patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

Λείπει ο Ιερός Νιπτήρας από την καμπάνια του Δήμου για το Πάσχα. Γιατί;

patmos-diafimisi

Αυγά, κεριά και καλάθια υπάρχουν παντού. Νιπτήρας μόνο στην Πάτμο.

 

Ο Ιερός Νιπτήρας το κορυφαίο δρώμενο που πραγματοποιείται μόνο στην Πάτμο αιώνες τώρα και αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα για να προσελκύσουμε κόσμο για το Πάσχα, το δρώμενο που «πουλάει» το Πάσχα στην Πάτμο όπως λένε οι διαφημιστές στη γλώσσα τους, στην πασχαλινή καμπάνια του Δήμου είναι σαν να μην υπάρχει.

Η καμπάνια που κάνει ο Δήμος για να φέρει κόσμο το Πάσχα στην Πάτμο, ξεκίνησε με την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ 24 /3/2012 και θα επαναληφθεί στην εφημερίδα ΝΕΑ (οργανισμός Λαμπράκη). Είναι στα πλαίσια απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από πρόταση της τουριστικής επιτροπής για να προσελκύσει κόσμο το Πάσχα, με κόστος 3.250 συν ΦΠΑ.

Κι ενώ είναι μια προσπάθεια για την τόνωση του Πάσχα, προβάλει αυγά, καλάθια και Επιτάφιους, στοιχεία που συναντάς σε όλη την Ελλάδα και ξέχασε τον Ιερό Νιπτήρα, το μοναδικό δρώμενο που τελείται αιώνες τώρα στην Πάτμο.

Όπως βλέπετε στην φωτογραφία, της διαφήμισης υπάρχει η κλασική φωτογραφία της Χώρας και στο κάτω μέρος τρεις μικρότερες φωτογραφίες.  Μιας γυναίκας που ανάβει κερί στη Μονή, της συνάντησης των επιταφίων των ενοριών της Σκάλας (του Κ.Σταμπούλη)και του καθηγουμένου κ. Αντίπα να μοιράζει κόκκινα αυγά. Η τρίτη αυτή φωτογραφία που είναι πραγματικά υπέροχη,την τράβηξα εγώ πριν αρκετά χρόνια και απεικονίζει τον καθηγούμενο, στον εσπερινό της Αγάπης στο Μοναστήρι,  να δίνει κόκκινο αυγό σε ένα παιδάκι. Αυτή λοιπόν η υπέροχη φωτογραφία είναι κομμένη.

Στο επάνω μέρος υπάρχει φωτογραφία των μύλων (από το καλοκαίρι κι όχι ανοιξιάτικη με το θαυμάσιο χαλί από αγριολούλουδα στην πλαγιά) και δίπλα η φράση «Το Πάσχα στην Πάτμο είναι κάτι που όλοι πρέπει να ζήσουμε!».

Όλο αυτό στημένο σε χρωματισμούς γήινους και όχι νησιώτικους και Βυζαντινούς, όπως πορφύρα, μπλε άσπρο και γαλάζιο.

Οφείλουμε να πούμε σε αυτούς που έκαναν το δημιουργικό αυτής της διαφήμισης τα εξής: Αγαπητοί φίλοι, κεριά, λιβάνια, επιτάφιοι και κόκκινα αυγά υπάρχουν σε κάθε ενορία από τη μια άκρη της πατρίδας μας ως την άλλη.

Ιερός Νιπτήρας μόνο στην Πάτμο. Περιφορά των εικόνων με αυτό το τελετουργικό επίσης μόνο στην Πάτμο. Κι όμως, εσείς αντί να δώσετε έμφαση σε αυτά, φαίνεται να τα ξεχάσατε. Κι αν θέλατε να δείξετε και την υπέροχη φιλοξενία μας γιατί όχι, φωτογραφία από το πασχαλιάτικο τραπέζι του Δήμου την Κυριακή του Πάσχα. Και αντί Δήμος Πάτμου αριστερά έπρεπε να μπει το όνομα του νησιού μας. ΠΑΤΜΟΣ. Γιατί έτσι όπως είναι,  θυμίζει δημόσιο έγγραφο. 

Πριν από λίγο καιρό γράψαμε κάτι στην εφημερίδα μας, αλλά φαίνεται πως πρέπει να το λέμε συνέχεια, με την ελπίδα κάποιοι να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: Όσο η δημοτική αρχή δεν επιστρατεύει αυτούς που γνωρίζουν και συνεχίζουν να γίνονται   «στου κασίδι το κεφάλι» το νησί θα πηγαίνει πίσω και τα λεφτά του πολίτη στον αέρα.

Μέχρι πότε όμως;

Σημείωση: οι παρατηρήσεις μας αφορούν μόνο τη στρατηγική και τους στόχους του δημιουργικού της διαφήμισης. Αλλά δεν είναι μόνο αυτές. Δεν τις καταγράφουμε σε αυτό το δημοσίευμα γιατί το θεωρούμε στη συγκεκριμένη στιγμή άκαιρο. Ίσως σε κάποιο άλλο δημοσίευμα.

Αναζήτηση

like us on facebook

Πρωτοσέλιδα


Google translate

enfrdeitptrues

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

dimotikos

Μέλος του

aegeanmedia

editorial2ed

banner2019

rent KATERINA WEB

H MAGEIA WEB 2s

Try-Gyro

rent KATERINA WEB

keridis-sima

patmosmonastery

Έντυπα

1111

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr