Ορίστηκε νέα ημερομηνία . Κυριακή 5 Ιουλίου 2026 ώρα 12.
Η ειδική συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου για την εκλογή νέου προεδρείου Δ.Σ. και νέων μελών Δημ. Επιτροπής που είχε οριστεί για χθες Παρασκευή 3 Ιουλίου δεν είχε απαρτία και δεν έγινε.
Δεν προσήλθαν τα μέλη της αντιπολίτευσης και οι δύο ανεξάρτητοι σύμβουλοι.
Επικοινωνήσαμε με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Λευτέρη Πέντε για να μας πει τους λόγους που η παράταξη του δεν προσήλθε και ο πρ. δήμαρχος μας απάντησε με δελτίο τύπου το οποίο και παραθέτουμε εκ νέου παρακάτω και το οποίο ήταν η απάντηση σε post του Δημάρχου στα social media όπως συνηθίζει για άδειες καρέκλες.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ποιος άδειασε πραγματικά τις καρέκλες του Δημοτικού Συμβουλίου;
Με αφορμή την ανάρτηση της δημοτικής αρχής, με φωτογραφία από άδειες καρέκλες και με ονομαστικές αναφορές σε δημοτικούς συμβούλους, οφείλουμε να τοποθετηθούμε καθαρά και δεν θα απαντήσουμε με προσωπικές επιθέσεις.
Το ερώτημα δεν είναι ποιοι έλειπαν από την αίθουσα.
Το πραγματικό ερώτημα είναι, ποιος οδήγησε το Δημοτικό Συμβούλιο στο σημείο να μην μπορεί να εξασφαλιστεί ούτε απαρτία;
Οι άδειες καρέκλες δεν είναι φωτογραφία της αντιπολίτευσης. Είναι φωτογραφία της αποτυχίας της δημοτικής αρχής να συνεννοηθεί, να προγραμματίσει και να σεβαστεί τον πραγματικό συσχετισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η δημοτική αρχή γνωρίζει ότι δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία που είχε στην αρχή της θητείας της. Και δεν την έκανε η αντιπολίτευση μειοψηφία. Μόνη της οδήγησε τον εαυτό της σε αυτή τη θέση.
Με την αλαζονεία της, με τις ακρότητες, με προσωπικές επιθέσεις, με προκλήσεις, με απαξιωτικές συμπεριφορές απέναντι σε δημοτικούς συμβούλους και με μια λογική που περισσότερο θυμίζει πεζοδρόμιο παρά θεσμικό διάλογο.
Όταν μια διοίκηση λειτουργεί πλέον ως διοίκηση μειοψηφίας, οφείλει να δείχνει περισσότερη σοβαρότητα, περισσότερη συνεννόηση και περισσότερο σεβασμό. Όχι αιφνιδιασμούς, φωτογραφίες και ανακοινώσεις που ψάχνουν ενόχους.
Η αποστολή μιας τυπικής πρόσκλησης την τελευταία στιγμή δεν είναι πραγματική πολιτική συνεννόηση. Ιδίως όταν πρόκειται για μια τόσο σοβαρή διαδικασία, όπως η εκλογή Προεδρείου και Δημοτικής Επιτροπής.
Σε ό,τι αφορά τον επικεφαλής της παράταξής μας, Λευτέρη Πέντε, η αλήθεια είναι απλή: την 1η Ιουλίου που εστάλη η πρόσκληση είχε ήδη αναχωρήσει από την Πάτμο με την οικογένειά του, για προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις και οικογενειακό προγραμματισμό. Η πρόσκληση για τη συνεδρίαση ήρθε ενώ είχε ήδη αναχωρήσει.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είναι υπάλληλοι της δημοτικής αρχής. Είναι αιρετοί εκπρόσωποι των πολιτών, με εργασία, οικογένεια και υποχρεώσεις.
Δεν θα ακυρώνουμε τον οικογενειακό και επαγγελματικό μας προγραμματισμό επειδή κάποιοι αδυνατούν να προγραμματίσουν θεσμικά τον Δήμο.
Η παράταξή μας λειτουργεί συλλογικά, ενωμένα και θεσμικά. Έχει σταθερή στάση, καθαρό λόγο και κοινή ευθύνη απέναντι στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν. Συζητάμε, αποφασίζουμε και προχωράμε μαζί.
Για τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους θέλουμε επίσης να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν τους εκπροσωπούμε, δεν μιλάμε εκ μέρους τους και δεν παρεμβαίνουμε στις επιλογές τους. Σεβόμαστε όμως την πορεία τους και τη δύναμη που έδειξαν να σηκώσουν ανάστημα όταν διαφώνησαν με επιλογές και συμπεριφορές.
Ας μην ξεχνά κανείς ότι οι άνθρωποι αυτοί συνέβαλαν καθοριστικά στην εκλογή της σημερινής δημοτικής αρχής. Ήταν μέρος της τότε πλειοψηφίας, εκλέχθηκαν από τον πατμιακό λαό και έχουν τη δική τους πολιτική νομιμοποίηση.
Οι αιρετοί δεν είναι αριθμοί για να βγαίνει απαρτία. Δεν μπορεί να τους απαξιώνεις όταν δεν συμφωνούν μαζί σου και να τους θυμάσαι μόνο όταν τους χρειάζεσαι.
Οφείλουμε, επίσης, να αναγνωρίσουμε ότι τόσο ο Παντελής Γρύλλης, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και ο σημερινός Πρόεδρος, Θωμάς Υψηλάντης, προσπάθησαν μέσα σε δύσκολες συνθήκες να κρατήσουν ένα επίπεδο συνεννόησης και θεσμικής ισορροπίας.
Αυτό κάνει ακόμη πιο φανερή την επιλογή της δημοτικής αρχής, αντί να στηρίζει ό,τι βοηθά τον διάλογο, οδηγεί τα πράγματα σε μεγαλύτερη ένταση.
Η ίδια δημοτική αρχή που σήμερα φωτογραφίζει άδειες καρέκλες, στο παρελθόν επέλεγε τηλεδιασκέψεις σε κρίσιμες συνεδριάσεις, αποδυναμώνοντας τη ζωντανή πολιτική συζήτηση και τη δημόσια λογοδοσία. Σήμερα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την εικόνα της αίθουσας ως εργαλείο εντυπώσεων.
Η ευθύνη λοιπόν, για τις άδειες καρέκλες ανήκει σε εκείνους που πρώτα άδειασαν το Δημοτικό Συμβούλιο από εμπιστοσύνη, σοβαρότητα και πραγματική συνεννόηση.
Ο Δήμος Πάτμου δεν είναι λάφυρο και δεν θα γίνει λάφυρο κανενός.
Αυτό που απαιτείται είναι διοίκηση με πρόγραμμα, σεβασμό και ευθύνη.













