του Γιάννη Πούλου
Την ώρα που εσείς διαβάζετε αυτό το σημείωμα η Ολομέλειας της Βουλής θα ετοιμάζεται για να συνεδριάσει επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών, ένα πόρισμα το οποίο, θυμίζω, δεν έχει εντοπίσει καμία ποινική ευθύνη σε πολιτικά πρόσωπα, φορτώνοντας την τραγωδία στους νεκρούς μηχανοδηγούς και το «ανθρώπινο λάθος» του σταθμάρχη, αντιγράφοντας το «πόρισμα» που είχε σπεύσει να βγάλει ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης στη δήλωση που μοίρασε στα ΜΜΕ αντί «διαγγέλματος» λίγες μέρες μετά το έγκλημα.
Μόνο που ακόμα και το ανθρώπινο λάθος αποτελούσε πολιτική επιλογή αφού ο «μοιραίος» σταθμάρχης της Λάρισας είχε πάρει μετάταξη για τον ΟΣΕ στις 30/6/22, από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, όπου εργαζόταν ως διοικητικός υπάλληλος. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που παρόμοιες μετατάξεις έγιναν και σε αρκετά ακόμα πρόσωπα, φίλους και γνωστούς στελεχών της ΝΔ. Οι εγκληματικά ανεύθυνοι του κρατικού μηχανισμού, και κυρίως ο υψηλά ιστάμενος που «έσπρωξε» για την μετάταξη και την τοποθέτηση του εκεί, θα λογοδοτήσουν άραγε;
Προχθές η Μαρία Καρυστιανού μίλησε για δεύτερη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο, έναν ακριβώς χρόνο μετά την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «θυσία». Η «μάνα των Τεμπών» καθήλωσε, καταχειροκροτήθηκε και δικαιώθηκε. Με την ομιλία της πέτυχε την θετική ανταπόκριση της επιτροπής αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία ψήφισε υπέρ του να αφήσει ανοιχτή την αναφορά, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της δικαίωσης με την βοήθεια πλέον και της Ευρώπης.
Το αίτημα για την άρση της ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και του Χρήστου Σπίρτζη που απέστειλαν η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης βρίσκεται στο συρτάρι του προεδρείου της Βουλής και όπως αναφέρει η πληρεξούσια δικηγόρος, Ελεονώρα Γεωργίου, που το υπογράφει «είναι πρωταρχικής σημασίας να εξεταστεί με νηφαλιότητα και σοβαρότητα από την Βουλή, σεβόμενη την αρχή της υπεροχής του δικαίου της Ένωσης, το βάσιμο αίτημα μας να συμμορφωθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο στις ευρωπαϊκές διατάξεις που έχουν άμεσο αποτέλεσμα και διασφαλίζουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ. Αυτές οι διατάξεις καθιστούν αυτοδικαίως ανεφάρμοστη τη διάταξη για την βουλευτική ασυλία των πρ. Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κωνσταντίνου Καραμανλή για τα αδικήματα που σχετίζονται με τη Σύμβαση 717/2014 και ανοίγει ο δρόμος για την τακτική δικαιοσύνη. Σχετικό Αίτημα με την ίδια νομική συλλογιστική καταθέσαμε την προηγούμενη Παρασκευή και προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου».
Ο βουλευτής και υπουργός Μεταφορών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στο documentonews.gr δήλωσε απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να κρυφτεί και θα καταθέσει στη Δικαιοσύνη για όλα όσα του ζητηθούν. «Συμφωνώ και επαυξάνω» ήταν η απάντησή του όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το αίτημα της Μαρίας Καρυστιανού και του Παύλου Ασλανίδη.
Ο κ. Σπίρτζης κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για το δυστύχημα των Τεμπών (στις αρχές του Φλεβάρη) είχε τονίσει ότι δεν υιοθετεί το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους. «Μετά το 2019 κατέρρευσε ο ΟΣΕ όσον αφορά στο προσωπικό.
Σταμάτησαν και οι πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες, π.χ. το σύστημα στη Ζάχαρη Λάρισας και το κέντρο στην Καρόλου» ανέφερε, επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοίκηση Καραμανλή, ο οποίος παραμένει κρυπτόμενος πίσω από μια ασυλία που έχει βρεθεί και στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
«Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη. Γιατί εάν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια», είχε πει στο star η Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι για τις έρευνες που αφορούν το έγκλημα των Τεμπών συμπληρώνοντας αναφορικά με το εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων ότι «δυστυχώς η Συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν».
Η τοποθέτηση αυτή φαίνεται ότι ενόχλησε την ηγεσία της ελληνικής Δικαιοσύνης που έσπευσε να διατυπώσει αιχμές σε βάρος της Ευρωπαίας Εισαγγελέως. Αντί να ενοχλείται για το κατάπτυστο νομοθετικό κατασκεύασμα του νόμου περί ευθύνης υπουργών που ουσιαστικά εξασφαλίζει την ατιμωρησία πολιτικών προσώπων.
Το δάχτυλο στην κ. Κοβέσι έσπευσε να κουνήσει και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Δεν θα μας πεις εσύ τι θα κάνουμε κυρία μου για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ήταν το νόημα της δήλωσης που έκανε στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας ο οποίος αν και δεν ρωτήθηκε έσπευσε να τονίσει ότι «θεωρώ την επέμβαση της παντελώς απαράδεκτη, πέραν παντός ορίου θεσμικού ρόλου που έχει… Εγώ δηλαδή δεν σας κρύβω ότι αν υπάρχει διαδικασία, ακόμα και να αμφισβητήσουμε τη θέση της, θα πρέπει το κάνουμε. Είναι απαράδεκτο αυτό που έκανε και ελπίζω να υπάρχουν θεσμοί στις Βρυξέλλες να την τιμωρήσουν γι’ αυτό. Στις Βρυξέλλες, τα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη και δεν δεχόμαστε κομισάριους ή δερβέναγες για να μας πουν τι θα κάνουμε στη χώρα μας».
Μια χώρα που βλέπει μια μάνα να παλεύει για δικαιοσύνη και έναν πρωτοκλασάτο υπουργό να ξεχνάει ότι ρόλος του κάθε εισαγγελέα, Ευρωπαίου ή Έλληνα είναι να βρει την αλήθεια για ένα έγκλημα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι υπεύθυνοι. Αλλά ο ίδιος προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησής του και συγκεκριμένων προσώπων κρύβεται πίσω από… τη χώρα.
Και μετά έσπευσε να πετάξει σωσίβιο στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μέσω αλλαγής του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα. Ασπίδα από έναν Γεωργιάδη στη γυναίκα που είχε γίνει ασπίδα για έναν άλλο Γεωργιάδη. (υπόθεση trafficking και παιδεραστίας) Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν ντροπή…
πηγή documento.news