patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να καταργηθεί η θανάτωση αρσενικών νεοσσών μετά την εκκόλαψη στην ΕΕ

 

KOTOPOYLAKIA

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια αρσενικοί νεοσσοί σε ολόκληρη την ΕΕ θανατώνονται λίγο μετά την εκκόλαψη, λόγω του γεγονότος ότι είναι ακατάλληλοι για την παραγωγή κρέατος και ως εκ τούτου θεωρούνται εμπορικά άχρηστοι από τη βιομηχανία.  


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για τη σταδιακή κατάργηση της συστηματικής θανάτωσης αρσενικών νεοσσών, δήλωσε η Επίτροπος για την ασφάλεια των τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου σε συνάντηση εθνικών υπουργών, κατά τη διάρκεια της οποίας αρκετά κράτη μέλη ζήτησαν την απαγόρευση της πρακτικής αυτής σε ολόκληρη την ΕΕ.

 

«Θέλω να προτείνω τη σταδιακή κατάργηση αυτής της πρακτικής», δήλωσε η κ. Κυριακίδου κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα (17 Οκτωβρίου), καλώντας παράλληλα τις χώρες της ΕΕ να στηρίξουν την προσπάθεια.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια αρσενικοί νεοσσοί σε ολόκληρη την ΕΕ θανατώνονται λίγο μετά την εκκόλαψη, λόγω του γεγονότος ότι είναι ακατάλληλοι για την παραγωγή κρέατος και ως εκ τούτου θεωρούνται εμπορικά άχρηστοι από τη βιομηχανία.

 

Η πρακτική αυτή έχει επικριθεί από τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων ως ανήθικη, οι οποίοι προειδοποιούν για τα δεινά που πρέπει να περάσουν οι νεοσσοί – οι οποίοι τις περισσότερες φορές θανατώνονται είτε με άλεσμα είτε με αεριοποίηση – κατά τη διαδικασία.

Από την πλευρά της, η κ. Κυριακίδου χαρακτήρισε τη θανάτωση νεοσσών μιας ημέρας «ανησυχητικό φαινόμενο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να έρθει ως μέρος της τρέχουσας αναθεώρησης της νομοθεσίας της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων.

 

Τα σχόλια της Επιτροπής ήρθαν ως απάντηση σε σημείωμα που κατέθεσαν η Γερμανία και η Γαλλία και υποστηρίχθηκαν από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία.

Οι εννέα χώρες ζητούσαν «να σταματήσει σε ολόκληρη την ΕΕ η συστηματική θανάτωση αρσενικών νεοσσών», καθώς η πρακτική αυτή «δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων καταναλωτών».

 

Το σημείωμα της Δευτέρας απηχεί μια προηγούμενη προσπάθεια τον Ιούλιο του 2021, όταν η Γαλλία και η Γερμανία ηγήθηκαν ήδη ενός συνασπισμού κρατών μελών που πίεζε για την απαγόρευση της θανάτωσης νεοσσών σε ολόκληρη την ΕΕ, λίγο μετά την απόφαση των δύο χωρών να θέσουν εκτός νόμου την πρακτική αυτή σε εθνικό επίπεδο από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Πρόσφατα, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο απαγόρευσαν επίσης τη συστηματική θανάτωση αρσενικών νεοσσών χωρίς συγκεκριμένο λόγο.

Κίνδυνος μετατόπισης του προβλήματος.

 

Ενώ σχεδόν όλα τα κράτη μέλη εξέφρασαν σε γενικές γραμμές την υποστήριξή τους στην πρόοδο της Γερμανίας και της Γαλλίας, αρκετά επεσήμαναν επίσης το γεγονός ότι η επιβολή απαγόρευσης της θανάτωσης νεοσσών αποκλειστικά στην παραγωγή εντός της ΕΕ θα μπορούσε να σημαίνει ότι το πρόβλημα μεταφέρεται αλλού.

Είναι «σημαντικό να μην ξεχνάμε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις μιας απαγόρευσης, όπως η μετατόπιση της θανάτωσης νεοσσών μιας ημέρας σε άλλες χώρες», τόνισε ο Ολλανδός εκπρόσωπος, ενώ ο Ούγγρος συνάδελφός του δήλωσε ότι η απαγόρευση θα πρέπει να περιλαμβάνει «όλα τα προϊόντα της ευρωπαϊκής αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των εισαγόμενων», ώστε να διατηρηθεί η παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη.

 

Εν όψει αυτού και άλλων πιθανών κινδύνων, η συντριπτική πλειονότητα των χωρών κάλεσε επίσης την Επιτροπή να προβεί σε ενδελεχή εκτίμηση επιπτώσεων προτού προτείνει τη σταδιακή κατάργηση σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, η Επιτροπή θα ενσωματώσει μια τέτοια μελέτη, «η οποία θα λάβει επίσης υπόψη της το πολύ δύσκολο οικονομικό πλαίσιο», στην εν εξελίξει εκτίμηση επιπτώσεων που προορίζεται να προετοιμάσει την αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων.

 

Προσπάθεια για εναλλακτικές λύσεις

Ένα άλλο εμπόδιο για τον τερματισμό της θανάτωσης αρσενικών νεοσσών είναι η αναζήτηση οικονομικά βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων.

Μια επιλογή είναι να εκτρέφονται ούτως ή άλλως οι αρσενικοί νεοσσοί και να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρέατος, αλλά, λόγω των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης που εμφανίζουν, αυτό συνήθως δεν είναι οικονομικά κερδοφόρο.

Η άλλη κύρια εναλλακτική λύση είναι μια πρόσφατα αναπτυχθείσα, αλλά συχνά δαπανηρή τεχνική λύση – γνωστή ως in-ovo sexing – που επιτρέπει στους παραγωγούς να ανιχνεύουν το φύλο των νεοσσών πριν από την εκκόλαψή τους και έτσι να μην εκκολάπτονται εξαρχής αρσενικοί νεοσσοί.

 

Ενώ οι εννέα χώρες αναγνώρισαν ότι «η εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων αποτελεί σημαντική πρόκληση για τον τομέα», το σημείωμα επισημαίνει την εμπειρία χωρών όπως η Γαλλία ή η Γερμανία, όπου οι απαγορεύσεις έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ και εναλλακτικές λύσεις «υπάρχουν ή βρίσκονται υπό διερεύνηση, ανάπτυξη και βελτιστοποίηση».

Ωστόσο, πολλά άλλα κράτη μέλη τόνισαν ότι το πρόσθετο κόστος αυτών των εναλλακτικών λύσεων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε περίπτωση απαγόρευσης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Κροάτισσα υπουργός Μαρίγια Βούτσκοβιτς, για παράδειγμα, δήλωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης σε επίπεδο ΕΕ, «είτε για την ανάληψη νέων τεχνολογιών και εξοπλισμού είτε ως αποζημίωση για τη βιώσιμη αναπαραγωγή αρσενικών νεοσσών».

 

Οι ακτιβιστές για την καλή διαβίωση των ζώων είναι ευχαριστημένοι

Οι ακτιβιστές για την καλή διαβίωση των ζώων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση της απαγόρευσης σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε τόσες πολλές χώρες της ΕΕ να παρουσιάζουν ένα ενιαίο μέτωπο κατά της θανάτωσης των αρσενικών νεοσσών», ανέφερε σε δήλωσή της η Όλγα Κίκου, επικεφαλής του Compassion in World Farming EU, προσθέτοντας ότι «οι πολίτες έχουν επανειλημμένα ζητήσει την απαγόρευση».

 

Εν τω μεταξύ, ο Αντρέας Μαντς, συντονιστής της πολιτικής της ΕΕ για τα αγροτικά ζώα στο FOUR PAWS, κάλεσε την Επιτροπή να ολοκληρώσει την εκτίμηση επιπτώσεων και να αρχίσει να θέτει τις βάσεις μιας νέας νομοθετικής πρότασης.

Παρά την αυξανόμενη υποστήριξη για μια τέτοια κίνηση, η ευρωπαϊκή ένωση παραγωγών πουλερικών AVEC αρνήθηκε να σχολιάσει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις όταν επικοινώνησε με τη EURACTIV, λέγοντας ότι «δεν είχε χρόνο» για να απαντήσει.

 

 πηγή: EURACTIV.com