patmosweb330

elin330

aegeanlab

Life Style

ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Μια εμπνευσμένη Performance από τους Barbara Hoffmann και Till  Sterzenbach που αξίζει να δείτε

BARBARA PERFO 26

της Σμαράγδας Μουλιάτη

Χθες Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022  έκανε πρεμιέρα  η performance  ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  του πολιτιστικού Συλλόγου «Τέχνη Art Patmos» σε σκηνοθεσία Barbara Hoffmann και Till  Sterzenbach που υποστηρίχθηκαν από μια ομάδα άξιων συντελεστών και  η οποία θα διαρκέσει μέχρι και 18 Σεπτεμβρίου. 

 

H Ζωγράφος και συγγραφέας Μίνα Κορδαλή   φιλοτέχνησε τα αναρτημένα αποσπάσματα από  το " Άξιον Εστί" αριστουργηματικά γραμμένα με το χέρι, χρησιμοποιώντας ατόφιο χρυσό και πολλά έργα της παράστασης. 

Εντυπωσιακός και ταυτισμένος με την Performance ο φωτισμός του  Γιώργου Μικέλλη  όπως και τα naïf της Γεωργίας Βάμβακου.  

 

Μέσα από το consept  της παράστασης και τα αποσπάσματα του Μεγάλου μας ποιητή του ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ Οδυσέα Ελύτη, "'Αξια εστί η Ελλάδα των θαυμάτων και των λυγμών που το θρόισμα της στους αιώνες μαρτυρεί αυτόν τον κόσμο τον μικρό, τον Μέγα".

μας πήγε συνειρμικά  και στους στίχους ενός άλλου ποιητή του  Νάνου Βαλαωρίτη

 

"Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά
μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά" .

 

Η Ελλάδα και οι Έλληνες  από τον πόλεμο και τις κακουχίες περνά στην αισιοδοξία και στο φως,  και καταλήγει στη χαρά που επισφραγίζεται απρόσμενα από την ελληνική ρετσίνα, τη μουσική με τους Ματθαίο Ματθαίου και Θεολόγο Θεοδοσίου και τον ελληνικό χορό με τον Χριστόδουλο Φέγγαρο και τους συμμετέχοντες . 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 
Σκηνoθεσία: Barbara Hoffmann - Till Sterzenbach
Σκηνικά: Chrisida Stroughof - Barbara Hoffman
Βοηθός: Vanessa Kostal
Παραγωγή - Επεξεργασία Video Art: Nίκος Σπύρου
Ψηφιακά Αρχεία: Pexels.com, Boris Levitskiy, Μίνα Κορδαλή, Νίκος Σπύρου
Ηχητικά Τοπία: Iωάννης Νικολάου
Εικαστική Εγκατάσταση - Τεχνική Υποστήριξη: Nίκος Σταθόπουλος
Τεχνικός Φωτισμού: Γιώργος Μικέλης
Μετάφραση: Mαρία Παπακωνσταντίνου
Mίνα Κορδαλή: Ζωγραφος και Συγγραφεας
Γεωργία Βάμβακου: Tεχνη naïf
Αλάξανδρος Βούτσας: Kαθηγητής Φωτογραφίας


ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ
Δέσποινα Βακράτση
Alice Pincon
Barbara Hoffmann
Γρηγόρης Τσιόγκας: ανάγνωση / τραγούδι
Τill Sterzenbach : ανάγνωση / τραγούδι
Jean Charles Rabineau: ανάγνωση / τραγούδι

 

 

Για να καταλάβουμε γιατί αυτή η performance είναι ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και γιατί έγινε , O Γρηγόρης Τσιόγκας αναφέρει στο πρόγραμμα της παράστασης:   

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος, «Τέχνη Art Patmos», με το σκηνοθετικό ζεύγος Barbara Hoffmann και Till  Sterzenbach και με πλειάδα συνεργατών τους εξιστορούν, μέσα από επιλεγμένα αποσπάσματα του  κορυφαίου ποιήματος «Άξιον Εστί» του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, την δια μέσου του χρόνου περιπετειώδη πορεία του Έλληνα και ταυτόχρονα του οικουμενικού ανθρώπου.

 

Ένας αποκαλυπτικός ύμνος που ρίχνει διάφανο Φως στην ιστορία του έκπτωτου των Ουρανών  ανθρώπινου γένους, μέσα από το ελληνικό παράδειγμα, με εργαλείο τον «μυστικό» και με εικόνες-  σύμβολα ποιητικό Λόγο, μοναδικά υφασμένο από τον κορυφαίο ποιητή μας.
Μία παράσταση (performance), ύμνος στην Ελλάδα, που απευθύνεται στο κοινό της με απαγγελία  στίχων του «Άξιον Εστί» σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, γερμανικά και γαλλικά, και πλαισιώνεται από ήχο, εικόνα, τραγούδι και εικαστικές παρεμβάσεις.

 

Οι είκοσι περίπου θεατές, που θα παρακολουθούν κάθε παράσταση, θα ακολουθούν τους συντελεστές της, όπως θα κινούνται στους πέντε χώρους του πολιτιστικού κέντρου «Πάτμιον», για να βιώσουν την ιερότητα της ελληνικής, αλλά, εντέλει, κοινής ανθρώπινης περιπέτειας, καθώς αυτή κατευθύνεται από την άγνοια στην κατακτημένη με ατελείωτες οδύνες γνώση και από την άγευστη, εκτός ιστορίας,
αθωότητα στην εντός της ιστορίας, πλέον, πορεία για την κατάκτηση της καρπερής αυτοσυνειδησίας του Ανθρώπου.

 

Και μέσα σε Φως άπλετο και ατμόσφαιρα πανηγυρική , ήχοι διονυσιακοί θα υμνωδήσουν «Άξιον Εστί το έπος του Ανθρώπου,
Άξιον Εστί το γεμάτο θεϊκές εγχαράξεις δώρο της ζωής Του, Άξιος και εν Δόξα ο πολύπαθος αλλά υποψιασμένος, πλέον, των αρρήτων Κόσμος μας, και Άξια εστί η Ελλάδα των θαυμάτων και των λυγμών που το θρόισμά της στους αιώνες μαρτυρεί αυτόν τον κόσμο τον μικρό, τον Μέγα!».  

 

Η Performance " YΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ " πραγματοποιείτε υπό την αιγίδα του Πνευματικού  Κέντρου Δήμου Πάτμου.