patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  2ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Πάτμου

 

FESTIVAL KLASIKHS MOUSIKHS 1MERA NIKOS 4

 

                                                                                               

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Πάτμου. Από τις 23 έως τις 27 Αυγούστου, στις πέντε συναυλίες, που δόθηκαν σε εμβληματικούς χώρους του Νησιού της Αποκάλυψης. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, όσο και συγκινητική: 1000 θεατές παρακολούθησαν από κοντά τη μουσική σύμπραξη χαρισματικών νέων και ανερχόμενων μουσικών μαζί με κορυφαίους καταξιωμένους ερμηνευτές μουσικής δωματίου.

"Αυτό το φεστιβάλ γεννήθηκε από την αγάπη για το νησί που το φιλοξενεί".

 

Η δήλωση του προέδρου του Σωματείου Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Πάτμου APS Guglielmo Brayda di Soleto συμπυκνώνει τη φιλοσοφία του νέου θεσμού. Ενός θεσμού, ο οποίος μέσα από τους διεθνείς αλλά και γηγενείς συμμετέχοντες, αναδεικνύεται σε ιδανικό ‘πρεσβευτή’ της Ελλάδας στο εξωτερικό, με τους μουσικούς να λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές της υψηλής ποιότητας της διοργάνωσης. Οι άοκνες – αν και αθόρυβες – προσπάθειες της Νάντας Γερουλάνου στο συντονισμό της προσπάθειας, σίγουρα δεν πήγαν χαμένες.

 

Η εξαιρετικής ακουστικής πλατεία της Παναγίας Διασώζουσας, στη σκιά της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και το Παλαιό Σχολείο - αμφότερα στη Χώρα - όπως και το Πάτμιον Πνευματικό Κέντρο στη Σκάλα, οι χώροι του Φεστιβάλ. Εκεί που η μουσική δωματίου για πέντε βραδιές έγινε συνοδοιπόρος με την ιερότητα του νησιού, αποπνέοντας τον πρέποντα σεβασμό.

 

Στο φετινό Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Πάτμου συμμετείχαν οι: Quartetto Adorno, Alessandra Ammara, πιάνο, Alessandro Carbonare, κλαρινέτο, Silvia Careddu, φλάουτο, Αγγελική Καθαρίου, μεσόφωνος, Christophe Coin, βιολοντσέλο, Michael Guttman, βιολί, Anush Nikogosyan, βιολί, Maya Oganyan, πιάνο, Roberto Prosseda, πιάνο, Matteo Rubini, συνθέτης, Jing Zhao, βιολοντσέλο, και οι παραδοσιακοί μουσικοί της Πάτμου: Μιχάλης Γαμπιεράκης, βιολί, Γεώργιος Ματθαίου, τσαμπούνα, Γεώργιος Καμίτσης, σαντούρι, Θεολόγος Θεοδοσίου, λαούτο. Τις συναυλίες παρουσίασε στο κοινό ο καλλιτεχνικός διευθυντής και έμπειρος ραδιοφωνικός παραγωγός Roberto Prosseda.

 

Αν και με δυσκολία, θα ξεχώριζε κανείς ως ‘δυνατές’ στιγμές την πρωταγωνιστική παρουσία του Quartetto Adorno, που από την ίδρυσή του το 2015 έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά σχήματα μουσικής δωματίου διεθνώς. Το κουαρτέτο ανέλαβε όχι μόνο να ‘ανοίξει την αυλαία’ του Φεστιβάλ αλλά και να ‘σφραγίσει’ μουσικά τη λήξη του. Καθηλωτικός ήταν ο βιολοντσελίστας Christophe Coin, διάσημος για την προσφορά του στην παλαιά μουσική, ο οποίος ερχόμενος κατευθείαν από το Φεστιβάλ του Salzburg, μάγεψε το κοινό παίζοντας σε βιολοντσέλο με φυσικές χορδές. Η ‘δική’ μας μεσόφωνος, Αγγελική Καθαρίου, η οποία ερμήνευσε σε παγκόσμια πρεμιέρα τα Δύο τραγούδια για τον Νίκο Στάγκο (2023, σε ποίηση David Plante) μελοποιημένα από τον συνθέτη in residence Matteo Rubini.

 

Το ταλέντο της χαρισματικής δεκαεπτάχρονης πιανίστας Maya Oganyan που μαζί με τη βιολονίστα Anush Nikogosyan έλαμψαν στις μουσικές της πατρίδας τους της Αρμενίας. Το ντούο του Φίλιπ Γκλας με τον βιολονίστα Michael Guttman και την τσελίστα Jing Zhao. Το ανκόρ του Alessandro Carbonare, πρώτο κλαρινέτο της Orchestra di Santa Cecilia στη Ρώμη και ο Φαύνος της Silvia Careddu, πρώτο φλάουτο της Orchestre National de France στο Παρίσι. Δεν θα μπορούσε να λείπει και η μνεία στη διαρκή μουσική προσφορά της Alessandra Ammara και του Roberto Prosseda, οι οποίοι συνέπραξαν σε πάμπολλους συνδυασμούς ντούο και τρίο με πιάνο στις περισσότερες συναυλίες. Η συμμετοχή των Παραδοσιακών Μουσικών της Πάτμου με τραγούδια και χορούς του νησιού, στο άνοιγμα της τελευταίας βραδιάς, κατέρριψε το μύθο πως υπάρχουν ‘στεγανά’ στη μουσική – η μουσική είναι μία και δεν έχει σύνορα.

 

Το 2ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Πάτμου πραγματοποιήθηκε χάρις στην πολύτιμη υποστήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Πνευματικού Κέντρου Πάτμου, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και των θεσμικών υποστηρικτών από την Πάτμο, και μαλιστα μπόρεσε να Φεστιβάλ να προσφέρει τις συναυλίες του με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Επιπλέον, την ευγνωμοσύνη αλλά και την εκτίμησή τους για τη γενναιόδωρη υποστήριξη που δέχθηκαν από δωρητές και φίλους της Πάτμου απ’όλο τον κόσμο, εκφράζουν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ, Associazione Patmos Chamber Music Festival (Ιταλία) και η Προμηθέας ΑΜΚΕ (Ελλάδα).

 

‘Καλή αντάμωση’ με ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη. ‘Arrivederci’ με ένα χαριτωμένο κλείσιμο του ματιού.

Το 2ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Πάτμου επιστρέφει στη γενέτειρά του το 2024.

 

Guglielmo Brayda di Soleto, Πρόεδρος
Massino Fino, Εκτελεστικός Διευθυντής
Roberto Prosseda, Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Νάντα Γερουλάνου, Συντονισμός & Διεθνείς Σχέσεις

 

Περισσότερες πληροφορίες, βιογραφικά καλλιτεχνών, φωτογραφίες και βίντεο θα βρείτε στην ιστοσελίδα και στα ΜΚΔ του φεστιβάλ
https://www.patmoschambermusicfestival.com/
https://www.instagram.com/patmoschambermusicfestival/
https://m.facebook.com/patmoschambermusicfestival/