Καμία ειδική πρόνοια δεν επιφυλάσσει εξ όσων έχουμε πληροφορηθεί το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε χθες για τους κατοίκους των μικρών νησιών, με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων. Έτσι, το αυξημένο αφορολόγητο που όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές δεν αποτελούσε προνόμιο, αλλά στοιχειώδες αντιστάθμισμα στην ελλιπή παρουσία του κράτους στα μικρά νησιά δεν αντικαταστάθηκε από κάποιο αντίστοιχο μέτρο. Οι κάτοικοι των μικρών νησιών εξισωθήκαμε πλέον και θα φορολογούμαστε ακριβώς όπως αυτοί της ηπειρωτικής χώρας.
Κατά τα άλλα, υποτίθεται πως το κράτος μας βάζει σε πρώτη προτεραιότητα τη νησιωτικότητα, συστήνοντας μάλιστα και "Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής", ένα δύσκαμπτο συλλογικό όργανο με αρκετές δεκάδες μέλη από κάθε γωνιά της χώρας, προκειμένου να γνωμοδοτεί: α) Για τις βασικές αρχές χάραξης πολιτικών στους διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιών και β) Για τη σχεδίαση και υλοποίηση των νησιωτικών πολιτικών.γ)ρήτρα νησιωτικότητας.
Αλήθεια, πόσες φορές έχουμε ακούσει τέτοιες βαρύγδουπες εξαγγελίες (π.χ. μεταφορικό ισοδύναμο) που αποδείχθηκαν λόγια χωρίς αντίκρισμα;
Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον και τα επίσημα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή για να δούμε τί έπραξαν οι βουλευτές των νησιωτικών νομών. Ιδιαίτερα αυτοί της συγκυβέρνησης, όταν ψηφίζουν τα Μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους ισχυρίζονται πως το πράττουν "με βαριά καρδιά", μόνο και μόνο επειδή πρέπει να πάρουμε την επόμενη δόση ώστε να μην υπάρξει ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
Όμως, στην περίπτωση αυτή, θεωρούμε πως δεν θα έπεφτε έξω το κράτος εάν πρόσφερε μια επιπρόσθετη φορολογική ελάφρυνση λίγων εκατοντάδων ευρώ στους κατοίκους των μικρών νησιών και μάλιστα ως αντιστάθμισμα για την σταδιακή εγκατάλειψή τους, αφού και οι τελευταίες δομές του (ειρηνοδικεία, Δ.Ο.Υ. κ.α.) αποσύρονται, καθιστώντας κάθε επαφή μαζί του μια μικρή οδύσσεια.