patmosweb330

elin330

aegeanlab

Life Style

Ένωση Ξενοδόχων Πάτμου . Κραυγή αγωνίας για τον κλάδο με τη βραχυχρόνια μίσθωση.

 

koytlakhs  
 
Ο κ. Ιάκωβος Κουτλάκης  Πρόεδρος της Ε.Ξ. Πάτμου, μας έστειλε την παρακάτω επιστολή και το ψήφισμα , κραυγή αγωνίας των ξενοδόχων της Πάτμου για το μέλλον τους. 
  
Αγαπητή Σμαράγδα, 
 
Δείχνοντας το ενδιαφέρον της εφημερίδας σας για τον τουρισμό , δημοσιεύσατε και ενημερώσατε τους αναγνώστες σας τη σχετική δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη για « Ήπια λύση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις».
 
Επί του θέματος αυτού όμως έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις οι Ξενοδόχοι όλης της χώρας. Θα σας παρακαλούσα επομένως να δημοσιεύσετε τις αντιρρήσεις των ξενοδόχων εις το προσχέδιο της Κυβέρνησης όπως το παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης. Σας επισυνάπτω για το λόγο αυτό την εισήγηση μου στη Γενική Συνέλευση της ΠΟΞ στις 12-10-2023 που έτυχε ομόφωνης αποδοχής από όλους τους Προέδρους Ξενοδόχων της χώρας
.
Σας ενημερώνω επίσης ότι η εισήγηση μου περιελάμβανε και άλλα θέματα όπως
 
α) γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ελληνικές Κυβερνήσεις θέλουν να κλείσουν τα 1,2,& 3 αστέρων ξενοδοχεία
β) γιατί δεν πρέπει μα πληρώνουμε Πνευματικά Δικαιώματα
γ) Γιατί λέμε ΟΧΙ στην αύξηση του φόρου διαμονής,
δ) Γιατί δεν δεχόμαστε τη Μείωση του ΦΠΑ,
ε) Γιατί η σιωπηλή κατάργηση της νησιωτικότητας και των προνομίων των ακριτικών νησιών. Υπόψη ότι ο νέος Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Χατζής από Ρόδο και τα άλλα μέλη, δεσμεύτηκαν για την προώθηση των θεμάτων αυτών.
 
Με την ευκαιρία αυτή το Διοικητικό μας Συμβούλιο κατέθεσε μια σειρά θεμάτων για επεξεργασία από την ΠΟΞ  μετά από σχετικό ψήφισμα των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης.
 
 
ΕΙΣΗΓΙΣΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ  της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου  για « τις βραχυχρόνιες μισθώσεις» με αποδέκτες: 

 Υπουργείο Τουρισμού υπόψη κας Υπουργού
ΕΟΤ Ρόδου, ΑΑΔΕ
Δ.Σ. Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Δ.Σ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων
Ξενοδοχειακές Ενώσεις Ελλάδος
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Δήμος Πάτμου
 
Προς μεγάλη μας απογοήτευση οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης στην ΔΕΘ κάθε άλλο παρά υποστηρικτικές ήταν για τον ξενοδοχειακό κλάδο

Οι ρυθμίσεις που αφορούν στην βραχυχρόνια μίσθωση, η Πολιτεία φαίνεται να αντιμετωπίζει το πρόβλημα επιφανειακά, μερικώς και όχι ολικώς, παρά τις εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις και προτάσεις εκ μέρους των τουριστικών φορέων και ειδικά του ξενοδοχειακού κλάδου.

 

Η πλειονότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης αφορά 1 ή το πολύ 2 ακίνητα, Συγκεκριμένα στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ είναι καταχωρημένα 168.819 ακίνητα. Από αυτά μέχρι 2 ακίνητα έχουν 94.982 φυσικά πρόσωπα (56%) και υπάρχουν και 30.329 που ανήκουν σε εταιρείες . Ερωτάμε επομένως , με αυτό τον τρόπο θα πατάξουν την ασυδοσία με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις; Η πρακτική του τύπου, σας ρυθμίζω ολίγον τι τη βραχυχρόνια δεν γίνεται αποδεκτή . Το ολίγον έγκυος δεν υπάρχει. Είτε είσαι είτε δεν είσαι .

 

Το σωστό είναι η ρύθμιση να αφορά από την 1η κατοικία και όχι από την 3η. Ο οποιοσδήποτε θέλει να εκμισθώνει μία κατοικία, πρέπει να υπόκειται εξ ίσου όπως οι Ξενοδόχοι στις ίδιες άδειες , ευθύνες, ελέγχους, υποχρεώσεις , συνέπειες και κάτω υπό την εποπτεία του ΕΟΤ και όχι μόνο της Εφορίας .
Με το να εξαιρούνται επομένως του νόμου οι ιδιοκτήτες μέχρι τα 3 καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης (80%) είναι σαν να νομιμοποιούμαι την μαύρη εργασία και την ασυδοσία, γιατί ο καθένας θα μπορεί να προσφέρει χωρίς έλεγχο υπηρεσίες αμφίβολης ποιότητας, χωρίς κανέναν επαγγελματισμό και γνώση, με αποτέλεσμα να βλάπτεται η τουριστική προβολή της χώρας.

 

Δεύτερον θα αυξηθούν υπέρμετρα οι τιμές των δωματίων προς ενοικίαση με το μήνα δημιουργώντας μέγα Κοινωνικό Στεγαστικό πρόβλημα και τρίτον θα επιτρέψει να βασιλεύει η νόθευση και ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Γιατί δηλαδή εμείς μόνο οι ξενοδόχοι να βράζουμε στο ζουμί μας με τους αυστηρούς ελέγχους , να ξοδευόμαστε και να ταλαιπωρούμαστε με δεκάδες πιστοποιήσεις!!!!


Πέραν αυτών ενημερώνουμε κάθε αρμόδια ΑΡΧΗ ότι στη Πάτμο λόγο της έλλειψης ελέγχων οι ιδιοκτήτες (300) ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, … συνεχίζουν να ανοίγουν Σαμπάνιες.. και να έχουν μετατρέψει το νησί σε φορολογικό παράδεισο . Οffshore εταιρείες , επώνυμοι πλούσιοι ξένοι και Έλληνες ιδιοκτήτες βρήκαν φλέβα χρυσού στο νησί.

 

Το 15% των ιδιοκτησιών της βραχυχρόνιας μίσθωσης ανήκουν σε αλλοδαπούς. Κατασκευάζουν βίλλες με 10-15 κρεβάτια και παράνομες πισίνες . Αγοράζουν ή ενοικιάζουν σπίτια και Αρχοντικά και τα νοικιάζουν εν συνεχεία με την βραχυχρόνια μίσθωση κατευθείαν από το εξωτερικό , παίρνοντας μαύρα χρήματα χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Ελληνικό Κράτος, διότι οι έλεγχοι που γίνονται δεν τους εντοπίζουν, ισχυριζόμενοι ότι τάχα φιλοξενούν φίλους ή συγγενείς.

Τα καλά αρχοντικά ξεκινούν από 2.500 ευρώ και φτάνουν τα 6.000 ευρώ την εβδομάδα και τα λοιπά από 200 μέχρι 1000 ευρώ ημερησίως . Επί πλέον έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων ,πληρώνοντάς τους 15 και 20 ευρώ την ώρα, με τους νόμιμους ξενοδόχους να μη μπορούν να βρουν προσωπικό.

Η διαμαρτυρία μας σε όλα αυτά είναι ότι ανταγωνίζονται και λειτουργούν αθέμιτα και ανεξέλεγκτα έναντι ημών των νομίμων ξενοδόχων και κάποιοι μάλιστα εντελώς παράνομα, χωρίς να επιβαρύνoνται με 10δες πιστοποιητικά, πυρασφάλειες, ένσημα, φόρους διαμονής, ελέγχους και πρόστιμα , χωρίς άγχος.. χωρίς... χωρίς ....χωρίς…!!!


Ιδού λοιπόν το ΓΙΑΤΙ η ρύθμιση πρέπει να αφορά ΑΠΑΝΤΕΣ.


Ευελπιστούμε με το ψήφισμά μας να πείσαμε κάθε Αρμόδιο ώστε να γίνει ένα «ξεσκαρτάρισμα» με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις για να παγιδευτούν όλοι οι επιτήδειοι που καταφέρνουν να κάνουν δουλειές και να εισπράττουν μαύρο χρήμα ξεφεύγοντας από τα ραντάρ της ΑΑΔΕ.

Αναγκαίο επομένως κρίνεται να επανεξεταστεί η θέσπιση του πλαισίου και να τεθεί σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, ώστε όλοι, ανάλογα με τις δυνατότητες μας, να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την Πολιτεία στο έργο της, διότι η τωρινή ρύθμιση μάλλον μεγαλύτερες ανισότητες δημιουργεί παρά συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος.

 

 

Είμαστε στη διάθεση κάθε αρμόδιας Αρχής
Εκ μέρους των μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου


Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Ιάκωβος Κουτλάκης Στέφανος Πασχαλίδης