patmosweb330

elin330

aegeanlab

Life Style

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ Δ.Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.

ektakto-igeiasΣτη λήψη Απόφασης για κινητοποιήσεις, κατέληξε στην έκτακτη συνεδρίαση του το Δ.Σ. Πάτμου την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, για την εγκατάλειψη του Κ.Υγείας Πάτμου.

Την ίδια ακριβώς πήρε στην αρχή του 2011  και δεν την εκτέλεσε ποτέ.  Είμαστε βέβαιοι,  πως αν την εκτελούσε τότε,  το Κ.Υ. Πάτμου δεν θα έφθανε εδώ  που βρέθηκε τους τελευταίους μήνες, γιατί όπως ο κ. δήμαρχος είπε, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του των τελευταίων ημερών,  έστειλαν  δύο γιατρούς εναλλάξ από 8 Ιανουαρίου μέχρι και τις 17 που θα επιστρέψει ο παθολόγος γιατρός από την άδεια του.

 Η συνεδρίαση έγινε με πρωτοβουλία του κ. Δημάρχου μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Κ. Υ.Πάτμου την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, όπως καταγράψαμε στο ρεπορτάζ μας: http://www.patmostimes.gr/index.php/category/4343-patmos

Στη συνεδρίαση ακούστηκαν πολλά  από πρώην και νυν υπαλλήλους του Κ.Υ.Πάτμου για τα δικά τους προβλήματα, από δημότες και εκπροσώπους συλλόγων για το τι φταίει, αλλά  επικεντρωθήκανε  κυρίως σε έναν λόγο  που κατά την άποψη τους είναι η αιτία των κακών χωρίς να τον κατονομάζουν. Έγιναν  διάφορα παρατράγουδα με αφορμή αυτό και αντηλλάγησαν  όχι κολακευτικά σχόλια μεταξύ δημοτικού συμβούλου και επαγγελματία.

Ο απολογισμός  από τον πρόεδρο της τριμελούς Διοικούσας επιτροπής του Κ.Υγείας Πάτμου κ. Μάκη Μπλούκα για τις ενέργειες που έχει κάνει, ήταν ενημερωτικός,  αλλά όπως παραδέχτηκε, τίποτε από αυτά που έχει εγγράφως ζητήσει δεν έχουν ικανοποιηθεί,  για διάφορους λόγους.  "Να στελεχωθεί με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό,   είναι το ζητούμενο. Μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα του Κέντρου Υγείας Πάτμου" είπε.

«Δεν θα απολογηθούμε», είπε νέος σε ηλικία και σε θητεία δημοτικός σύμβουλος,   απευθυνόμενος στον κ. δήμαρχο, όταν εκείνος προσπαθούσε να εξηγήσει τους λόγους που έμεινε ανεκτέλεστη η απόφαση κινητοποιήσεων στην αρχή του 2011, όταν αναφερθήκαμε σε αυτήν και όταν άκουσε τις διαμαρτυρίες  των  αλλων πολιτών.

Ο μόνος που την επικαλέστηκε ήταν ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ελισσαίου και ζήτησε η οποιαδήποτε απόφαση για κινητοποιήσεις να εκτελεστεί άμεσα. Αν είναι δυνατόν είπε, «αύριο 6 Ιανουαρίου, ημέρα του αγιασμού των Υδάτων για να αναδειχθεί καλύτερα από τα Μ.Μ.Ε. και να ξυπνήσουν στο υπουργείο».

Τελικά παρότι δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση, με την πίεση   και άλλων Δημ. Συμβούλων, η αρχική πρόταση του δημάρχου να   πάρουν απόφαση   την επόμενη Παρασκευή σε μια εβδομάδα που θα συνεδριάσουν εκ νέου, αντικαταστάθηκε με την απόφαση, να γίνουν οι κινητοποιήσεις την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, για να δοθεί η ευκαιρία να ενημερωθούν σχολεία, γονείς κ.ά.  "Αν δεν ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα για τη στοιχειώδη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάτμου μέχρι την Παρασκευή 13/1/2012, τότε από 16/1/2012 ημέρα Δευτέρα προχωράμε σε κινητοποιήσεις (κλείσιμο Κέντρου Υγείας, Δήμου Πάτμου, Δημόσιων Υπηρεσιών και Σχολείων.makis-bloukas

Η εισήγηση και πρόταση του κ. Δημάρχουν που έγινε απόφαση του Δ.Σ. έχει ως εξής:

«Μετά από τη διαλογική συζήτηση, κατά την οποία συζητήθηκαν διεξοδικά τα συνεχή προβλήματα του Κέντρου Υγείας Πάτμου, τα οποία αντί να μειώνονται μέρα με την ημέρα πολλαπλασιάζονται κι έχοντας προσωπική άποψη , μετά την επίσκεψή μου στο Κέντρο Υγείας Πάτμου την Παρασκευή 30/12/2011, μετά από πρόσκληση των ασθενών, οι οποίοι σε έξαλλη κατάσταση είχαν έρθει σε αντιπαράθεση με τους υπαλλήλους του Κέντρου Υγείας, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, καθότι εκείνη την ημέρα παράτυπα και παράνομα υπηρετούσε μία μόνο αγροτική ιατρός καθότι οι άλλοι είχαν πάρει άδεια, εισηγούμαι στο Σώμα τη λήψη απόφασης στην οποία θα αιτείται το Δημοτικό Συμβούλιο από τους αρμόδιους φορείς τα παρακάτω:  

Α.- Αιτείται άμεσα από το Υπουργείο Υγείας και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς, τα παρακάτω:

1. Στο Κέντρο Υγείας Πάτμου να υπηρετούν σε μόνιμη βάση από τη Δευτέρα 9/1/2012 , τουλάχιστον τρεις (3) αγροτικοί ιατροί.

2. Να υπηρετούν απαραιτήτως ένας (1) ιατρός Γενικής Ιατρικής κι ένας(1) παθολόγος, είτε με διορισμό είτε με απόσπαση ή μετάθεση.

3. Κανένας από τους παραπάνω ιατρούς δεν θα απουσιάζει με άδεια, εάν προηγουμένως δεν αντικαθίσταται από άλλον ανάλογης ειδικότητας.

4. Άμεση τοποθέτηση, με διορισμό απόσπαση ή μετάθεση παρασκευάστριας για αιματολογικές εξετάσεις, αφού οι κάτοικοι του νησιού μας αναγκάζονται ακόμη και για μία

απλή εξέταση αίματος να μετακινούνται σε γειτονικά νησιά ή στον Πειραιά, με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικονομική επιβάρυνση και χάσιμο χρόνου.

5. Κάθε δίμηνο ή το αργότερο τρίμηνο να παραβρίσκεται Παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Πάτμου για τουλάχιστον μία εβδομάδα, παρακολουθώντας τα παιδιά του νησιού μας, τα οποία στο σύνολό τους είναι άνω των 550.

6. Αγορά και διάθεση στο Κέντρο Υγείας Πάτμου καινούριου ασθενοφόρου μέχρι τέλος Ιανουαρίου και άμεση παύση λειτουργίας του ήδη υπάρχοντος, το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για το πλήρωμα και τους ασθενείς.

7. Έγκαιρη και χωρίς καθυστέρηση προμήθεια του Κέντρου Υγείας Πάτμου από το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου με αναλώσιμα υλικά.

Β.- Αν δεν ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα για τη στοιχειώδη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάτμου μέχρι την Παρασκευή 13/1/2012, τότε από 16/1/2012 ημέρα Δευτέρα προχωράμε σε κινητοποιήσεις (κλείσιμο Κέντρου Υγείας, Δήμου Πάτμου, Δημόσιων Υπηρεσιών και Σχολείων)

 Η απόφαση κοινοποιήθηκε στον υπουργό υγείας κ. Λοβέρδο, στη 2η ΔΥΠΕ, στο Κ.Θ.Λέρου και  στους βουλευτές του νομού.