patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!  ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ. ΑΛΛΙΩΣ ΧΑΘΗΚΑΜΕ

kykloforia

του Νίκου Μελιανού

Ένα άρθρο σε μεγάλης κυκλοφορίας αθηναϊκή εφημερίδα του 2002 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ότι περιέγραφε την κατάσταση η οποία θα επικρατούσε στο Ελλαδιστάν, 18 χρόνια μετά. Αναφερόταν στις διάφορες εφαρμογές της ρήσης: «Του Έλληνα ο τράχηλος, ζυγόν δεν υπομένει».

 

Και τόνιζε: Το ξέρομε και το λέμε και το καμαρώνομε, αυτός ο ζυγός μας ταιριάζει. Αλλά για ποιόν ζυγό πρόκειται; Σε καιρούς εμπόλεμους, ξυπνάει πράγματι το αντιστασιακό μας φρόνημα και μάχεται και ματώνει, μόνο που συνήθως ύστερα βγαίνουν κερδισμένοι όσοι μάτωσαν λιγότερο ή και καθόλου. Αλλά σε καιρούς ειρήνης, όπως αυτοί που ζούμε, ποιον ακριβώς ζυγό δεν υπομένει ο ευαίσθητος τράχηλός μας;

 

Για πολλούς από εμάς, τους πιο ξύπνιους, τους πιο καπάτσους, τους πιο Έλληνες, ίσως ανυπόφορος και απαράδεκτος κρίνεται ο ζυγός της νομιμότητας και της εντιμότητας. Και δεν είναι λίγα περιστατικά που το επιβεβαιώνουν.

 

Τα λέμε αυτά, επειδή μετά την επίθεση του Covid-19 πιο γνωστού ως κορονοϊού, παγκοσμίως, καθώς και τις ασύμμετρες και παράπλευρες επιπτώσεις του στον κοινωνικό ιστό και στην παγκόσμια οικονομία, σενάρια που ίσως επιβεβαιώσουν μια κρίση αντίστοιχη του 1929, οι κυβερνήσεις των κρατών με πρώτη ίσως την Ελλάδα πήραν σκληρά μεν, αλλά απαραίτητα και αναγκαία μέτρα καταστολής ή ακόμη και περιορισμού του ιού.


Όμως για να υπάρχουν αποτελέσματα πρέπει να γίνεται πιστή εφαρμογή αυτών των μέτρων, πρέπει να συμμορφώνονται με τις αποστάσεις ασφαλείας καθώς δεν εφαρμόζουν όλα τα μ η ν , είτε θεωρώντας τον εαυτό τους άτρωτο ή έχοντας παντελή άγνοια του κινδύνου.


Τι φταίνε όμως οι εν δυνάμει προσβαλλόμενοι ή προσβληθέντες από τον ιό με τη δική τους υπαιτιότητα; Γιατί καθημερινά καταγράφονται εκατοντάδες παραβάσεων αλλά και παραβιάσεων κάποιων μέτρων, είτε αυτά αφορούν την κυκλοφορία, είτε τη λειτουργία καταστημάτων, είτε με το συνωστισμό στις τράπεζες, είτε οι δήθεν ζωόφιλοι – υπάρχουν και οι πραγματικοί – οι οποίοι αν και δεν έχουν δικό τους ζώο, παίρνουν τον γείτονα για να πάνε βόλτα ξεγελώντας με αυτόν τον τρόπο τα κατασταλτικά όργανα του νόμου, ανακαλύπτοντας όλως αιφνιδίως, ότι από πολέμιοι των ζώων, μετεξελίχθηκαν σε φανατικούς ζωόφιλους. Ακόμη και οι μαζικές βόλτες ενεδρεύουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.


Τι φταίει όμως ο απλός πολίτης, που σέβεται τον εαυτό τους, που είναι νομοταγής, που εφαρμόζει όσα ου προτείνονται, που σέβεται τους άλλους, να πέφτει θύμα αυτών που ενώ τους σέβεται και τους προστατεύει, δεν συμβαίνει ακριβώς το ίδιο από την πλευρά των τελευταίων. Έτσι λοιπόν το κράτος αναγκάζεται και πρέπει να αναγκαστεί να πάρει μέτρα, όσο σκληρά και αν είναι, αφού ο ήπιος λόγος και τρόπος θεωρείται σημείο αδυναμίας από το επίσημο κράτος. Και η ανομία βασιλεύει.


Με τέτοια εγκατεστημένη ανομία, εκλιπαρεί καθημερινά το κράτος τους πολίτες και για να μην προβεί στη λήψη ακραίων μέτρων, χρησιμοποιώντας το σύνολο των δυνάμεων ασφαλείας και ίσως ακόμη και στρατιωτικών τμημάτων προς όφελος των πολλών. Ακόμη τους καλεί να αυτορρυθμιστούν και να αυτοσυγκρατηθούν ακολουθώντας τις οδηγίες, για το καλό όλων.

 

Όσο γι αυτούς που δεν συμμορφώνονται, ας τους κόβουν τον κ@@λο για να καταλάβουν, ότι όλοι αυτοί κύριοι και κυρίες δεν μπορούν να παίζουν με την υγεία τη δική τους πρωτίστως, αλλά και τη δική μας, των παιδιών, των συγγενών, των οικογενειών, εφαρμόζοντας το αρχαίο ρητό που τονίζει:
«Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος» (post verba verbera) και που αναφέρεται σε κάποιον ή κάποιους που δεν συνετίζονται με λόγια και απαιτούνται δραστικότερα μέτρα συνέτισης. Άλλως θα εξακολουθούν να αποδεικνύουν το πόσο μικρόψυχοι είναι οι Έλληνες, όπως ειρωνικά τους αποκάλεσε ο «φίλος» Άγγλος λόρδος Λοντόντερυ. Εντέλει. Έως πότε άραγε η μειοψηφία θα καθορίζει στην Ελλάδα την τύχη της πλειοψηφίας;

Αναζήτηση

like us on facebook

Πρωτοσέλιδα


Google translate

enfrdeitptrues

PATMOS RADIO 91

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

dimotikos

Μέλος του

aegeanmedia

editorial2ed

banner2019

rent KATERINA WEB

H MAGEIA WEB 2s

rent KATERINA WEB

keridis-sima

patmosmonastery

Έντυπα

1111

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr