patmosweb330

elin330

aegeanlab

Life Style

Σχέδιο διαχείρισης στα καταλύματα Πάτμου σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος COVID

KORONOIOS NOSOKOMEIOjpg

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σε κοινή σύσκεψη 4 Ιατρών εκπροσώπων του Κέντρου Υγείας Πάτμου και 5 εκπροσώπων των Ξενοδόχων και των ενοικιαζομένων Δωματίων, αποφασίσθηκε να ακολουθήσουμε όλοι πιστά το σχέδιο του ΕΟΔΥ, προσαρμοσμένο στα τοπικά δεδομένα ως εξής :


Εάν ένας επισκέπτης ή υπάλληλος του ξενοδοχείου παρουσιάσει συμπτώματα συμβατά με την λοίμωξη COVID-19, δηλαδή πυρετό, συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως βήχα, δύσπνοια, φαρυγγαλγία, καταβολή, ρίγη, μυαλγία, κεφαλαλγία, αοσμία και αγευσία, διάρροια. κλπ εφαρμόζονται τα παρακάτω:


1. Καλείται στο τηλέφωνο 224736000 ο εφημερεύων Ιατρός του Κ.Υ. από τον Συντονιστή του τουριστικό καταλύματος ή από τον ίδιο τον ασθενή για αξιολόγηση του περιστατικού.
2. Αν ο ασθενής εμφανίζει ήπια κλινική εικόνα, λαμβάνεται από τον ιατρό δείγμα για εργαστηριακή επιβεβαίωση COVID.
3. Εφόσον το περιστατικό αξιολογείται ως πιθανό COVID-19 από τον εξετάζοντα ιατρό, ο υγειονομικός υπεύθυνος του ξενοδοχείου επικοινωνεί ΑΜΕΣΑ με τον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210 5212054 ή τον ειδικό τετραψήφιο αριθμό 1135 (όλο το 24ωρο), για δήλωση του ύποπτου κρούσματος και οδηγίες αντιμετώπισής του.
4. Ο ασθενής με ήπια κλινική εικόνα παραμένει στο δωμάτιό του, μέχρι τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του εργαστηριακού ελέγχου. Η προσωρινή αυτή παραμονή γίνεται με τις οδηγίες του εξετάζοντος ιατρού.
5. Κατά την ως άνω αναμονή, αποφεύγεται η είσοδος προσωπικού στο δωμάτιο του ασθενούς, αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Αν παρουσιαστεί ανάγκη, ένα μέλος του προσωπικού του καταλύματος συνιστάται να ασχολείται κατά αποκλειστικότητα με το πιθανό κρούσμα.
6. Αν επιβεβαιωθεί ως κρούσμα COVID, ο ασθενής μεταφέρεται με ΜΑΠ στο ειδικό ξενοδοχείο καραντίνας , ο οποίος παραμένει εκεί υπό την καθοδήγηση του θεράποντος Ιατρού .
7. Αν όμως ο ασθενής έχει επείγουσα ανάγκη νοσηλείας, παρουσιάζει σοβαρή κλινική εικόνα, ως σοβαρό ύποπτο κρούσμα COVID-19 με ευθύνη και ενέργειες του Κ. Υ Πάτμου και με κάθε δυνατό μέσο (ΕΚΑΒ, πλωτό, ασθενοφόρο, αεροδιακομιδή) μεταφέρεται στην πλησιέστερη μονάδα υγείας, όπου μπορεί να το διαχειριστεί (δεν έχει οριστεί ακόμα Νοσοκομείο αναφοράς στο Αιγαίο).
8. Αν υπάρχει συνοδός του ασθενούς, που επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει (π.χ. σύζυγος), πρέπει να χορηγηθεί στο συνοδό απλή χειρουργική μάσκα και να του συστηθεί να πλένει τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενή (π.χ. σάλιο) και οπωσδήποτε πριν ο συνοδός αγγίξει το πρόσωπό του ή φάει ή πιει.
9. Πρέπει πάντα να καταγράφονται τα στοιχεία επαφής συγγενικού προσώπου του ασθενή σε περίπτωση που χρειαστεί συναίνεση για επεμβάσεις όπου ο ασθενής δεν μπορεί να επικοινωνήσει.
10. Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός (απλή χειρουργική μάσκα μίας χρήσεως, γάντια) πρέπει να απορρίπτεται σε κάδο και σε καμία περίπτωση να μην ξαναχρησιμοποιείται.
11. Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης.

 

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο σε όλους ότι ο ασθενής δεν θα μεταβαίνει στο Κέντρο Υγείας Πάτμου, χωρίς να προηγηθεί τηλεφωνική επικοπινωνία με τους γιατρούς , θα παραμένει προσωρινά στο δωμάτιο του καταλύματος , μέχρι να βγουν τα τεστ διάγνωσης και εάν είναι θετικά θα αποφασίζεται από τον Ιατρό η μεταφορά του είτε στο Ξενοδοχείο Καραντίνας είτε στη πλησιέστερη Μονάδα υγείας.

 

Τα μέτρα της ΜΗ επίσκεψης και της ΜΗ παραμονής του ασθενούς στο Κ.Υ κρίνονται απαραίτητα , ώστε απερίσπαστα και με απόλυτη ασφάλεια το προσωπικό να προσφέρει τις καθημερινές υπηρεσίες του στους υπόλοιπους ασθενής χωρίς φόβο μετάδοσης του ιού .

 

Στην ίδια σύσκεψη και με στόχο να καλυφθούν οι άμεσες υλικοτεχνικές ανάγκες του Κ.Υ Πάτμου, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων COVID-19, η άμεση αγορά α) Ενός μηχανήματος ανίχνευσης Covid-19, β) Ένα φορητό Ακτινολογικό και γ) Μέσα ατομικής προστασίας (Αδιάβροχες στολές , FFP2 μάσκες κλπ).

 

Για τον σκοπό αυτό θεωρείται απαραίτητη μία νέα σύσκεψη με παρόντες τον Δήμαρχο Πάτμου , τον Πρόεδρο του Κέντρου Υγείας και άλλων παραγόντων του νησιού.

 

Οι εκπρόσωποι των καταλυμάτων τουρισμού.


Ιάκωβος Κουτλάκης  
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου 6944506108

Νικόλαος Μίχας

Πρόεδρος Σωματείου Δωματίων & Διαμερισμάτων Πάτμου

6932481744

Αναζήτηση

like us on facebook

Πρωτοσέλιδα


Google translate

enfrdeitptrues

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

dimotikos

Μέλος του

aegeanmedia

editorial2ed

banner2019

rent KATERINA WEB

IMG 4874s

H MAGEIA WEB 2s

rent KATERINA WEB

keridis-sima

patmosmonastery

Έντυπα

1111

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr