του Νίκου Μελιανού
Άλλος ένας Ιούνιος πέρασε και για μια ακόμη φορά δεν πραγματοποιήθηκε μια νόμιμη διαδικασία, με την παράβαση ή την παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας, αφού για πολλοστή φορά δεν έγινε η λογοδοσία του δημάρχου και ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, ένας θεσμός που περιγράφεται αλλά και επιβάλλεται στα άρθρα των σχετικών νόμων, και πιο συγκεκριμένα : στο άρθρο 226 του Π.Δ. 410/1995, το οποίο αντικαταστάθηκε με το άρθρο 217 του Ν.3463/2006, βάση όλων των αλλαγών νόμων για την Τ.Α. που ακολούθησαν, στην με Α.Π. 16852/6-4-2011 απόφαση ΥΠΕΣ που αναφέρεται στον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων, καθώς και τον ίδιο κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ. Πάτμου, ο οποίος ψηφίστηκε με την αριθμ. 266/2011 απόφαση του και ο οποίος στο άρθρο 13 αναφέρεται στο γεγονός και όπως αυτός εγκρίθηκε με την Α.Π. 3939/31-10-2011 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Στην παραπάνω μνημονευθείσα νομολογία αναφέρονται τα εξής :’’ Κάθε χρόνο μέχρι τέλος Ιουνίου, γίνεται ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης. Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου γίνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου κάθε έτους και ανακοινώνεται πριν από δεκαπέντε (15), τουλάχιστον, ημέρες με κάθε πρόσφορο μέσο. Σε αυτήν καλούνται οι κάτοικοι, καθώς και οι συνδικαλιστικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς του δήμου.
Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δ.Σ. τοποθετούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις και μπορούν να πάρουν το λόγο τα μέλη του Δ.Σ. και κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος, έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή.’’
Η λογοδοσία του Δημάρχου δεν είναι παροχή, ούτε έμπνευση, ούτε πεδίο αντιπαράθεσης. Προβλέπεται, όπως αναφέρθηκε, από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του κάθε δημάρχου να ΛΟΓΟΔΟΤΕΙ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του απέναντι σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και στους συνδημότες του.
Ερωτηματικά προκαλούνται από το γεγονός ότι η σημερινή δημοτική αρχή βρίσκεται ήδη στο τέταρτο έτος της θητείας της και παρά τη ρητή πρόβλεψη της σχετικής νομοθεσίας, ουδέποτε προέβη σε ετήσιο απολογισμό. Γιατί άραγε ; Η απορία μας αυτή γιατί η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει ποτέ απολογισμό-λογοδοσία γίνεται μεγαλύτερη, αν σκεφτούμε ότι όλοι οι δήμαρχοι έχουν μια αγωνία αν το έργο το οποίο επιτέλεσαν έχει γίνει γνωστό τοις πάση. Ως εκ τούτου όλοι σχεδόν οι δήμαρχοι, κυρίως οι πιθανοί υποψήφιοι ,ψάχνουν λόγο, τρόπο και πρόφαση για να κάνουν αυτόν τον απολογισμό, που θα τους δώσει την ευκαιρία να προβάλουν το έργο τους.
Με φυσιολογικές καταστάσεις, πολλοί δήμαρχοι προσπαθούν να αφήνουν εκτός λογοδοσίας έργα τα οποία έχουν κάνει για να μην κουράζουν το ακροατήριο τους. Όμως πραγματικά αναρωτιόμαστε αν πανελλαδικά υπάρχουν πολλοί δήμοι που δεν έχουν κάνει ούτε ένα απολογισμό έργου στα 4 χρόνια της θητείας τους. Και φυσικά αυτό δε μας αφορά, όμως ενδιαφερόμαστε για το δικό μας δήμο και τα πεπραγμένα αυτής της δημοτικής αρχής.
Δημιουργείται βέβαια το ερώτημα γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ούτε ένας απολογισμός των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, ή μια δημόσια λογοδοσία δημάρχου. Ελπίζουμε η απάντηση να μην είναι: από σεμνότητα. Κατά την άποψη πολλών κατοίκων δύο ( 2 ) είναι οι ξεκάθαροι και οι αναμφισβήτητοι λόγοι για την απουσία απολογισμού και λογοδοσίας.
Ο πρώτος λόγος είναι η ανυπαρξία ουσιαστικού έργου σε βασικά προβλήματα που απασχολούν το νησί, τους κατοίκους και τους πολυπληθείς επισκέπτες του. ΥΔΡΕΥΣΗ, ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ, ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΚΡΟΗ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΑΔΑ-ΧΥΤΑ, ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ( κλειστό γήπεδο μπάσκετ, επιδιόρθωση του ποδοσφαίρου), ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ, και τόσα άλλα για τα οποία οι υπάρχουσες μελέτες δεν προωθήθηκαν, αλλά ούτε και ενεργοποιήθηκαν κάποιες μεγαλεπήβολες σε σχεδιασμό ( τηλεμετρία ), ενώ δε γνωρίζει κάποιος, τι μελέτες υπάρχουν για το αύριο της επόμενης- όποια και αν είναι- δημοτικής αρχής.
Ένα νησί και ένας δήμος σε λήθαργο, θυμίζει το σιγά η πατρίδα κοιμάται, αφού στους προαναφερθέντες τομείς δεν έχουν γίνει, ούτε κάποια μικρά βήματα προόδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δυσοσμία των λυμάτων στο χώρο του λιμανιού και όχι μόνο. Να γίνει λοιπόν απολογισμός και λογοδοσία και τι να ειπωθεί ; Πάντως όχι αυτά που γράφονται σε fake και procat συνεντεύξεις, οι οποίες εντέχνως χρησιμοποιούν ονόματα και ρεπορτάζ διεθνούς κυκλοφορίας ενημερωτικών Μ.Μ.Ε.
Σε αντίθεση βέβαια με τα παραπάνω, και εφόσον έχει παραχθεί σημαντικότατο και αξιολογότατο έργο, πάντα με τη θέση των διοικούντων το δήμο, το οποίο με ευθύνη άλλων δεν έγινε γνωστό, καλό θα είναι να ειπωθεί, να αναγνωριστεί και να προβληθεί.
Υπάρχει όμως και ένας άλλος σημαντικός λόγος. Στη νομοθεσία προβλέπεται ότι σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχουν οι δημοτικές παρατάξεις και κυρίως οι κάτοικοι, με το δικαίωμα της υποβολής των προτάσεων , αλλά και του ελέγχου των πεπραγμένων ή μη της δημοτικής αρχής. Είναι φυσικό λοιπόν η δημοτική αρχή να έχει κάθε λόγο να αποφύγει μια τέτοια οδυνηρή διαδικασία.
Σινελόντι ειπείν, ας μας απαντήσει κάποιος, γιατί το καλοκαίρι που τα προβλήματα είναι περισσότερα και μεγαλύτερα , και απαιτούν λύσεις, αλλά και όλο το χρόνο, δεν πραγματοποιούνται δημοτικά συμβούλια επικεντρωμένα σε αυτά; Μήπως δεν υπάρχουν προβλήματα προς επίλυση, ή ότι ας περάσουν οι εκλογές και βλέπουμε, αφού πιθανόν, και κατά τη διάρκεια τους, μπορεί να ακουστούν ενέργειες που δεν έγιναν, ή που πρόκειται να γίνουν, και να υπάρξει ο αντίστοιχος έλεγχος ένθεν κακείθεν, που δεν θα αρέσει στους υποψηφίους όλων των παρατάξεων, εκτός βέβαια των πιστών στρατιωτών του δήμου, π.χ. Παναγιώτη Βέργου ;