patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

Εργαζόμενοι και νέοι τιμούν στους δρόμους τα θύματα των Τεμπών

TEMPH SYLLALHTHRIO

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

«Οι ζωές μας μετράνε, να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη» είναι το σύνθημα που θα κυριαρχήσει στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες συμπίπτουν με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με τις φεμινιστικές οργανώσεις να δίνουν βροντερό «παρών» στις συγκεντρώσεις.


Με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις θα τιμήσουν σήμερα εργαζόμενοι και νέοι σε όλη τη χώρα τη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού εγκλήματος των Τεμπών, ζητώντας τα αυτονόητα, όπως μέτρα ασφαλείας στις μεταφορές και απονομή δικαιοσύνης. Το Δημόσιο και τα μέσα μεταφοράς θα κατεβάσουν ρολά, με αρκετά ΜΜΕ να αντιμετωπίζουν με διαφορετικό μάτι τη συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση που παλαιότερα θα παρουσιαζόταν σαν μια γενική… παράλυση. Συγκεντρώσεις με διαφορετικές αφετηρίες θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, όπως και σε πολλές ακόμη επαρχιακές πόλεις. Είναι όμως και η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και βροντερό «παρών» θα δώσουν φεμινιστικές συλλογικότητες που έτσι κι αλλιώς καλούσαν εδώ και καιρό σε συμμετοχή στη φεμινιστική απεργία με συγκεντρώσεις το πρωί και το απόγευμα.

 

Στον απόηχο του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, η ΑΔΕΔΥ καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία στον δημόσιο τομέα ώστε να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα.

Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας σε όλες τις γραμμές σταθερής τροχιάς του πανελλαδικού και αστικού σιδηροδρομικού δικτύου (ΟΣΕ-ΣΤΑΣΥ-ΤΡΑΜ), καθώς και σε όλα τα αστικά δίκτυα μεταφορών προσώπων (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΟΑΣΘ κ.λπ.), ανεξαρτήτως κόστους για τις επιχειρήσεις.

 

Τις κινητοποιήσεις στηρίζουν ανάμεσα σε πολλά σωματεία και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), η ΠΟΕΔΗΝ και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). Σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλούν επίσης η ΕΣΗΕΑ (δημοσιογράφοι) και ο ΣΑΤΑ (ταξί) χωρίς να έχουν προκηρύξει απεργία.

Το ΠΑΜΕ στηλιτεύει την «πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το κέρδος». Οι φοιτητικοί σύλλογοι από την πλευρά τους επαναλαμβάνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία συγκάλυψη. Για τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας περισσότερο εξοργιστική είναι η προσπάθεια από την κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα που έχουν κυβερνήσει, την εταιρεία και συγκεκριμένα ΜΜΕ να μη δοθούν απαντήσεις για τις πραγματικές αιτίες του εγκλήματος.

 

Οι φεμινιστικές συλλογικότητες
Με το κλίμα να είναι πολύ βαρύ έπειτα από την εκατόμβη θυμάτων στα Τέμπη, η αφιερωμένη παραδοσιακά στις γυναικείες διεκδικήσεις 8η Μάρτη έχει λάβει εκ προοιμίου διαφορετικό νόημα. Ωστόσο, χρήσιμο είναι να υπενθυμίσουμε τα όσα σημειώνουν 15 φεμινιστικές συλλογικότητες που καλούν στις συγκεντρώσεις σε μια χώρα όπου βασιλεύουν οι ανισότητες και οι γυναικοκτονίες έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας. Οπως διαπιστώνουν, η οπισθοδρόμηση στα γυναικεία δικαιώματα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο υποβάθμισης της ανθρώπινης ζωής εν ονόματι του κέρδους και της διαφθοράς. Οι γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 15% χαμηλότερη αμοιβή από τους άντρες συναδέλφους τους, απειλούνται περισσότερο από την ανεργία και υφίστανται ακραίες μορφές βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης. Τα γυναικεία δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα, καταλήγουν οι οργανώσεις.

banner epaggelmaties

like us on facebook

Αναζήτηση

dimotikos

dimotikos

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

azuro
castelo

banner2022

editorial2ed

Siarli Magda

epal banner

rent KATERINA WEB

H MAGEIA WEB 2s

rent KATERINA WEB

keridis-sima

patmosmonastery

Μέλος του

MEDIA

Μέλος του

aegeanmedia

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr

Έντυπα

1111

Πρωτοσέλιδα