patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

H περίπτωση του βουλευτή της Ν.Δ. Ανδρέα Πάτση. Τον «έκαψε» για να μην καεί ο ίδιος

PLATSHS

Ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης που διεγράφη χθες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. σε παλαιότερο στιγμιότυπο με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Τσιάρα. Σύμφωνα με ανάρτηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, η σύζυγος του υπουργού και ο Α. Πάτσης συμμετείχαν από κοινού σε εταιρεία που δεν έχει δηλωθεί σε κανένα από τα «πόθεν έσχες» των δύο «γαλάζιων» πολιτικών.


του  Γιάννη  Μπασκάκη 
 

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι εξελίξεις του σκανδάλου γύρω από τον βίο και την πολιτεία του διαγραφέντος πλέον «γαλάζιου» βουλευτή Γρεβενών, Ανδρέα Πάτση, και τις αποκαλύψεις σε βάρος του σχετικά με την υπόθεση πλουτισμού του από «κόκκινα» δάνεια, που καταγγέλλεται ότι αγόρασε στο 1/15 της αξίας τους, αλλά και τις απευθείας αναθέσεις κοντά στο 1 εκατ. ευρώ που εμφανίζεται να έχει εισπράξει μέσω ΕΛΤΑ για νομικές συμβουλές.

 

Μη μπορώντας να κάνει αλλιώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε χθες στη διαγραφή του Ανδρ. Πάτση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., επιχειρώντας να προλάβει τη χιονοστιβάδα των εξελίξεων και κυρίως να διασώσει τον στενό του συνεργάτη, υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη που καταγγέλλεται για εμπλοκή του στην υπόθεση των απευθείας αναθέσεων, αλλά και να εμποδίσει την υπόθεση να φτάσει στο ίδιο το μέγαρο Μαξίμου. Εξ ου και χθες ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού ο βουλευτής «τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.», με την αιτιολόγηση ότι «οι εξηγήσεις του για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς».

 

Βέβαια χρειάστηκαν δύο χρόνια για να φτάσει το Μαξίμου στο παραπάνω συμπέρασμα, αφού όσο και αν τώρα στην κυβέρνηση θέλουν να εμφανιστούν ότι πέφτουν από τα σύννεφα, ο βίος και η πολιτεία του «γαλάζιου» βουλευτή ήταν γνωστά ήδη από το 2020.
Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» στις 23.2.2020 με τίτλο «Βουλευτής με εταιρεία εισπρακτική», το οποίο κάνει λόγο για «μείζον πολιτικό και αξιακό ζήτημα με τον Ανδρέα Πάτση. Εξακολουθεί να εμφανίζεται επτά μήνες μετά τις εκλογές επικεφαλής εταιρείας “διεκδίκησης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων”». Αλλά και της εφημερίδας «Documento» στις 18.5.2020 με τίτλο «Ανδρέας Πάτσης: Διάτρητο το πόθεν έσχες του βουλευτή της Ν.Δ.».

 

Τα «πόθεν έσχες»
Και παραθέτουμε και τη χθεσινή ανάρτηση του δημοσιογράφου και θύματος των υποκλοπών Θανάση Κουκάκη ότι «το 2020 είχα υποβάλει επώνυμη αναφορά στην Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής αναφορικά με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Ανδρέα Πάτση. Παρά τα στοιχεία που είχα προσκομίσει, δεν επιβλήθηκε καμία κύρωση».

 

Στην αναφορά του αυτή στις 15.5.2020 ο κ. Κουκάκης είχε αναφέρει ότι μεταξύ των άλλων παραλείψεων στο «Πόθεν έσχες» του Ανδρ. Πάτση, υπάρχει η ELITE EXECUTIVE TRANSPORTATION και ότι η ίδια εταιρεία παραλείπεται από τον «Πόθεν έσχες» του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, παρά το γεγονός ότι το 30% της εταιρείας ανήκει στη σύζυγό του μέσω της εταιρείας STAGG.

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε καταγγείλει εξαρχής το θέμα, ασκώντας έντονη πίεση στο Μαξίμου, σημείωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ότι ο κ. Πάτσης είχε εισπρακτικές και πλούτιζε από “κόκκινα” δάνεια από τον Φεβρουάριο του 2020. [...] Γνώριζε ότι είχε ρημάξει στις απευθείας αναθέσεις τα ΕΛΤΑ από τον Ιούνιο του 2021, όταν και κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση στον κ. Πιερρακάκη ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κ. Κάτσης, χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση.

Δύο χρόνια γνώριζε και επικροτούσε το πλιάτσικο, αφού δεν έκανε τίποτα. Πολύ απλά γιατί το πλιάτσικο στα ταμεία είναι η κανονικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη», ρωτώντας: «Αφού ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει την παρανομία και την ανηθικότητα των πρακτικών του κ. Πάτση, τον κ. Πιερρακάκη που έδωσε μέσω των ΕΛΤΑ 1 εκατ. ευρώ απευθείας αναθέσεις στον βουλευτή της Ν.Δ. γιατί δεν τον αποπέμπει;».

 

Παραίτηση στα ΕΛΤΑ
Από την πλευρά του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω διαρροών, αρνείται την εμπλοκή Πιερρακάκη στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι της αρμοδιότητάς του ως εποπτεύοντος υπουργού, την ώρα που, μέσα στη χιονοστιβάδα εξελίξεων, παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Γιώργος Κωνσταντόπουλος για λόγους «προσωπικής ευθιξίας», ενώ το Υπερταμείο δήλωσε ότι ερευνά «όλες τις διαστάσεις της υπόθεσης».

Αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Πόθεν Εσχες «μετά τις αποκαλύψεις για τις παράνομες και ανήθικες πρακτικές του» Ανδρ. Πάτση κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι «οι εξηγήσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, για τις υπέρογκες απευθείας αναθέσεις των ΕΛΤΑ στον κ. Πάτση κρίνονται ως απολύτως ανεπαρκείς».

«Καμιά διαγραφή δεν μπορεί να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες της», επισήμανε το ΚΚΕ, ενώ ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης διερωτήθηκε:

«Τον κ. Πάτση τον απέλυσε ο πρωθυπουργός, τον κ. Μητσοτάκη ποιος θα τον απολύσει;».