
Από την Κυριακή 17 Μαΐου 2020 θα μπορούν οι πιστοί να προσέρχονται στις εκκλησίες και του ναούς και να συμμετάσχουν στη τέλεση κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων) υπό συγκεκριμένους όμως κανόνες. Όχι σε ιδιωτικούς ναούς.
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. (πχ σ’ ένα χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων είναι 30) και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.
Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50. Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που πρέπει να τηρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ (πχ σύσταση για τη χρήση μάσκας, υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών, συχνός καθαρισμός επιφανειών κλπ).
«Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια. Ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας. Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα. Οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι. Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά.
Ο φυσικός εξαερισμός τους είναι υποχρεωτικός. Θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα. Τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων.
Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα. Αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης. Οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου.
Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού. Δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς».




