patmosweb330

elin330

aegeanlab

Life Style

ΠΑΤΜΟΣ: Αποθέωση της Μουσικής μας Παράδοσης . Η Μεγάλη τιμητική συναυλία του 2003

APOTHEOSH MOUSIKHS 2

Τα κείμενα, οι φωτογραφίες και τα βιογραφικά των μουσικών μας είναι όπως ίσχυαν  μέχρι και το 2003. Η πορεία των περισσοτέρων συνεχίστηκε και συνεχίζετε μέχρι σήμερα. Κάποιοι έχουν φύγει από τη ζωή και τους νοσταλγούμε με αγάπη. 

της Σμαράγδας Μουλιάτη

Τρεις γενιές συναντήθηκαν στη λαμπρή εκδήλωση προς τιμήν των παραδοσιακών οργανοπαιχτών και μουσικών του νησιού μας, που οργάνωσε ο Σύλλογος Προστασίας και Προβολής της Πάτμου.. Η εκδήλωση έγινε 5 Ιανουαρίου 2003 στην κατάμεστη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Σκάλα.

 

Στην εκδήλωση που παρουσίασε η πρόεδρος του συλλόγου, ξετυλίχτηκε αρχικά η μουσική πορεία δύο παλιών οργανοπαιχτών του Βάσου Σημαντήρη και του Σιδεράκη Μπενή, ο οποίος παρευρέθη και έπαιξε ένα κομμάτι με το λαούτο του. Οι οργανοπαίχτες που ελαβαν μέρος και που τα βιογραφικά τους υπάρχουν στο αφιέρωμα, εκτέλεσαν με σαντούρι, λαούτο, βιολί, τουμπελέκι, ούτι, κιθάρα και ακορντεόν, παραδοσιακά τραγούδια και μουσικές των νησιών μας.

Την αυλαία άνοιξε ο Γιάννης Βιρβίλης με τα Πατινιώτικα Κάλαντα.

Στο τέλος τους απενεμήθη τιμητικό έπαθλο.

 

Η έντυπη εφημερίδα μας ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ σήμερα www.patmostimes.gr παρουσίασε την εκδήλωση σε ένα έξτρα μονόφυλλο ειδικά τυπωμένο στο 21ο φύλλο της για να τιμήσει την εκδήλωση και τους μουσικούς. Περιέχονται εν συντομία τα βιογραφικά των μουσικών που έλαβαν μέρος:  

APOTHEOSH MOUSIKHS 3jpg

 

Σιδερής Μπενής

SIDERAKHS
Οι γονείς του, του έφεραν από την Αμερική ένα μπουζούκι. Έπαιξε πρώτη φορά 13 χρονών σε ένα γάμο. Συνεταιρίστηκε με τον Βάσο Σημαντήρη. Λαούτο ο Βάσος, μπουζούκι ο Σιδερής, σαντούρι ο Μιχάλης Παλαιός. (Βακεντής). Έπαιζα κι έβγαζαν το ψωμί τους άνετα. Έπαιξε ακόμα και με Καλύμνιους μουσικούς όπως τον Μαριπλή και τον Κορούνη. Αργότερα αγόρασε λαούτο, που ήταν και το μεράκι του. Όπου πήγαινε, το κουβαλούσε μαζί του και με πρώτη ευκαιρία έπαιζε για τις παρέες μέχρι το πρωί. Έπαιζε με όλους τους παλιούς οργανοπαίχτες στα πανηγύρια του Χριστού στον Κάμπο, του Σταυρού στο Διακόφτι, της Παναγιάς στο Γερανό, σε αταίλιωτα γλέντια σε Πάτμο και Λειψούς. Το λαούτο του, το χάρισε αργότερα στον εγγονότου Σιδερή.

 

Βάσος ΣημαντήρηςVASOS SHMANTHRHS

Πολλά χρόνια με τη μεγάλη αγάπη του το λαούτο, με το μπουζούκι και λίγο με το σαντούρι, διασκέδαζε τους Πατινιούς και όχι μόνο. Το πρώτο τραγούδι του ήταν “Μια Μπρατσέρα κατεβαίνει από το Γερανό” αλλά το αγαπημένο: “Μπαμπέσικα τα μάτια σου” Με τον ξάδελφο του Σιδερή Μπενή δημιούργησαν κομπανία. Ήταν τα πρώτα όργανα της Πάτμου. Σαββατοκύριακο έπαιζαν στη Σκάλα, στα Πανηγύρια,σ τους γάμους. Με τον αδελφό του Αντώνη, έκαναν καντάδες τη νύχτα Έχει παίξει με τον Μπωλό, τον Μανώλη Δαλαρή – το Δημήτρη Μπουρνή. Στο καφενείο του στη Χώρα, όλη η νεολαία της Σκάλας έπιναν ούζο και άκουγαν τον Βάσο με το λαούτο.. Για να αγοράσει το δεύτερο λαούτο από τον Γιώργο τον Κλεούδη τον αόμματο, του έδωσε τότε 1500 δρχ. Το λαούτο του και ένα ζευγάρι παπούτσια Μας εξομολογήθηκε ότι πέρασε δύσκολα χρόνια, αλλά ωραία.

 

Λευτέρης Καμίτσης

Από μικρό παιδί του άρεσε η μουσική και τα παραδοσιακά όργανα. Δεκαπέντε χρονών έφτιαξε το πρώτο του βιολί, μόνος. Προσπαθούσε να μάθει με τι άκLEFTERHS DALARHSjpgουγε από τους πρώτους οργανοπαίχτες .Όταν απέκτησε το πρώτου βιολί, άρχεισε να μαθαίνει καλύτερα. Έπαιξε αρχικά με διάφορους λαουτιέρηδες. Έπαιξε με τον Μπωλό που είναι επηρεασμένος, το Σιδεράκι, τον Μανώλη το Δαλαρή κ.α.  Ο μαστρο-Λευτέρης έπαιξε για παρέες στα πανηγύρια, στους γάμους. Η μουσική ήταν και είναι η μεγάλη του αγάπη γι' αυτό ήθελε να μάθουν και τα παιδιά του. Έμαθαν και έφτιαξαν όλοι μαζί την Πατινιώτικη κομπανία και έπαιζαν. Τώρα παίζει για την παρέα. Το βιολί είναι πάντα έτοιμο.

Μανώλης Δαλαρής

Παίζει 52 χρονιά λαούτο. Από μικρός κοντά στον Σιδερή Μενή και τον Βάσο Σηματήρη, του άρεσε να ακούει το βιολί και το λαούτο. Όταν Σιδερής άφηνε το λαούτο πήγαινε και το έπαιρνε κρυφά. Ο Βάσος που του άρεσε, τον ενθάρρυνε να μάθει να παίζει. Όταν άκουσε τον Νικόλα Μωραϊτη που έπαιζε βιολί απόφασισε α αγοράσει ένα όργανο. Αγόρασε αρχικά μαντόλα και έπαιζε με τον Θεολόγο Μιχελλή. Γρήγορα όμως αντικατέστησε τη μαντόλα με λαούτο. Απο 18 χρονών τραγουδούσε και έπαιζε με τον Θεολόγο Μιχελλή. Γρήγορα όμως αντικατέστησε τη μαντόλα με λάουτο. Από 18 χρονών τραγουδούσε και έπαιζε λαούτο κοντά σε όλους τους οργανοπαίχτες σε γάμους και πανηγύρια στην Πάτμο και τηνν Κάλυμνο.

 

Ιωάννης ΒιρβίληςVIRVILHS GIANNHS
Απόφοιτος της Πατμιάδος Σχολής ψάλτης 46 χρόνια. Ασχολείτε με τη μουσική από 10 χρονών. Ξεκίνησε Βυζαντινή μουσική και ακορντεόν από 17 ετών. Έχει δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής του Ωδείου Ρωμανός Μελωδός. Τραγουδάει παραδοσιακά τραγούδια, νησιώτικα, μικρασιάτικα με τη συνοδεία του ακορντεόν, για τους φίλους και τις παρέες.

 SOZOS KAMITSHS

Σώζος Καμίτσης

Το πρώτη παιδί του Λευτέρη Καμίτση. Πρώτα του μουσικά ακούσματα ήταν από τον πατέρα του 16 ετών. Όταν παρακολουθούσε τη Σιβιτανίδειο Σχολή στη Αθήνα έκανε 1 χρόνο μαθήματα κλασικής κιθάρας και 1 χρόνο μαθήματα με πρακτικό δάσκαλα. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη μουσική παίζοντας με τον πατέρα του. Κατά καιρούς παίζει για την παρέα.

 

Σαράντης ΓιάνναροςSARANTHS GIANNAROS
Η επαφή του με την παραδοσιακή μουσική αρχίζει από 5-6 χρονών με τα όργανα που βρίσκονταν στο σπίτι, όπως φυσαρμόνικα, κρητικιά λύρα και η τσσαμπούνα του πατέρα του. Δέκα χρονών του χαρίει ηα δελφή του το πρώτο βιολί και στη Ρόδο το σχολείο φτιάχνουν με έναν συμμαθητή του ένα τετράγωνο μπουζούκι με δύο χορδές και κάνουν πρακτική. Το 1990 αγοράζει το πρώτο κανονικό μπουζούκι μετά ένα τσέλο και αργότερα το σημερινό βιολί. Η προσωπική του σχέση με τον τραγουδιστή Νίκο Παπάζογλου τον βοήθησε να προχωρίει εντατικά στο μπουζούκι και το βιολί. Έχει παίξει σε φιλικά γλέντια με τον Λευτέρη Καμίτση και τον Θανάση Γιαμαίο και σήμερα συμμετέχει σε φιλικό σχήμα.

 

GIORGOS KAMITSHSΓιώργος Καμίτσης
Παιδί της πολύτεκνης οικογένειας του Λευτέρη Καμίτση και πατέρας ενός αγοριού. Τα μουσικά ακούσμα ήρθαν νωρίς από το βιολί του πατέρα του. Η πρώτη επαφή με το σαντούρι έγινε σε ηλικία 12 ετών και αγοράστηκε με χρήματα του δήμου. Δάσκαλος του ήταν ο Τάσος Διακογιώργης λίγο πριν το στρατό. Κατά τη διάρκεια τη ςθητείας του,συνεχίστηκαν τα μαθήματα στην Αθήνα. Σήμερα δηλώνει μέλος στην “παρέα του Λευτέρη”. Ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική ακι όνειρό του είναι η δημιουργία μιας μουσικής σχολής στην Πάτμο.

 

Βασίλης ΓραμματικόςVASILHS GRAMMATIKOS
Γεννήθηκε στους Φούρνους της Ικαρίας. 7 χρονών πάνω σ' ένα ξύλο με μια τρίχα ψαράματος έπαιξε τους πρώτους σκοπούς. Η γιαγιά του τότε, του έδωσε το μαντολίνο που είχε στο μπαούλο. Έτσι άρχισε. Ο Βασίλης όμως ήθελε βιολί. Αν και τα χρόνια ήταν φτωχά, ο πατέρας του δούλεψε σκληρά του αγόρασε το βιολί και ο Βασίλης 8 χρονών ξεκίνησε μόνος. Το 1972 ξεκίνησε επαγγελματικά σε χορούς και πανηγύρια στην Αθήνα με τον Γιάννη Γαμπιεράκη που έπαιζε λαούτο. Από το 1981 μένει μόνιμα στην Πάτμο. Συνέχισε τη μουσική ακι μετ απαιδιά του κυκλοφόρησε CD με νησιωτικά τραγούδια στο οποίο τραγουδάει και η κόρη του. Πολλοί του ζήτησαν να μάθει τα παιδιά τους να παίζουν βιολί. Το ήθελε πολύ να βοηθήσει, όμως πίστευε ότι η τεχνική του δεν ήταν σωστή, αφού ποτέ κανένας δεν του είχε διδάξει πως να καρατάει το βιολί και το δοξάρι.

 

MIXALHS GRAMMATIKOSΜιχάλης Γραμματικός
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Κοντά σοτν πατέρα του και τον αδελφό του κατάλαβε ότι του άρεσε πολύ η μουσική. Σε ηλικία 9 ετών τραγούδησε το πρώτο του τραγούδι. Ξεκίνησε με αρμόνιο και παράλληλα πειραματίζεται με βιολί και λαούτο. Σε ηλικία 11 χρονών άρχισε να παίζει στην ορχήστρα του πατέρα του στην Πάτμο. Έκανε 2 χρόνια μαθήματα φωνητικής και θεωρίας στον κ. Ματάκια. Θα ήθελε να γινόταν ένα ωδείο παραδοσιακής μουσικής ώστε και οι νέεοι αλλά και ο ίδιος να μάθει ακόμα περισσότερα πράγματα.

 

Γιάννης ΓραμματικόςGIANNHS GRAMMATIKOS
Πρώτος γιος του Βασίλη Γραμματικού. Γεννήθηκε το 196 7 στην Αθήνα και έζησε εκεί μέχρι τα 15 του. Τα πρώτα μουσικά ακούσματα τα είχε από τον πατέρα του. Σε ηλικία 7 χρονών ακολουθούσε τον πατέρα του. Ασχολήθηκε με τη μουσική. Πήγε στο δείο αλλά για λίγο, γιατί δεν του άρεσε η θεωρία. Άρχισε με κιθάρα, μετά με μπουζούκι και συνέχισε με λαούτο. Τώρα παίζει και τα τρία. Πριν 7 χρόνια δούλεψε με τη Νάσια Κονιτοπούλου σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας. Συμμετείχε σε ηχογραφήσεις CD του Αντώνη Βαρδή της Γλυκερίας, της Νάσιας Κονιτοπούλου. Έχει κάνει ένα οικογενειακό CD με νησώτικα τραγούδια, έχει συμμετάσχει μαζί με το Μιχάλη Γαμπιεράκη σε πολιτιστικές εκδηλώσεις με θέμα την Πάτμο.

 

Micxalis gampierakisΜιχάλης Γαμπιεράκης
Από μικρός δοκίμασε διάφορα όργανα όπως ακορντεόν, μπουζούκι, σαντούρι, βιολί. Τελικά τον κέρδισε το βιολί ξεκινώντας μόνος του 11 χρονών. Δάσκαλοι του ο αείμνηστος Θεολόγος Μιχελής και ο Γιώργος Κόρος.
Θαύμαζε τον Γιώργο Κονιτόπουλο. Όταν τον γνώρισε έγιναν φίλοι. Έμαθε κοντά του πολλά για το βιολί μέχρι που το 1991 ο αγαπημένος του φίλος έφυγε από τη ζωή.
Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε σαν βιολί στην ορχήστρα του Βαγγέλη Κονιτόπουλου. Έκανε δισκογραφικές δουλειές με τον Β. Κονιτόπουλο, τη Ν. Κονιτοπούλου κ.λ.π.Το 1993 παντρεύτηκε τη Νάσια Κονιτοπούλου και συνέχισαν μαζί την καριέρα τους.

 

Σταύρος ΓιαμαίοςSTAVROS GIAMAIOS
Τα μουσικά του ακούσματα ήταν από τον παππού του που έπαιζε τσαμπούνα. Αρχικά αγόρασε μπουζούκι αλλά τον κέρδισε το λαούτο.Είναι αυτοδίδακτος. Έπαιζε μουσική για τις παρέες στο εστιατόριο του, σε γάμους και σε παρουσιάσεις της Πάτμου στην τηλεόραση. Ακόμα και τώρα κουβαλάει πάντα μαζί τους το λαούτο.

Ισίδωρος Γρύλλης

Είναι αυτοδίδακτος. Από 16 χρονών παίζει τσαμπούνα και λαούτο. Στο λαούτο μυήθηκε από τον είμνηστο Θεολόγο Μιχελή. Από το 1962 μέχρι και το 1989 έπαιζαν μαζί σε πανηγύρια στην Αθήνα που έμενε. Από οτο 1989 γύρισε στην Πάτμο και παίζει μαζί με τον Λευτέρη Καμίτση σε παρέες και φίλους.

 

IOANNHS GAMPIERAKHSΙωάννης Γαμπιεράκης
Το 1963 είναι σημαδιακή χρονιά γιατί γνώρισε τον Βασίλη Γραμματικό σε ένα καράβι που ήταν μπαρκαρισμένος. Τους ένωσε η αγάπη τους για τη μουσική. Το πρώτο τους λαούτο ήταν δική τους κατασκευή από ένα τενεκεδένιο κουτί, μέχρι που σε κάποιο ιμάνι αγόρασαν μια κιθάρα την οποία χρησιμοποίησαν σαν λαούτο.
Όταν ξεμπάρκαραν, συνέχισαν να είναι φίλοι και ντουέτο.
Από επαγγελματική ημιαπασχόληση, η μουσική τα τελευταία χρόνια, έγινε χόμπι.
Έχει γράψει νησιώτικα τραγούδια. Τρία από αυτά και μεταξύ αυτών «Ο μπάρμπα Μιχελιός» που αναφέρεται στην Πάτμο, έχουν περάσει σε δίσκο της Νάσιας Κονιτοπούλου .

 

Μιχάλης Ελένης ELENHS MIXALHS
Γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Το 1981 ήρθαν οικογενειακώς στην Πάτμο. Το 1990 βρισκόταν στην Ρόδο και άρχισε να μαθαίνει μόνος του ντράμς. Επιστρέφοντας στην Πάτμο μπαίνει στην ορχήστρα του Βασίλη Γραμματικού, παίζοντας ντραμς και τουμπερλέκι.
Συγχρόνως όμως, μαθαίνει μόνος του βιολί και παίζει για την παρέα του στην ταβέρνα του. Έχει γράψει τρία νησιώτικα τραγούδια.

 

VAMVAKOS VALANTHSΚυριάκος -Βαλάντης Βάμβακος
Γεννήθηκε στην Πάτμο το 1990. Η πρώτη του επαφή με το βιολί, ήταν σε ηλικία 6 χρονών όταν πήγε με τους γονείς του στη γιορτή του θείου του Λευτέρη Καμίτση. Όταν άρχισε να παίζει βιολί, κάτι ένοιωσε μέσα του και κάθισε δίπλα του. Αυτό ήταν. Όταν τον ρώτησαν οι γονείς του, τι ήθελε από τον Άη Βασίλη είπε βιολί, έτσι κι έγινε.
Ξεκίνησε με τον Θεολόγο Μιχελλή και προσπαθεί ότι έμαθε να τα αξιοποιήσει μόνος του.

 

Μανώλης Βάρνας
Ξεκίνησε με τη μουσική 6 χρονών. Έπιασε πρώτα το ντέφι, μετά τη λύρα και αργότερα με ώθηση του πατέρα του, αποφάσισε να μάθει σαντούρι και άρχισε μαθήματα στο Θεολόγο Καστή. Επειδή το κόστος της αγοράς ήταν πολύ μεγάλο, πήρε δικό του  σαντούρι ένα χρόνο μετά , όταν σιγουρεύτηκε ότι μπορούσε να παίξει. Μετά το Γυμνάσιο πήγε στην Αθήνα και έκανε μαθήματα στον Αναστάσιο Διακογιώργη, αλλά συνέχισε πρακτική μόνος του.VARNAS KAI ALLOIjpg

Ζει στην Πάτμο 12 χρόνια με την οικογένεια του. Παίζει για την παρέα του και τον εαυτό του.

Γιάννης Γρύλλης
Πρωτοξεκίνησε μόνος του με μπουζούκι, 8 χρονών.
Αργότερα του έδειξε μερικά τραγούδια ο Βασίλης Γραμματικός. Πήγε Ωδείο για τέσσερις μήνες . Μετά φαντάρος , Όταν επέστρεψε στην Πάτμο, συνέχισε να παίζει και να μαθαίνει μπουζούκι με τον Βασίλη Γραμματικό. Ο Μιχάλης Γαμπιεράκης του μαθαίνει τα ακόρντα πάνω στο λαούτο και από τότε παίζει λαούτο . Εδώ και 3 χρόνια γράφει δική του μουσική και τραγούδια. 

Θεολόγος Καστής
Γεννήθηκε στη Λέρο! Κοντά στον αδελφό του που μάθαινε βιολί, αγάπησε τη μουσική και αποφάσισε 9 χρονών να ασχοληθεί με το μαγικό κατά τη γνώμη του όργανο το σαντούρι. Η οικογένεια του ήταν πολύτεκνη και η μητέρα του με πολύ κόπο μάζεψε τα χρήματα και του το αγόρασε . Δάσκαλος του για δύο μήνες ήταν ο Νικήτας Καραντάνης γιατί μετά πέθανε. Συνέχισε μόνος του. Έπαιζε 6 χρόνια με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λέρου γυρνώντας σε όλη την Ελλάδα.
Ήρθε στην Πάτμο 21 χρονών , παντρεύτηκε και από τότε ζει και εργάζεται εδώ. Στην Πάτμο συμμετέχει σε διάφορες ορχήστρες και έχει συνοδέψει πολλές νύφες στην εκκλησία με τον ήχο του σαντουριού του.

 

THEOLOGOS MIXELHSΘεολόγος Μιχελλής
Γεννήθηκε το 1982. 10 χρονών άρχισε τα πρώτα του μαθήματα στο βιολί με τον παππού του , 12 χρονών μαθήματα σολφέζ με τον Γιάννη Βιρβίλη και στα 13 του εισαγωγή στη θεωρία της Μουσικής με τον Μανώλη Ματάκια. Στα 14 του γράφτηκε στο αναγνωρισμένο από το κράτος Ωδείο της Χρυσάνθης Αντωνάτου στην Αθήνα, σαν τακτικός σπουδαστής της Σχολής Ανωτέρων Θεωρητικών, στο τμήμα Αρμονίας και ενοργανώσεως. Το καλοκαίρι του 1997 μετά από κανονικές απολυτήριες εξετάσεις του απενεμήθη το πτυχίο αντίστιξης. Το 1999 στους Πανελλήνιους Μαθητικούς αγώνες Παραδοσιακής Μουσικής, πήρε το Α΄ βραβείο στο βιολί. Η βράβευση του έγινε στο Μέγαρο Μουσικής. Έχει λάβει μέρος σε πολλές παραδοσιακές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Το 2001 στις πανελλήνιες εξετάσεις πέρασε στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας. Τον Ιούνιο το 2002 συμμετείχε με την χορωδία του Πανεπιστημίου στην συναυλία με έργα του Γιάννη Χρήστου στο Ηρώδειο.

 

Γιάννης ΚανέλληςKANELLHS GIANNHS

Ήταν από 7 ετών μέλος του Λυκείου Ελληνίδων Αθήνας και εκεί είχε τα πρώτα ακούσματα στην παραδοσιακή μουσική. Αναμείχθηκε σε κρητικούς συλλόγους και τότε άκουσε μαντολίνο και έπιασε λαούτο.
Όλα αυτά τα έμαθε μόνος του. Εδώ και 7 χρόνια κινείται μεταξύ Κρήτης – Αθήνας, γι αυτό είναι επηρεασμένος από την κρητική μουσική.
Πρόσφατα εγκατέλειψε και Αθήνα και Κρήτη και ήρθε μόνιμα στην Πάτμο, που ήταν και ένα παιδικό του όνειρο.

 

 

GIANNHS SIDERHS ALLOIΓιάννης Καμίτσης

Γεννήθηκε στην Πάτμο. Αγαπάει την παραδοσιακή μουσική και τα παραδοσιακά όργανα. Κατέληξε στο τουμπερλέκι που τον τράβηξε περισσότερο. Ξεκίνησε το 1993 μόνος του. Όταν παρακολουθούσε μια τεχνική σχολή στη Ρόδο έπαιζε σε ορχήστρα από την Κάρπαθο. Όταν πήγε στην Αθήνα για να την συνεχίσει, έπαιξε με την Νάσια Κονιτοπούλου. Στην Πάτμο συνέχισε να παίζει για την παρέα του αλλά πήρε μέρος και σε κάποιες παραδοσιακές εκδηλώσεις.

Σιδερής Μπενής

Εγγονός του Σιδεράκη Μπενή, γεννήθηκε το 1981 και του άρεσε να ακούει μουσική . Κοντά στον παππού του, αγάπησε το λαούτο γιατί του άρεσε περισσότερο ο ήχος του. Ξεκίνησε μόνος του 10 χρονών με ένα μικρό μπαγλαμαδάκι. Αργότερα ο παππούς του, του χάρισε το δικό του λαούτο. Προσπάθησε να μάθει σαντούρι αλλά τον κέρδισε το λαούτο. Στην αρχή ασχολήθηκε μόνος του και μετά τον βοήθησε ο Γιάννης Γραμματικός και αργότερα ο Γιάννης Γρύλλης ο οποίος ήταν και δάσκαλος του για 2 χρόνια. Σταμάτησε όταν πήγε φαντάρος, αλλά τώρα συνεχίζει. Παίζει με την παρέα.

 

Θανάσης ΓιαμαίοςTHANASHS GIAMAIOS
Πολύ μικρός έκανε ξύλινα αυτοσχέδια μουσικά όργανα με χορδές από τις κλωστές της μαμάς.
Η πρώτη του καντάδα ήταν ένα Αυγουστιάτικο μεσημέρι κάτω από το παράθυρο του πατέρα του. Εισπράξεις ένα γερό ξύλο. Αρχίζει να μαθαίνει μπουζούκι φαντάρος. Παράλληλα βιολί και λαούτο μόνος του, τα οποία αγοράζει με τα πρώτα του λεφτά.
Στα κρουαζιερόπλοια έπαιζε μπουζούκι στις ελληνικές βραδιές. Το μπουζούκι το τελειοποίησε με το Βασίλη Γραμματικό στην Πάτμο, με τον οποίο άρχισε να δουλεύει επαγγελματικά. Αργότερα και για 6 χρόνια έφτιαξαν μαζί με φίλους και συγγενείς την Πατινιώτικη κομπανία. Ασχολείται μέχρι και σήμερα επαγγελματικά με τη μουσική

 

MANOLHS TRAVLOSΜανώλης Τραυλός
Γεννήθηκε το 1984. Είναι φοιτητής στο ΤΕΙ Τεχνολογίας Μουσικών Οργάνων Ηπείρου. Ασχολείται με τη νησιώτικη και παραδοσιακή μουσική από 10 χρονών αφού οι γονείς του είχαν ταβέρνα με ζωντανή νησιωτική μουσική. Δεν είχε τη δυνατότητα μα μάθει βιολί, γιατί στο νησί δεν υπήρχε δάσκαλος να τον διδάξει. Με τη βοήθεια όμως κάποιων μουσικών του νησιού πήρε κάποιες βάσεις και στη συνέχεια προχώρησε μόνος του. Αγαπάει την παραδοσιακή μουσική και θέλει τουλάχιστον να διασκεδάζει τους άλλους όπως οι παλιοί μουσικοί.

 

 

 

 

 

mousikoi paradosiakoi oloi WEB

 

Αναζήτηση

like us on facebook

Πρωτοσέλιδα


Google translate

enfrdeitptrues

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

dimotikos

dimotikos

Μέλος του

MEDIA

Μέλος του

aegeanmedia

editorial2ed

ecolaundry

banner2019

rent KATERINA WEB

H MAGEIA WEB 2s

rent KATERINA WEB

keridis-sima

patmosmonastery

Έντυπα

1111

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr