patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

Ολοκληρώθηκε με όμορφες δράσεις το 2ο Φεστιβάλ Οικολογίας Πάτμου.

 

συγκεντρωτική εικόνα

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με μια σειρά όμορφων δράσεων ολοκληρώθηκε το 2ο Φεστιβάλ Οικολογίας Πάτμου 2023, μια σύμπραξη της Κοινωνίας των Δέντρων με την Κοινωνία της Πάτμου υπό την αιγίδα του Δήμου Πάτμου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου..


Στον αγώνα δρόμου από την πλατεία της Σκάλας μέχρι την καρδιά του Κουμά και πίσω, έλαβαν μέρος 25 ενθουσιώδεις δρομείς, που επιστρέφοντας στην πλατεία έφεραν μαζί τους κι από έναν σβόλο με σπόρους, σύμβολο της μάχης που δίνεται και πρέπει να δοθεί για να σταματήσει η διάβρωση του χώματος των βουνών και των λόφων μας, για να σταματήσει και να αντιστραφεί η επέλαση της ερήμου.


Συνεχίστηκε η σβολοσπορά και ολοκληρώθηκε η φύτευση 150 δενδριλίων, όπως και η εργασία για τη διευθέτηση του συστήματος για το πότισμά τους, στο περιφραγμένο τμήμα του λόφου που ακόμη εκτείνεται στα 12 στρέμματα. Τα δενδρίλια έλαβαν όλα το πρώτο τους καλό πότισμα.

Το απόγευμα, στον κήπο του Περνέρα βίγκαν πραγματοποιήθηκε σεμινάριο βίγκαν μαγειρικής, στο οποίο μάθαμε να φτιάχνουμε όλοι μαζί τυρί σπόρων από ηλιόσπορους και αμύγδαλα και σουτζουκάκια από κιμά μαυρομάτικων φασολιών. Μιλήσαμε ταυτόχρονα για την ανάγκη άμεσης αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο τρεφόμαστε, αν θέλουμε να σταματήσουμε να ενισχύουμε τον κυριότερο παράγοντα της ερημοποίησης, όπως και των άλλων τρέχοντων περιβαλλοντικών και κοινωνικο-πολιτικών προβλημάτων στον πλανήτη μας, που είναι η κτηνοτροφία.

 

Αμέσως μετά ακολούθησε συλλογικό γεύμα στον κήπο, όπου γευτήκαμε όσα παρασκευάσαμε και πολλά ακόμη, γιορτάζοντας σε πνεύμα ομόνοιας και σύμπνοιας το επιτυχές κλείσιμο των εργασιών και δράσεων του 2ου Φεστιβάλ οικολογίας Πάτμου.

Το φεστιβάλ μας φέτος είχε τίτλο Από-ερημοποίηση και προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της Πάτμου όπως και τους επισκέπτες για το παγκόσμιο φαινόμενο, μα και τόσο ορατό στο νησί μας, της ερημοποίησης των εδαφών και της οριστικής τους μετατροπής σε άγονη έρημο, κυρίως λόγω της υπερβόσκησης.


Την εβδομάδα που μας πέρασε, με τη μέθοδο της παραγωγής σβώλων αργύλου, σπάρθηκαν στο λόφο του Κουμά μυριάδες σπόροι φυτών που θα συνεισφέρουν στην εδαφοκάλυψη, τη σταθεροποίηση του εδάφους και τον εμπολουτισμό του χώματος. Επίσης φυτεύτηκαν εκατοντάδες νέα και υγιή δέντρα διαφορετικών τοπικών ειδών όπως βελανιδιές, χαρουπιές, μυρτιές, πικροδάφνες, πεύκα, μυρτιές, κυπαρίσσια, λιγαριές. Αυτή τη φορά, χάρη και στην εθελοντική προσφορά του Μιχάλη Ευγενικού, που ανέλαβε την υδραυλική και ποτιστική εγκατάσταση, έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε το επαρκές πότισμά τους.


Στη συνέχεια της εβδομάδας δράσεων, μάθαμε να μαζεύουμε άγριους σπόρους εποχής, που χρησιμοποιήσαμε έπειτα στη σβολοσπορά.
Μαζεύτηκαν επίσης από την ομάδα εθελοντών του φεστιβάλ, μέσα σε λίγες ώρες, δεκάδες κιλά πλαστικών και άλλων απορριμάτων από την ακτογραμμή Σκάλας-Σαψίλων.
Για τα δέντρα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Περιφερειακό Φυτώτριο Ρόδου και τον υπεύθυνο αυτού Νίκο Ρένεση, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον έπαρχο Καλύμνου Μανώλη Μουσελή. Επίσης τα τοπικά φυτώρια του Αλέξη Μόσχου και του Αλέξανδρου Αλεξανδρή για τη δωρεάν παραχώρηση δενδρυλλίων.


Στη σβολοσπορά συμμετείχαν όλα τα σχολεία της Πάτμου. Ευχαριστούμε θερμά τους διδάσκοντες που τόσο θερμά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και ευχόμαστε ολόκαρδα να συμβαίνει από εδώ και μπρος πάντοτε το αυτό-νόητο, να αναλαμβάνει η εκπαιδευτική κοινότητα και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, το καθήκον να καταλάβουν τα παιδιά τη σοβαρότητα του ζητήματος της ερημοποίησης και να αναλάβουν τα ίδια ως μελλοντικοί έφηβοι κι ενήλικες μαζί με τη διάσωση ολόκληρου του Κουμά και το επαναπρασίνισμα όλόκληρης της Πάτμου, πριν να μετατραπεί αυτή σε ένα σύνολο από γυμνές πέτρες.


Μικρή ήταν σε γενικές γραμμές η συμμετοχή των κατοίκων του νησιού, όμως οι εργασίες ολοκληρώθηκαν αποτελεσματικά χάρη στο πάθος των συμμετεχόντων.


Ο δήμος Πάτμου ανέλαβε επίσημα το γέμισμα των δεξαμενών νερού που εξασφαλίσαμε στο λόφο και που σκοπό έχουμε να πολλαπλασιάσουμε άμεσα το επόμενο χρονικό διάστημα. Η δημοτική αρχή συνεργάστηκε άψογα για τη μεταφορά νερού ταχέως όταν αυτό χρειάστηκε.
Ευελπιστούμε να δούμε στο άμεσο μέλλον, πιο ενεργή συμμετοχή από τον πολιτικό κόσμο του νησιού, καθώς αν δεν κατανοεί το μέγεθος του προβλήματος της ερημοποίησης στο νησί και την ανάγκη να διασώσουμε το χώμα μας με συλλογική δράση, τότε το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο.

Εμείς στο μεταξύ, σε περίπτωση που δεν το έχουν ακόμη κατανοήσει, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τους βοηθήσουμε να το καταλάβουν. Ο Κουμάς είναι μονάχα ένα πρότυπο σε σμίκρυνση, του τι πρέπει να γίνει σε κάθε λόφο και βουνό του νησιού, της χώρας, του πλανήτη.


Για ακόμη μια χρονιά, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Νίκο Τσομπάνογλου, αφοσιωμένο οικολόγο και αγρότη ειδικευμένο στη φυσική και βιολογική καλλιέργεια, που πέραν της σκληρής δουλειάς και της καθοδήγησης, ανέλαβε ξανά τα εκπαιδευτικά σεμινάρια στα και με τα σχολεία.
Επίσης οφείλουμε να εξάρουμε την σκληρή δουλειά και την αφοσίωση της ομάδας του Περνέρα δηλαδή τους: Νικόλα Νικολόπουλο, Gozde Oguz και Eύα-Άννα Ρομπότη οι οποίοι για μια εβδομάδα ήταν διαρκώς παρόντες σε όλες τις δράσεις, τις εκδηλώσεις και την εργασία πεδίου.


Ακόμα, ευχαριστούμε τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου Ιππόκαμπος για τη χρήσιμη βοήθειά τους.
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά την Εύα Νικολοπούλου για την επικοινωνιακή υποστήριξη και των ΠΑΤΜΙΑΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ  www.patmostimes.gr για την κάλυψη.


Ραντεβού σε ένα χρόνο για το 3ο Φεστιβάλ.


Αν θέλεις να συμμετάσχεις στην ομάδα αναδάσωσης και από-ερημοποίησης του Κουμά, στείλε μας μέιλ στα info@trees.life και koinoniatispatmou@protonmail.com ή τηλεφωνήστε στα 6986361422 και 6974389713.

Χρειαζόμαστε ανθρώπους με παρόμοια αντίληψη και διάθεση για αφιέρωση στην υπηρεσία του κοινού καλού!

Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε ακόμη πιο πολλά!