patmosweb330

elin330

aegeanlab

Life Style

Κρίσιμες ώρες σε όλα τα μέτωπα – Τεράστιες πιέσεις στην ρωσική οικονομία

 

OUKRANIA eisvoli live exo

Πληροφορίες για τον θάνατο άλλων δύο Ελλήνων ομογενών σήμερα σε νέα επίθεση στο χωριό Σαρτανά, 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μαριούπολης, μετέδωσε το Mega. 

13:22
Αποκλεισμό των ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της ΕΕ προτείνει η Ισπανία
Η Ισπανία πρότεινε αποκλεισμό των ρωσικών πλοίων από τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Όπως είπε ο υπ. Εξωτερικών της χώρας Αλβαρέθ, η πρόταση προς τους ευρωπαίους ομολόγους του είχε την υποστήριξη «πολλών χωρών» και ελπίζει «το μέτρο να αποφασισθεί τις επόμενες ημέρες».Η πρόταση της Ισπανίας περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων, από την απαγόρευση ελλιμενισμού μέχρι και τον ανεφοδιασμό πλοίων με ρωσική σημαία.

 

13:11 Συνάντηση Μακρόν με Σολτς και Πρόεδρο της Κομισιόν
της Μαρίας Ψαρά

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Δευτέρας με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, καθώς και με εκπροσώπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, «προκειμένου να συνεχιστεί ο στενός συντονισμός μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων και εταίρων» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν τα Ηλύσια.

Στη συνέχεια, ο Μακρόν θα υποδεχθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για ένα δείπνο εργασίας με εκπροσώπους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, προκειμένου να συζητήσουν «τις προκλήσεις της ευρωπαϊκής οικονομικής κυριαρχίας, μεταξύ άλλων υπό το φως των γεγονότων στην Ουκρανία», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Το Ελιζέ δήλωσε ότι «δεν αποκλείεται» ο Όλαφ Σολτς και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να λάβουν μέρος στη βιντεοδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 5.30 μ.μ. από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Εκτός από τον ουκρανικό φάκελο, στόχος του δείπνου που θα ακολουθήσει είναι επίσης να «προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής» που διοργανώνεται υπό τη γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στις 10 και 11 Μαρτίου και είναι «αφιερωμένη στο ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης και επενδύσεων», τόνισε η Προεδρία

Στην περιοχή Γκόμελ της Λευκορωσίας στραμμένα τα βλέμματα για τη συνάντηση των αντιπροσωπειών από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Κατρακυλά το ρούβλι μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση. Έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Επιβράδυνση των ρωσικών επιθέσεων.

  

Ο Πούτιν προετοιμάζει την απάντησή του στις κυρώσεις της Δύσης
 11 putin

 

Οι ισχυρές αναταράξεις στη ρωσική οικονομία προκαλούν «πονοκέφαλο» στον Ρώσο πρόεδρο που εργάζεται επί της οικονομικής απαντήσεως που πρέπει να δοθεί στις βαριές δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Βλ. Πούτιν βρίσκεται στο Κρεμλίνο, ασχολείται με την οικονομία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Οι κυρώσεις είναι βαριές, δημιουργούν προβλήματα (...), αλλά η Ρωσία έχει όλο το αναγκαίο δυναμικό για να αντισταθμίσει τις ζημίες».

 

12:37 The Times: Σχέδια δολοφονίας του Ζελένσκι

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας μέλη της λεγόμενης «Ομάδας Βάγκνερ» έχει σταλεί στην Ουκρανία πριν πέντε εβδομάδες. Περισσότεροι από 400 Ρώσοι μισθοφόροι έχουν φτάσει στην ουκρανική πρωτεύουσα, κυρίως από την Αφρική, με μια αποστολή: τη δολοφονία του προέδρου της χώρας, γράφου οι Times.

 

12:30  Κλειστά τα χαρτιά των Ρώσων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων
 
Το Κρεμλίνο δεν σκοπεύει να αποκαλύψει τις θέσεις του πριν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική αντιπροσωπεία στη Λευκορωσία. «Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν χωρίς δηλώσεις» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμιτρι Πεσκόφ.

 

12:06 Υποστήριξη του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του στην Ουκρανία
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μίλησε με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον επαίνεσε «για τη γενναιότητα του λαού και των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας».

Επίσης τους μετέφερε πως «οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν την υποστήριξη με πυραύλους αεράμυνας, αντιαρματικά όπλα, καθώς και ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια».

 

 11:44 Ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ με γρήγορες διαδικασίες ζητάει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση «να δεχθεί αμέσως την Ουκρανία ως μέλος της στο πλαίσιο μιας νέας ειδικής διαδικασίας» και σημείωσε πως είναι πεπεισμένος ότι η χώρα του «έχει κερδίσει αυτό το δικαίωμα».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο, η απόφαση εναπόκειται στα κράτη μέλη του μπλοκ και μια τέτοια γρήγορη διαδικασία θα ήταν πρωτοφανής.

*O Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι αφήνει ελεύθερους υπόδικους με στρατιωτική εμπειρία!

 

11:38 Πτώση (και) στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 900 μονάδων.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι σκληρές κυρώσεις προς τη Ρωσία φέρνουν νέες αναταράξεις, ενώ ισχυρή πτώση καταγράφουν τα futures των δεικτών στη Wall Street.

Στο στόχαστρο των πωλητών βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 892,10 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,79% .

 

11:30 Μπαράζ επαφών του Γάλλου προέδρου
 Σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους ηγέτες που εμπλέκονται στο ουκρανικό βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συνεκάλεσε εκ νέου σήμερα το Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας της Γαλλίας.

Ο Μακρόν θα συναντηθεί εξάλλου σήμερα στο Παρίσι με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σουλτς, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στην σύνοδο των ευρωπαίων βιομηχάνων European Round Table for Industry (ERT).

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε επίσης κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με πλήθος ιθυνόντων, αρχής γενομένης από τους προέδρους της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως στόχος αυτών των επικοινωνιών ήταν να καθησυχαστούν στο μέτρο του δυνατού οι ανησυχίες αυτών των χωρών, που οι σχέσεις τους με την Ρωσία είναι εξαιρετικά προβληματικές. Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι επισκέπτεται σήμερα το Παρίσι.

 

11:21 Μετά τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, και η Ιταλία, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, συστήνει στους πολίτες τους να φύγουν από τη Ρωσία και να αναβάλουν όλα τα ταξίδια στη Ρωσική Ομοσπονδία.

 

11:07 Η Κίνα για τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής
«Όλες οι πλευρές θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Ουενμπίν, λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου και την ανακοίνωση πως έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Ουάνγκ επανέλαβε επίσης την άποψη της Κίνας ότι οι θεμιτές ανησυχίες όλων των χωρών για την ασφάλεια θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

 

10:33 Έφτασε η ουκρανική αντιπροσωπεία στην Λευκορωσία

Ξεκινά σε λίγα λεπτά η συνάντηση με την ρωσική αντιπροσωπεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Ουκρανίας, στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο υπουργός Άμυνας, ο υφυπουργός Εξωτερικών και o επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» στη Βουλή.

Στην ίδια ανακοίνωση, το γραφείο του προέδρου Ζελένσκι, αναφέρει ότι βασικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων είναι άμεση κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.

Η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

 

10:33 Συζήτηση για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ
«Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία, όπως και να έχει, θα πραγματοποιηθεί», επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM σήμερα.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει ήδη μια «πολύ ισχυρή» συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, η οποία μπορεί να εμβαθυνθεί.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

10:15Λευκορωσία: Στο νέο σύνταγμα καταργείται το καθεστώς μη εγκατάστασης πυρηνικών 

Οι Λευκορώσοι ψήφισαν σε δημοψήφισμα την Κυριακή για τις προτεινόμενες αλλαγές στο σύνταγμα που θα επέτρεπαν στον Αλεξάντερ Λουκασένκο να εδραιώσει τον έλεγχο της χώρας και να τερματίσει το καθεστώς της Λευκορωσίας ως ελεύθερης πυρηνικής ζώνης, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιθανή ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη χώρα.

 

09:47 Στα χέρια των Ρώσων το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια (δυτικά της Μαριούπολης στις όχθες του Δνείπερου) βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας. «Όλοι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εργάζονται για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων» αναφέρει.

Στο δρόμο προς την Μαριούπολη ο ρωσικός στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του την πόλη Μπερντιάνσκ, ανακοίνωσε η Ουκρανία την Κυριακή (27/02). Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν υπό τον έλεγχο τους την πόλη Μπερντιάνσκ, στην περιοχή της Ζαπορίζια.

► Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom διέψευσε τις πληροφορίες ότι η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό.

 

09:42 Πληροφορίες για επιβράδυνση των ρωσικών επιθέσεων
 Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία «επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης» κατά την πέμπτη ημέρα των εχθροπραξιών και ενόψει των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στη Λευκορωσία.

Στο μεταξύ, το Ρωσικό υπουργείου Άμυνας ενημερώνει πως όλοι οι κάτοικοι του Κιέβου μπορούν ελεύθερα να φύγουν από την πόλη μέσω του αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στο Vasylkiv (νότια του Κιέβου) και πως οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αναφέρει επίσης πως «ένοπλες ομάδες λεηλατούν ανεξέλεγκτα στο Κίεβο».

 

09:36  Η ουκρανική αντιπροσωπεία δεν έχει φθάσει ακόμα λένε οι ρώσοι κάνοντας παράλληλα γνωστό πως οι συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν περίπου στις 11.00 (τώρα Ελλάδας).

Στο μεταξύ, η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

 

09:08 Η Ελλάδα απαγορεύει τις πτήσεις σε όλα τα ρωσικά αεροσκάφη
 
Όπως αναμενόταν η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) εξέδωσε αεροπορική οδηγία (notam) για την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας. Είχε προηγηθεί απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσική Ομοσπονδία.

Η οδηγία, θα έχει τρίμηνη διάρκεια και τέθηκε σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.

 

08:45 Συντριβή για το ρούβλι
«Ματώνει» το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας μετά την ανακοίνωση νέων κυρώσεων από την πλευρά της Δύσης. Με το άνοιγμα των αγορών το ρούβλι βρέθηκε να χάνει 30% της αξίας του και λίγο αργότερα «μάζεψε» στο 28%. Το ρωσικό νόμισμα –που ήδη είχε δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την προηγούμενη εβδομάδα- υποχώρησε σχεδόν στα 118 ρούβλια/δολάριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 20% από 9,5% μετά την πτώση του ρωσικού νομίσματος.

► Την ίδια ώρα, αύξηση 5,6% παρατηρείται στη τιμή του αμερικανικού αργού που κινείται στα 96,74 δολάρια το βαρέλι. Άνοδος 4,77% στην τιμή του Brent που διαμορφώνεται στα 102,6 δολάρια.

 

08:16 Έληξε η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο
Δειλά-δειλά οι Ουκρανοί βγήκαν στους δρόμους του Κιέβου το πρωί της Δευτέρας μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί από το απόγευμα της Παρασκευής. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα λειτουργήσουν με μειωμένα δρομολόγια.

 

08:04 Στη Λευκορωσία η ουκρανική αντιπροσωπεία
Στην περιοχή Γκόμελ της Λευκορωσίας έφτασε η ουκρανική αντιπροσωπεία προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αναφέρει το Sputnik.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Ανατόλι Γκλαζ, σημείωσε ότι ο χώρος που θα υποδεχθεί τη συνάντηση είναι ήδη έτοιμος και πλέον αναμένεται η άφιξη των αντιπροσωπειών.

 

07:51 Η γερμανική E.ON απορρίπτει το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1
Εναντιώνεται στις απαιτήσεις να κλείσει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 1 στο πλαίσιο των κυρώσεων οι οποίες επιβάλλονται στη Ρωσία, γράφει στο φύλλο της που κυκλοφορεί σήμερα η εφημερίδα Rheinische Post.

Η E.ON, που διατηρεί το 15,5% του μετοχικού κεφαλαίου της κοινοπραξίας του Nord Stream 1, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι «εντελώς διαφορετικό» από τον αγωγό Nord Stream 2, καθώς πρόκειται για «αδειοδοτημένο και πλήρως λειτουργικό αγωγό εισαγωγής φυσικού αερίου», σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

 

Πηγή: efsyn.gr