patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

Βασίλης Υψηλάντης: Πότε θα καταβληθεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο που καθυστερεί.

 YPSHLANTHS PATMOS

Φωτό: Ο βουλευτής κ. Υψηλάντης στην Πάτμο τον Οκτώβριο 2022

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου κ.. 

Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης, μετά από συνεννόηση στη Βουλή, με τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη συναντήθηκε στο Υπουργείο με τους γενικούς γραμματείς κ. κ. Μανώλη Κουτουλάκη και Βαγγέλη Κυριαζόπουλο.
Κατά τις συζητήσεις, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, έθεσε εκ νέου τα ζητήματα που αφορούν την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε επαγγελματίες και ιδιώτες καθώς επίσης και την εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης για το δρομολόγιο Σάμου- Αγαθονησίου και προς τα νησιά της βόρειας Δωδεκανήσου.


Σύμφωνα και με διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά τα θέματα πληρωμής του Μ.Ι αναμένεται να διενεργηθούν ως ακολούθως:


Με την αποδέσμευση πιστώσεων 25.000.000€ θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Β΄εξαμήνου 2021, για 10.000 περίπου επιχειρήσεις στο Νότιο Αιγαίο.
Θα ανοίξει άμεσα δε η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις για το Α’ εξάμηνο του 2022.

Μέχρι στιγμής και έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2022 έχουν πληρωθεί οι υποχρεώσεις προς τους ιδιώτες ενώ αναμένεται στο επόμενο διάστημα η πληρωμή από το Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2022 και στη συνέχεια έως και τον Σεπτέμβρη του 2022.
Εντός του μήνα Ιανουαρίου 2023 επίσης θα πληρωθούν και οι υποχρεώσεις για τα καύσιμα του έτους 2022, στα οποία εντάσσεται η Κάλυμνος και τα μικρά νησιά πέριξ αυτής.  Είναι κάτι που γίνεται απευθείας στους καταναλωτές για πρώτη φορά.

Ιδιαίτερα συζητήθηκε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά τις βλάβες των πλοίων «ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ» και «ΖΕΦΥΡΟΣ»
Είναι ήδη γνωστό ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών αποφάσισε ότι μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης του πλοίου «ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ» θα γίνεται με την έκτακτη δρομολόγηση του JOY STAR ( που ξεκίνησε τους πλόες(14/12/2022) και θα καλύπτει την γραμμή Πάτμος-Λειψοί-Αρκιοί-Αγαθονήσι-Πυθαγόρειο Σάμου, ενώ αναμένεται στη θέση του «ΖΕΦΥΡΟΣ» να δρομολογηθεί το «LEROS EXPRESS».

Τέλος το Υπουργείο Ναυτιλίας εξετάζει τις καλύτερες δυνατές λύσεις, για την γραμμή αυτή στα βόρεια Δωδεκάνησα, λαμβάνοντας υπόψη και την πρόοδο των εργασιών επισκευής του «ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ».

 

 Ότι έχει σχέσει με το Μεταφορικό Ισοδύναμο  (Μ.Ι.) και το πρόγραμμα  καταβολών τα έχομε ξανακούσει. Ελπίζομε όμως αυτή τη φορά να πραγματοποιηθούν γιατί είναι κρίμα η νησιωτικότητα να μη λαμβάνετε σοβαρά υπ όψιν. 

Αυτό είναι το τελευταίο που γράψαμε σχετικά με αυτό. https://www.patmostimes.gr/category/14747-kauys

Από το 1987 το ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ 

Ένα θέμα ονείρου και μακροχρόνιας προσδοκίας ήταν το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Η μείωση του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου της μεταφοράς των νησιωτών. Το όνειρο αυτό ως επωφελές για τους νησιώτες είχαν ξεκινήσει να θέτουν σε όλα τα συνέδρια και forum των αυτοδιοικητικών φορέων και όχι μόνο,  ο πρώην δήμαρχος Μπενέτος Σπύρου Δήμαρχος Λειψών και ο αείμνηστος Τάσος Αλιφέρης Δήμαρχος Τήλου.

Από το μακρινό 1987 πρωτοπόρος σε πολλά θέματα προωθούσε «το τρένο του Αιγαίου» όπως το αποκαλούσε ο Μπενέτος Σπύρου ο άνθρωπος που έφερε τον αέρα της ανάπτυξης στους Λειψούς και ήταν από τους πρώτους που έδωσαν μάχες για το ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ, τη συγκοινωνία και τη σύσταση τραπεζικής μονάδας στα μικρά νησιά, νεοεκλεγείς τότε Δήμαρχος στο νησί του 01/01/87. Ο Μπενέτος Σπύρου τότε ξεκίνησε έχοντας ένα ξεκάθαρο αναπτυξιακό σχέδιο στο μυαλό του για την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη στον ΜΙΚΡΟΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ, οικοδόμηση κοινωνιών 365 ημερών και όχι ενός, δύο ή τριών μηνών, άνοιγμα των βάσεων της συζήτησης για το «Μεταφορικό ισοδύναμο» και αναγνώριση ότι το πλοίο για του νησιώτες είναι όπως είναι το τρένο και το λεωφορείο για τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας.

Και έγινε πραγματικότητα το 2018 μετά δηλαδή από 31 χρόνια από την κυβέρνηση Σύριζα.

Κι εκεί που έστρωσε και εκτός από τα εισιτήρια μπήκαν και τα καύσιμα και τα μεταφορικά των επιχειρήσεων, καθυστερούσαν οι αποστολές των χρημάτων στους δικαιούχους.
Τον περασμένο Οκτώβριο σε επίσκεψη στην Πάτμο του Βουλευτή Δωδεκανήσου Ν.Δ. κ. Βασίλη Υψηλάντη, του ανέφερα δημοσιογραφικά, ότι οι δικαιούχοι του Μεταφορικού Ισοδύναμου περιμένουν από το 2021 να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Χαιρόμαστε που ενώ τότε δεν είχε να μας πει κάτι , τώρα  έδωσε την προτεραιότητα που του αξίζει.  

 

Διαβάστε όμως τι έλεγε ο Μπενέτος των Λειψών από το 1987 https://www.patmostimes.gr/highlights0/10877-benetos-spyrou-allo-ena-egklima-methodevetai-apo-kapoious-kyklous-gia-ta-dodekanisa.