patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

Δρομολόγια περιμέναμε στατιστικά στοιχεία μας έφερε ο υπουργός κ. Ανωμερίτης.

3204

Το Σάββατο ο υπουργός Εμπορική ναυτιλίας επισκέφθηκε τη Λέρο για να συζητήσει με τις αρχές και τους παράγοντες του νησιού το συγκοινωνιακό πρόβλημα. Στη Λέρο, μετέβησαν με το καΐκι «Άγιος Θεολόγος» ο δήμαρχος Πάτμου κ. Ματθαίος Μελιανός , συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γρ. Καμπόσο και παράγοντες του νησιού, με σκοπό, να εκθέσουν στον κ. Υπουργό, τη σοβαρότητα του συγκοινωνιακού και τις συνέπειες του, αλλά και να του επισημάνουν, τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εγκριθούν περισσότερα δρομολόγια του BLUE STAR 1 και στην Πάτμο.

 

Η συνάντηση με τον υπουργό κ. Ανωμερίτη έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού καταστήματος Λέρου. Τον κ. υπουργό υποδέχθηκαν, ο δήμαρχος Λέρου κ. Αντάρτης, το δημοτικό Συμβούλιο φορείς και παράγοντες του νησιού και ο δήμαρχος Πάτμου με τη συνοδεία του. Στη συνεδρίαση αυτή συμμετείχε και ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Κοσμάς Σφυρίου και την παρακολούθησε πολύς κόσμος.

 

Τα προβλήματα των νησιών Πάτμου και Λέρου, που αφορούσαν τον κ. Ανωμερίτη, ήταν ένα και μοναδικό:

 

Η βελτίωση του συγκοινωνιακού με δρομολόγηση νέων και γρήγορων πλοίων αρχής γενομένης με το προσφερόμενο, Blue Star 1 της BLUE STAR FERRIES.

 

Επί μιάμιση ώρα, ο υπουργός εμπορικής ναυτιλίας, έκανε παρουσίαση στρατηγικών του υπουργείου, καθώς και στατιστικών στοιχείων, που αφορούσαν την ναυτιλία και την ακτοπλοΐα.

Η Λέρος, όπως εξήγησαν στον κ. Υπουργό, μπήκε σε μια νέα φάση ανάπτυξης, αναζητώντας νέους τομείς απασχόλησης, στον εργασιακό χώρο.

Το Κ.Θ. Λέρου που αποτελούσε κάποτε τον πλέον νευραλγικό τομέα εργατικής απορρόφησης, έχει συρρικνωθεί με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση της ανεργίας.Προσβλέποντας στην ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και άλλων τομέων, τα γρήγορα και νέα πλοία είναι απαραίτητα και αναγκαία.

Η συμπεριφορά και οι συνήθειες του τουρίστα έχουν διαφοροποιηθεί. Σήμερα προτιμά να φεύγει τα Σαββατοκύριακα για μίνι διακοπές. Πως θα επιλέξει την Πάτμο ή τη Λέρο όταν με τα σημερινά συμβατικά πλοία θα πάει σε δέκα και δώδεκα ώρες αντίστοιχα; Αν όμως υπάρχει ένα γρήγορο πλοίο που θα μειώσει τη διαδρομή σε έξη και επτά ώρες αντίστοιχα, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες τα νησιά αυτά να είναι στις επιλογές του

Ο Δήμαρχος Πάτμου κ Μελιανός μαζί με άλλα, τόνισε και το πρόβλημα που παρουσιάστηκε τις τελευταίες μέρες στο λιμάνι του Πειραιά με τα φορτηγά πλοία τα οποία, οι εταιρείες του κ. Αγούδημου δεν έβαζαν στα πλοία του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και ευαίσθητα προϊόντα, αλλά και το νησί μας, από έλλειψη τροφίμων και άλλων προϊόντων. Τόνισε επίσης πως το ωράριο αναχώρησης του blue star 1 που ενεκρίθη, είναι «δώρο άδωρον».

Πρέπει να αναθεωρηθεί και να εγκριθεί τουλάχιστον των επτά η ώρα το απόγευμα, που πρότεινε η εταιρεία.

 

Ο κ. Γιάννης Σκούταρης, ξενοδοχειακός παράγοντας της Πάτμου, μεταξύ άλλων, επεσήμανε στον κ. Υπουργό, πως σε λίγες μέρες θα έρθουν στο νησί, οι τουρ οπερέιτορς, για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να διαμορφώσουν τα τουριστικά πακέτα. Πρέπει οπωσδήποτε να εγκριθούν περισσότερα δρομολόγια σε γρήγορο πλοίο για να προκύψουν, συμφέροντα πακέτα για την Πάτμο.

 

Ο κ. Υπουργός προκάλεσε την αγανάκτηση των παρευρισκομένων και όλοι αισθανόντουσαν πως ο υπουργός ήρθε για προεκλογικό λόγο και μόνο, γιατί δεν απαντούσε σαφώς στις καίριες ερωτήσεις που του υπέβαλαν, και οι οποίες ήταν:

Θα εγκριθούν και τα άλλα δύο δρομολόγια του Blue star 1;

Θα προσαρμοστεί το ωράριο δρομολόγησης του από δέκα το βράδυ σε επτά η ώρα το απόγευμα τουλάχιστον;

Υπάρχει η περιβόητη απόφαση της αποκλειστικής τριετούς εκμετάλλευσης της γραμμής Δωδεκανήσου από τις εταιρείες του κ. Αγούδημου;

 

Νοιώθοντας την πίεση αυτή, ο κ. υπουργός είπε πως όλα αυτά τα έχει στο μυαλό του και πως θα τα επεξεργαστεί. Αυτό όμως που είπε έρχεται σε αντίθεση με τον παρακάτω διάλογο που είχε με τους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνεδρίασης.

 

Σμ. Μουλιάτη : Κύριε Υπουργέ υπάρχει πράγματι απόφαση της τριετούς αποκλειστικής εκμετάλλευσης της γραμμής της Δωδεκανήσου από την εταιρεία  του κ. Αγούδημου;   

 

Ο κ. υπουργός απάντησε θετικά.