήτρια Φιλόλογος κα Σπύρτου Αικατερίνη μαζί με υπάλληλο που είχε πληρώσει ο επίσης αείμνηστος πρ. δήμαρχος Χρήστος Κυρώζης.vivlia-petamena3

 Μάλιστα λόγω της δουλειάς και του όγκου των βιβλίων, της έβαζε ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά. Η κ. Σπύρτου ήλθε σε επαφή με το βιβλιοφύλακα της Μονής, μελέτησαν τον αντίστοιχο τρόπο της βιβλιοθήκης στη Μονή, έγινε αποδελτίωση όλων των βιβλίων, παλιές εκδόσεις, εφημερίδες, επιστημονικά έργα και τόσα άλλα, τα περισσότερα των οποίων ήταν δωρεά του πρ. προέδρου των απανταχού Πατμίων , ιατρού και λογοτέχνη Θεόδωρου Αξελού.

Μάλιστα είχε φτιαχτεί ειδική δελτιοθήκη και είχαν τοποθετηθεί στα συρτάρια της βιβλιοθήκης, ενώ στο οργανογράμματα του εσωτερικού κανονισμού είχε προβλεφθεί θέση βιβλιοθηκάριου που στη συνέχεια καταργήθηκε.

Γύρω στο 2001 έγινε επισκευή των χώρων για να μετατραπούν σε γραφεία των υπαλλήλων και τα βιβλία μπήκαν σε κούτες και στοιβάχτηκαν σε πατάρια και σε γραφεία αλλά και αλλαχού εντός του Δήμου.

 

Γύρω στο 2006-07 στο χώρο όπου τα περισσότερα βιβλία εφυλάσσοντο, εγκαταστάθηκε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου ως εκ τούτου τα βιβλία έπρεπε να «πεταχτούν». Έτσι λοιπόν με εντολή κάποιου «φίλου του βιβλίου» κάποιες κούτες με αυτά τα σπάνια βιβλία πήγαν στην αποθήκη του Δήμου και έκτοτε σάπιζαν από την υγρασία στο συγκεκριμένο χώρο και πεταμένα στο τσιμέντο.

 

Υπήρχαν κάποιες πληροφορίες από το δημοσιογράφο Αριστείδη Μιαούλη που

όταν έψαχνε κάποια βιβλία ανέβηκε με σκάλα σε πατάρια και έψαχνε τα βιβλία, στο κτίριο του δήμου.

Υπήρξε λοιπόν η πληροφορία ότι τα βιβλία, ή κάποια από αυτά βρισκόταν στην αποθήκη. Ειδοποιήθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Τουρτουλής Διαμαντής, ο οποίος όντας επιφυλακτικός για τα γεγονός, δέχθηκε να πάει να το διαπιστώσει.

Τον ακολούθησα και όταν πήγαμε στην αποθήκη ζήτησε από τον υπάλληλο να του δείξει τα βιβλία.

 

Ενώ στην αρχή ο υπάλληλος αρνήθηκε, στη συνέχεια με βαριά καρδιά, επειδή και ο αντιδήμαρχος επέμενε, μας πήγε σε άλλο αποθηκευτικό χώρο στον αχανή χώρο της αποθήκης, όπου σε μια γωνιά βρισκόταν κούτες σκισμένες και στοιβαγμένες, βιβλία σκισμένα και πεταμένα κάτω στο τσιμέντο με εμφανή τα σημάδια της καταστροφής από την υγρασία.

vivlia-petamenaΠήραμε τις εικόνες με την κάμερα της Τηλεόρασης Κόσμος και εκτός της πίκρας που νοιώσαμε για το χάλι των βιβλίων, ένα άλλο στοιχείο ήλθε να προστεθεί σ' όλο το σκηνικό. Η φωτογραφία ? κάδρο του Πάτμιου ιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας Εμμανουήλ Ξάνθου βρισκόταν κρεμασμένη στην οροφή της αποθήκης δίπλα και κάνοντας παρέα με υδραυλικά υλικά, σωλήνες, γερανοφόρο μηχάνημα, εργαλεία, φορτωτή κ.λπ.

 Και όσον αφορά τα βιβλία που υπήρχαν εκεί ήταν λίγα.

Πιστεύεται ότι ήταν 200-300. Άραγε τι έχουν γίνει τα υπόλοιπα; Μήπως έχουν πεταχτεί; Αναζητήθηκαν τα δελτία και ο κατάλογος των βιβλίων;  Μάταια φώναζε τόσα χρόνια η προσφάτως συνταξιοδοτηθείσα σα γραμματέα του Δήμου κ. Κάνδρου να γίνει βιβλιοθήκη στην αίθουσα του Δήμου στη Χώρα. Κανείς δεν ανταποκρινόταν.

 

 Ουδείς όμως φρόντισε να ειδοποιήσει τη νέα δημοτική αρχή για τον πνευματικό αυτό πλούτο που υπήρχε στο δήμο τον οποίο στην ουσία είχαν πετάξει ως «σκουπίδια» από εδώ και εκεί. Άραγε όλοι αυτοί, οι πνευματικοί άνθρωποι του Δήμου που κόπτονται για τον πολιτισμό τι έκαναν τόσα χρόνια γι' αυτόν τον πλούτο; Ή μήπως βολεμένοι πια στα γραφεία τους ξέχασαν την προσφορά του βιβλίου; Και έχουν και το θράσος να ζητούν κάποιοι ανευθυνοϋπεύθυνοι και τα ρέστα προκαλώντας μάλιστα και δημοτικός συμβούλους. Βέβαια δεν φταίνε αυτοί αλλά εκείνοι που τους αφήνουν.

 

 Και έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είχαμε ξαναπεί πως εκτός από έγγραφα που κρύβονται από το δήμαρχο φαίνεται ότι κρύβονται και άλλα, όπως τα βιβλία και ποιος ξέρει και πόσα άλλα, όπως τα βιβλία και ποιος ξέρει και πόσα άλλα; Λογικά λοιπόν από το δήμο θα πρέπει να μας πουν και ευχαριστώ γι' αυτή τη σημαντική αποκάλυψη και όχι να μας κατακρίνουν, γιατί το βρήκαμε εμείς και όχι εκείνοι. Ας αξιοποιούν τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις.

Και αντί τα βιβλία να σαπίζουν σε αποθήκες, σε πατάρια σε κούτες και αλλού, καλό θα είναι να δοθούν για να σωθούν είτε στη σύγχρονη και μεγάλη βιβλιοθήκη της Πατμιάδας Σχολής, είτε στις βιβλιοθήκες του Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου και Ε.ΠΑΛ.

 

 Η οποία δικαιολογία, λογικά εκφρασθείσα, ότι περιμένουν το Πνευματικό Κέντρο να κατασκευαστεί δεν ευσταθεί, γιατί αυτά έχουν πεταχτεί από το 2005 και εντεύθεν και επειδή έχουν ήδη σταματήσει λόγω έλλειψης χρηματοδότηση οι εργασίες για το Π.Κ. θα συμβεί το περίεργο: ενώ είχαμε βιβλία δεν είχαμε βιβλιοθήκη και χώρο για Π.Κ. τώρα θα έχουμε χώρο Π.Κ. και βιβλιοθήκη αλλά δε θα έχουμε βιβλία, αφού όλες αυτές οι σπάνιες εκδόσεις θα έχουν καταστραφεί, αν δεν έχουν ήδη καταστραφεί με ευθύνη βέβαια των κατά καιρούς αυτοαποκαλούμενων πνευματικών ανθρώπων.

 Και είναι αδιανόητο δημοτικός υπάλληλος να καταγγέλλει την άγνοια της νέας δημοτικής αρχής που δε φρόντισε κάποιος ή έστω και ίδιος να ενημερώσει αφού όπως ο ίδιος είπε σε δημοτικό σύμβουλο «τόσα χρόνια τα βιβλία είναι σε κούτες και σε συρτάρια κοντά στο γραφείο μου».

 

Κάποτε θα πρέπει και κάποια να πάψουν να νίπτουν τας χείρας τους και ν' αναλάβουν και αυτοί τις όποιες ευθύνες τους αναλογούν και όχι «να ποιούν τη νήσσα». Ο δήμαρχος κ. Στόικος μόλις το πληροφορήθηκε ανέφερε ότι δεν τον είχε ενημερώσει κάποιος και πως τώρα που το έμαθε θα μεταφέρει κάποια έπιπλα στην αποθήκη να βάλει τα βιβλία μέσα. Δε γνωρίζομε αν είναι η καλύτερη λύση αφού πάλι θα εκτίθενται στις αντίστοιχες κακές καιρικές συνθήκες.

 

Τουλάχιστον δε θα είναι πεταμένα εδώ και εκεί. Και ίσως αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον αντιδήμαρχο κ. Τουρτουλή που επέδειξε ευαισθησία και βοήθησε τη δημοσιογραφική έρευνα στην αποκάλυψη της ύπαρξης αυτού του πνευματικού πλούτου. Ευελπιστούμε δε ότι σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο θα επιδείξει την ίδια ευαισθησία τακτοποιώντας και τοποθετώντας τα βιβλία στη θέση που τους ταιριάζει!!!