patmosweb330

elin330

aegeanlab

Life Style

Pascal Vrebos: Διακεκριμένη προσωπικότητα που εμπνέεται από το νησί μας και δημιουργεί.

VREMPOS 002της Σμαράγδας Μουλιάτη  Φωτό: Ο PASCAL VREBOS (αριστερά) με τον Γιάννη Παντάλη.

Ο Βέλγος Pascal Vrebos, πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα, επισκέπτεται το νησί μας 29 χρόνια και ήταν ο εμπνευστής της ιδέας της αδελφοποίησης της Πάτμου με τον δήμο AUDERGHEM των Βρυξελών, που μαζί με τον Γιάννη Παντάλη, νομικό στην Κομισιόν για την αναπτυξιακή πολιτική στις τρίτες χώρες, την υλοποίησαν.

Ο Pascal Vrebos, δημοσιογράφος, συγγραφέας, καθηγητής Γλωσσολογίας, σημειολογίας, λογοτεχνίας, ανάλυσης κειμένων, media στο Universit libre των Βρυξελλών, τη βασιλική ακαδημία και το γυμνάσιο Francisco Ferrer. Είναι επίσης παιδαγωγός και παραγωγός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών (στο RTBF, έπειτα στο RTL/TVI και το RTL) και ο συντάκτης των πολλών δημοσιευμάτων των τελευταίων συζητήσεων με τον συγγραφέα Henry Miller.
Όλα τα θεατρικά του έργα, τα έχει γραφτεί στην Πάτμο και δύο από αυτά από πραγματικά γεγονότα της Πάτμου. Επίσης, ένα θεατρικό έργο του, που θα παιχθεί στις Βρυξέλλες, σε ορισμένα επεισόδια, θα αναφέρεται η Πάτμος.
Ο Pascal Vrebos είναι επίσης ο συντάκτης τριάντα περίπου παιχνιδιών «παίζω» στη Γαλλία, Γερμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, που μεταφράζονται στα ολλανδικά, γερμανικά και αγγλικά.
Έλαβε πολλές λογοτεχνικές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ αυτών και την τιμητική διάκριση SACD για το σύνολο του έργου του, την διάκριση Κλώντ Γκρουλάντ το 1996 και το Δεκέμβριο του 1999, η Σύγκλητος τον ανακηρύττει ανώτερο μέλος του Συμβουλίου της δικαιοσύνης.

Με τον Pascal Vrebos συναντηθήκαμε και με την βοήθεια του Γιάννη Παντάλη στα Γαλλικά, είχαμε την παρακάτω σύντομη συνέντευξη:


Σμαράγδα Μουλιάτη.Πως δημιουργήθηκε η σχέση σας με την Πάτμο και τι ήταν εκείνο που σας εντυπωσίασε;

 Pascal Vrebos Στην Πάτμο έρχομαι 29 ολόκληρα χρόνια. Μου την πρότεινε ο συγγραφέας Χένρυ Μίλλερ που είχε έρθει πριν από μένα. Τα στοιχεία που με έκαναν να αγαπήσω την Πάτμο και να συνεχίσω να έρχομαι είναι πολλά . Όλα είναι ωραία στην Πάτμο. Το φως επιτρέπει την ανάλογη αυτοσυγκέντρωση για να γράψεις, να δημιουργήσεις. Η πνευματικότητα και η φυσική ομορφιά της, σου δίνουν έμπνευση που τρέφει την φαντασία κυρίως μέσα στην ατμόσφαιρα του κειμένου της Αποκάλυψης. Το στοιχείο που με εμπνέει περισσότερο είναι η θάλασσα. Όλα όμως τα πράγματα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και το σημαντικότερο αναλλοίωτα. Θα αναφέρω εδώ το εξής: Όταν επέστρεψαν από την Πάτμο στις Βρυξέλλες το 2001 στο πρώτο ταξίδι της αδελφοποίησης, ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Ζάκ Ντεντεκέ που συνόδευε τον δήμαρχο και υπουργό τότε του AUDERGHEM , στην πολύ γνωστή εφημερίδα Le soir αποκάλεσε την Πάτμο ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ και από τότε έγινε το μότο της Πάτμου.

Σμαράγδα Μουλιάτη. Πως ξεκίνησε η ιδέα σας για την αδελφοποίηση της Πάτμου ενός μικρού νησιού και του Όντερκεμ δήμου της πόλης των Βρυξελλών;


Pascal Vrebos Οι δύο αυτοί τόποι, είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά έχουν πολλά κοινά σημεία. Από τη μία Βρυξέλλες - AUDERGHEM και από την άλλη, ένα μικρό νησί η Πάτμος. Έχουν όμως ένα κοινό σημείο την πνευματικότητα. Το AUDERGHEM έχει το Μοναστήρι με το κόκκινο καμπαναριό και η Πάτμος είναι το Ιερό Ευρωπαϊκό νησί. Η ιδέα της αδελφοποίησης ήταν ποιητική και ανθρώπινη. Να έρχονται οι νέοι του AUDERGHEM σε επικοινωνία με τους νέους Της Πάτμου. Να ανταλλάσσουν ιδέες απόψεις. Να έρθουν επίσης και οι δημότες του AUDERGHEM στην Πάτμο και εκτός τουριστικής περιόδου για να έχουν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν και να γνωρίσουν τα μνημεία και την παράδοση της . Χρονικά η ιδέα ξεκίνησε από την Δημαρχία Κυρώζη . Το έδαφος ήταν πρόσφορο και υλοποιήθηκε στη Δημαρχία Ματθαίου Μελιανού. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2001 ήρθε στην Πάτμο η αντιπροσωπία του δήμου AUDERGHEM και στις 24 Μαΐου 2002, σε μια ακαδημαϊκή συνεδρίαση του Δ.Σ. στο Δημαρχείο του AUDERGHEM μπήκε η υπογραφή της αδελφοποίησης από τον δήμαρχο και υπουργό περιβάλλοντος και εμπορίου του Βελγίου κ. Didier Gosuin του AUDERGHEM και του τότε δημάρχου Πάτμου κ. Ματθαίου Μελιανού. Από τότε έρχονται 40 πολίτες του δήμου AUDERGHEM κάθε Σεπτέμβρη. Ο Pascal Vrebos ξεκίνησε με το ραδιόφωνο στις Βρυξέλες στα 15 του χρόνια με ένα φίλο του. Συναντούσανε τον Κλώντ Φρανσουά τον Φράνς Γκάλ. Συνέχισε με τηλεόραση και σήμερα είναι παραγωγός και παρουσιαστής της τηλεόρασης . Έχει μία πολιτική εκπομπή κάθε Κυριακή στην τηλεόραση με καλεσμένους πολιτικούς και άλλα επίλεκτα άτομα της κοινωνίας ‘όπου συζητούνται πολιτικά και επίκαιρα θέματα και ακολουθεί ένα δεκαπεντάλεπτο με τον πολιτικό της εβδομάδας. Η εκπομπή είναι λίγο πικάντικη λίγο προσωπική . Είναι επικίνδυνη δουλειά όταν μπαίνει κανείς σε θέματα επίκαιρα. Όταν έκανε πρόσφατα μία εκπομπή με τους ισλαμιστές, απειλήθηκε από φονταμενταλιστές. Παρόλαυτά ο κ. Vrebos όπως μας είπε, θεωρεί σημαντικότερο τη συγγραφή από τη δημοσιογραφία.

Σμαράγδα Μουλιάτη. Όλα αυτά που μας είπατε είναι ένας ύμνος για την Πάτμο, δεν βλέπετε κανένα αρνητικό;


Pascal Vrebos. Θεωρώ την Πάτμο ένα ξεχωριστό νησί. Γι αυτό και με την πάροδο του χρόνου έφερα μαζί μου και άλλους φίλους και καλλιτέχνες, όπως τον γνωστό σκηνοθέτη Ζαν Κλώντ Ντιντέ, η κόρη του βαπτίστηκε εδώ στο Ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως, τον Βέλγο Κριστιάν Λούτς εκδότη καλλιτεχνικών συγγραμμάτων και τον Ζακ Ντε Ντεκέ, αρθρογράφο και πρόεδρο της Ακαδημίας για τη διατήρηση της Γαλλικής γλώσσας των Γαλλοφώνων συγγραφέων στο Βέλγιο που έγραψε ύμνο για την Πάτμο στην εφημερίδα LE SOIR. Το αρχιτεκτονικό της στυλ αν και δεν έχει πολλές αποκλίσεις, πρέπει να προστατευθεί και να διατηρηθεί. Το οδικό δίκτυο όμως έχει πολλά προβλήματα και κυρίως στο Γροίκο, στο κομμάτι που οδηγεί στο σπίτι μου. Ελπίζω και εύχομαι να φτιαχτεί, ώστε ο Βέλγος Λουί Μισέλ ο επίτροπος για την αναπτυξιακή πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης για τις τρίτες χώρες, που θα έρθει να με επισκεφθεί τέλη Ιουλίου του 2008, να μη δει αυτό το χάλι. Ένα άλλο που θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή είναι ότι σε ορισμένες ταβέρνες το σέρβις και ο επαγγελματισμός πρέπει να βελτιωθεί. Να υπογραμμίσουμε ότι ο Δήμος της Πάτμου έχει δώσει το όνομα του δήμου AUDERGHEM σε ένα δρόμο στην Σκάλα. Το Δεκέμβρη του 2007, στα πλαίσια των στόχων ανταλλαγής της Αδελφοποίησης, οι μαθητές της Τρίτης τάξης του Γυμνασίου θα φιλοξενηθούν από ανάλογες οικογένειες στο AUDERGHEM και τον Ιούλιο του 2008 ισάριθμοι μαθητές στην Πάτμο. Επίσης όπως κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη θα μας επισκεφθούν 40 δημότες του αδελφοποιημένου δήμου AUDERGHEM.

 

Από την εφημερίδα ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007