patmosweb330

elin330

aegeanlab

Life Style

Μια νέα ομάδα κοινοτισμού εμφανίστηκε στο νησί μας . Η Κοινωνία της Πάτμου

KOINONIA PATMOU 3

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πρώτη εκδήλωση-συνάντηση της ‘’Κοινωνίας της Πάτμου’’, με σκοπό την οργάνωση του κοινοτισμού στο νησί μας έλαβε χώρα  Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 , στις 11 η ώρα στις κερκίδες του γηπέδου μπάσκετ στη Σκάλα.
Παρά το έντονο κρύο και με τον Κυριακάτικο ήλιο ως βοηθό, ένας μικρός πρώτος πυρήνας ανθρώπων δέχθηκε την αινιγματική πρόσκληση που δόθηκε από ένα ετερόκλητο μικρό πλήθος διοργανωτών και ήρθε. Ήρθε για να καταλάβει σύντομα πως ο σκοπός αυτής της πρώτης συνάντησης αλλά και των επόμενων που θα ακολουθήσουν είναι πολύ απλός: η δημιουργία οργανωμένης συνειδητής κοινοτικότητας στο νησί ή αλλιώς η επίτευξη ‘’Κοιν-ων-ίας’’: να είμαστε δηλαδή ολόψυχα, αληθινά μαζί. Μαζί, για το όφελος όλων, ανεξάρτητα από τις διαφορές μας. Να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε προβήματα μαζί, να βρίσκουμε λύσεις και να τα λύνουμε μαζί και να χαιρόμαστε τελικά το δώρο της ζωής στο νησί μας μα και γενικά, μαζί. 


Γιατί, ενώ η αξία του χρηματικού κεφαλαίου συνήθως πέφτει σε καιρούς κρίσης, η αξία του κεφαλαίου της Συνύπαρξης σε καιρούς κρίσης πάντοτε ανεβαίνει. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό για εμάς να επενδύσουμε στη συνύπαρξη τώρα που το κόστος της είναι ακόμη προσιτό για εμάς.
Κι ενώ η γλώσσα που μιλάμε: τα ελληνικά, είναι θεωρητικά συνήθως κοινή ανάμεσά μας, είναι συχνά που ενώ μιλάμε δεν καταφέρνουμε να επικοινωνήσουμε. Και όταν δεν καταφέρνουμε να επικοινωνήσουμε, ενώ ζούμε θεωρητικά μαζί, στην πραγματικότητα ζούμε χώρια. Χρειαζόμαστε λοιπόν συχνά, τη βοήθεια ενός διερμηνέα. Ο διερμηνέας αυτός είναι ο Σεβασμός στο άτομο, πέρα από τη διαφορετική άποψη, πέρα από τη διαφορετική αντίληψη, πέρα από τη διαφορετική επιλογή ή απλά: ο διερμηνέας αυτός είναι ο αλληλοσεβασμός. Όταν χρησιμοποιούνται οι υπηρεσίες αυτού του διερμηνέα, ακόμα και όταν βαθύτατα διαφωνούμε, μπορούμε παρ’ όλ’ αυτά να επι-κοινωνούμε και το πιο σημαντικό: να συν-υπάρχουμε.


Η συνύπαρξη είναι δρόμος. Και όπως όλοι οι ασφαλτόδρομοι οι χωματόδρομοι και τα μονοπάτια, ανοίγονται και κατασκευάζονται από την πρωτοβουλία και τον κόπο μερικών ανθρώπων, όταν όμως κατασκευαστούν, είναι πλέον χρήσιμοι και ανοιχτοί για όλους τους ανθρώπους να τους χρησιμοποιούν όταν το επιθυμούν ή το χρειάζονται, έτσι και ο δρόμος της συνύπαρξης. Αν δεν είναι εκεί ήδη θέλει την πρωτοβουλία και τον κόπο μερικών ανθρώπων για να κατασκευαστεί, αν είναι ήδη εκεί αλλά έχει κλείσει με τα χρόνια λόγω μη χρήσης και μη συντήρησης τότε πάλι θέλει την πρωτοβουλία και τον κόπο για να ανοίξει πάλι, να επισκευαστεί και να συντηρείται από εδώ κι εμπρός. Η αληθινή πληρωμή των εργατών που ανοίγουν το δρόμο είναι πάντοτε η δυνατότητα της χρήσης του όταν το χρειάζονται.

 

Έτσι κι εμείς λοιπόν, καλούμαστε από τη συνείδηση και τη λογική μας να εκκινήσουμε αλλού να κατασκευάσουμε, αλλού να επισκευάσουμε και αλλού να συντηρήσουμε το δρόμο της συνύπαρξης ή Κοινωνίας στο νησί μας. Με τι εργαλεία θα το κάνουμε αυτό; Με την αλληλο-συν-εργασία σε κοινά εγχειρήματα με σκοπό κοινωφελές καλό. Η πληρωμή μας θα είναι η ίδια η χρήση του δρόμου: η Συνύπαρξη, η Κοινωνία.
Το ‘’όλοι μαζί’’ αναγνωρίζω πως είναι ουτοπικό. Μικροί όμως πυρήνες αποφασισμένων και δραστήριων ανθρώπων που να αναγνωρίζουν τη σημασία της συνύπαρξης ή Κοινωνίας και να αναλαμβάνουν σε ατομικό επίπεδο ευθύνες και την υλοποίηση εγχειρημάτων είναι αρκετοί για να ανοίξει ο δρόμος του μοιράσματος.


Ο κάματος και ο κόπος για το κοινό καλό θα μας σμιλεύσει με τρόπο βέβαιο και θα αλλάξει τη μορφή μας όχι μόνο στο συλλογικό αλλά και στο ατομικό επίπεδο γιατί , κατά την κατανόησή μου πάντα, σε βαθύτερο επίπεδο ο κάματος δεν γίνεται μόνο για να επιτευχθεί κοινωνία με τους ανθρώπους, αλλά κυρίως για να επιτευχθεί κοινωνία με την Αλήθεια, τη Ζωή, τη Φύση, το Σύμπαν, το Όλον, το Θεό, την Ουσία . Ό,τι όνομα και αν θέλει να δώσει τέλος πάντων η κάθε μία και ο καθένας μας στο πιο ουσιαστικό για εκείνον πράγμα: η ένωση μαζί Του είναι η βαθύτερή μας επιδίωξη.


Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν:
Αλληλο-σεβασμός ως μέσο για την Επικοινωνία
Επικοινωνία ως μέσο για την Αλληλο-Συνεργασία
Αλληλο-Συνεργασία ως μέσο για την Συνύπαρξη ή Κοινωνία

 

Με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσω να βάλω σε λόγια τον ιδεολογικό και ηθικό πυρήνα του εγχειρήματος που ξεκινάει.
Την αλήθεια των ιδεών και των λόγων μας όμως θα την αποδείξουν μονάχα οι πράξεις μας συν τω χρόνω. Μέχρι τότε, όσοι είναι τυχεροί να διαθέτουν ήδη καλή πίστη για αυτό που περιγράφηκε ας δώσουν το παρόν στο ανανεωμένο μας ραντεβού για την επόμενη Κυριακή, ίδια ώρα, ίδιο μέρος καθώς θα οργανώσουμε την πρώτη, θεμέλια ομάδα μας:
την οργανωτική!
Νικολόπουλος Νικόλαος για την Κοινωνία της Πάτμου
Για επικοινωνία, ιδέες, παρατηρήσεις στείλετέ μας μήνυμα στο: koinoniatispatmou@protonmail.com


Λίγα λόγια για το κάλεσμα:
Το κάλεσμα για τη συνάντηση έγινε με αφισοκόλληση σε κεντρικά μέρη και μαγαζιά του νησιού μας και δια στόματος, με κυρίαρχο θέμα του εικαστικού της αφίσας να είναι ο διχασμός και η διχόνοια που, κατά την άποψη πολλών ανθρώπων, προωθήθηκε όλον τον προηγούμενο καιρό από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας: Μεταξύ των δύο αντιμαχομένων στρατοπέδων: κατά και υπέρ του εμβολίου, στο κέντρο υψώνεται η γέφυρα του αλληλοσεβασμού της φιλίας και της αλληλο-συνεργασίας που επιτρέπει στο δέντρο της συνειδητής Συνύπαρξης να φύεται και να μεγαλώνει.

Από κάτω διαβάζουμε ‘’Χώρια ή Μαζί;’’ Μία ερώτηση τόσο απλή στο νόημα όσο και η μορφή της. Η αφίσα ήταν ανυπόγραφη γιατί η εκδήλωση διοργανώθηκε από την πρόθεση πολλών και διαφορετικών ατόμων του νησιού, που συμμετείχαν ως άτομα, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές τους τοποθετήσεις.

Αναζήτηση

like us on facebook

Πρωτοσέλιδα


Google translate

enfrdeitptrues

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

dimotikos

dimotikos

Μέλος του

MEDIA

Μέλος του

aegeanmedia

editorial2ed

banner2022

rent KATERINA WEB

H MAGEIA WEB 2s

rent KATERINA WEB

keridis-sima

patmosmonastery

Έντυπα

1111

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr