patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΑΤΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ

SHMA LAIKH SYSPEIROSH

Την Πέμπτη 12/12/2019 το Δ.Σ αποφάσισε την αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού ( 5% σε κατοικίες και 10% σε επιχειρήσεις).Με εισήγηση του Δημάρχου και της οικονομικής επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο Δήμαρχος και η συμπαράταξη που κυβερνά τον Δήμο και έχει απόλυτη πλειοψηφία, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και από το Δημοτικό Συμβούλιο η αύξηση των τελών. Τονίζουμε την απουσία των μελών της παράταξης του πρώην Δημάρχου στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής.


Μία απόφαση, που έρχεται σε πλήρη αρμονία με τη λογική και της επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διαιωνίζοντας τη λιτότητα για τον λαό, προωθώντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενισχύοντας περαιτέρω τα ισχύοντα μέτρα για το κτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων και του δικαιώματος στην απεργία, επεκτείνοντας τις ιδιωτικοποιήσεις στους δήμους με το πολυνομοσχέδιο που υιοθετήθηκε και συνεχίζοντας την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών υπηρεσιών και των δήμων. Η σύμπλευση με αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές εκφράστηκε έμπρακτα στη διάρκεια των τριών μηνών θητείας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.


Έτσι συνεχίζεται η επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, τα οποία αποτελούν άδικη φορολογία, αφού δεν αντιστοιχούν στο εισόδημα του κάθε δημότη, επιβάλλονται ενώ η φτωχοποίηση των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των μικροεπαγγελματιών συνεχίζεται δραματικά, λειτουργούν δε λόγω του ενιαίου ποσοστού, ταξικά υπέρ των υψηλών εισοδημάτων και των μεγάλων επιχειρήσεων ενώ αφορούν στοιχειώδη κοινωνική υπηρεσία που θα έπρεπε να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι δημοτικές παρατάξεις έχουν στηρίξει αυτό το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και το εφαρμόζουν χαρατσώνοντας με έναν πρόσθετο φόρο τον λαό.


Ο Δήμος μας έχει από τα υψηλότερα τέλη για κατοικία και μικρά καταστήματα. Ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και οι μισθοί τους κατά 30%, έχουν αυξηθεί τα τετραγωνικά μέτρα λόγω της ανοικοδόμησης , τα τέλη παραμένουν στα ύψη και τα έσοδα από τα τέλη αυξάνονται κάθε έτος φθάνοντας το 2018 ( αύξηση 10% της προηγούμενης Δημοτικής αρχής στα τέλη καθαριότητας, αρ.198/2017 απόφαση) μόνο για τα τέλη καθαριότητας 353.777 €. Το ματωμένο απόθεμα του Δήμου κατά δήλωση του πρώην Δήμαρχου είναι 3 εκατ.€ . Συνεχίζει όμως και η νέα Δημοτική αρχή στα χνάρια των προηγούμενων να ακολουθεί τις οδηγίες πλεύσης των Ευρωενωσιακών και Κυβερνητικών αντιλαϊκών πολιτικών
Το 30% περίπου των εσόδων των Δήμων προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο 70% προέρχεται από τα λεγόμενα ιδία έσοδα (τέλη, δημοτικοί φόροι, εισφορές, παράβολα κ.λπ. ).


Τι ακριβώς σημαίνει αυτό ;

Ότι η ανταποδοτικότητα σαν κύρια πολιτική κατεύθυνση του κράτους με την οποιαδήποτε κυβέρνησή του αγκαλιάζει όλο και περισσότερους τομείς των υπηρεσιών του δήμου, με στόχο το σύνολο των λειτουργικών δαπανών να καλύπτονται από ίδιους πόρους στο πλαίσιο της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, με την οποία είμαστε αντίθετοι. Είναι κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός που εκπορεύεται από την ΕΕ για την Τοπική Διοίκηση και υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.
Έτσι λοιπόν ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες του κράτους μεταφέρονται στους δήμους, χωρίς αυτές να συνοδεύονται από τους απαιτούμενους πόρους.
Βρείτε τους πόρους εσείς, οι Δήμοι δηλαδή.
Τι σημαίνει αυτό;
Επιβάλετε φορολογία για να δημιουργήσετε έσοδα. Κοινώς, χαρατσώστε το λαό.
Έναν λαό που πληρώνει και ξαναπληρώνει με ληστρικούς νόμους, άμεση και έμμεση φορολογία, που του βγάζουν και την πρώτη κατοικία στο σφυρί και ξανακαλείται να πληρώνει για την Τοπική Διοίκηση.


Αδιάψευστο στοιχείο το μεσοπρόθεσμο 2020-2023 από το Φεβρουάριο του 2019, όπου εκεί υποτάσσονται όλα με αντανάκλαση στον κρατικό προϋπολογισμό. Παγωμένες οι πιστώσεις των ΟΤΑ για 4 χρόνια μέχρι και το 2023.

Αυτό προβλέπεται και έπεται συνέχεια.
Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2020 ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 54,262 δισ. ευρώ. Αυτά προέρχονται από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, από αυτούς των οποίων το εισόδημα έχει τσακιστεί. Οι δήμοι, για να λειτουργήσουν, θα εισπράξουν από αυτό μόλις 1,857 δισ. ευρώ για το 2020 και οι Περιφέρειες μόλις 657 εκατ. ευρώ, όταν μόνο η μισθοδοσία του προσωπικού τους υπολογίζεται 2,51 δισ. ευρώ.

 

Η κρατική χρηματοδότηση για τους Δήμους σε σχέση με το 2009 έχει μειωθεί πάνω από 62%. Η εικόνα αυτή είναι παραδεκτή από όλα τα αστικά κόμματα και τους εκπροσώπους τους στους Δήμους μασκαρεμένους σαν ανεξάρτητους ή όχι, όμως κανένας από αυτούς δεν επαναφέρει ως αίτημα την επάνοδο της χρηματοδότησης στα επίπεδα του 2009 που και τότε ως μέγεθος δεν κάλυπτε τις ανάγκες τους . Όλοι προβάλουν και υπερασπίζονται την επιχειρηματική δράση και την ανταπόδοση ως μονόδρομο Έτσι λοιπόν χαρατσώνουν συνεχώς τον λαό.


Τα χρήματα που λείπουν από τους Δήμους δίνονται στους λίγους που κάνουν κουμάντο για την ανάπτυξη τους .
Αυτή την πολιτική ακολουθούν όλοι οι εκλεγμένοι στον Δήμο Πάτμου με την συμπαράταξη της συμπολίτευσης όπως και οι εκλεγμένοι της μείζονος αντιπολίτευσης που όλα τα προηγούμενα χρόνια απογείωναν τα δημοτικά τέλη.


Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά την μείωση των τελών και φόρων, την διαφοροποίηση τους κοινωνικοταξικά, με μείωση για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, την κατάργηση τους για ανέργους, Αμεα, πολυτέκνους, μονογονεϊκές οικογένειες ενταγμένους στο ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), τους αναπήρουςτου 67% και άνω, σε κοινωνικούς φορείς(π.χ σωματεία, πολιτιστικούς φορείς, αθλητικά σωματεία), αλλά και την αύξηση αυτών σε επιχειρήσεις, όπως σουπερμάρκετ, τράπεζες, μεγάλα ξενοδοχεία πάνω από 50 κλίνες, στην Εκκλησία, στα σπίτια και στις βίλες των εκατομμυριούχων ιδιοκτητών που εμφανίζονται στο νησί για τον παραθερισμό και τις μπίζνες τους. Αύξηση του τέλους διαφήμισης.


Διεκδικούμε επίσης μαζί με τους μικρούς επιχειρηματίες την κατάργηση του τέλους 0,5% επί των ακαθαρίστων, του τέλους παρεπιδημούνταν στις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Κατάργηση του τέλους στάθμευσης αυτοκίνητων .
Τονίζουμε για πολλοστή φορά ότι οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν σαν κύρια αρμοδιότητα το σχεδιασμό και την διαχείριση τομέων της κοινωνικής πολίτικης και βασικών υποδομών της. Δυστυχώς όμως και με ευθύνη των εκλεγμένων, μια κοινωνική πολιτική που δεν δένεται με τις σύγχρονες ανάγκες του λάου μας και τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης αλλά με τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου που προωθούνται και εδώ.
Πάτμος 17 Δεκέμβρη 2019

Αναζήτηση

like us on facebook

Πρωτοσέλιδα


Google translate

enfrdeitptrues

PATMOS RADIO 91

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

dimotikos

Μέλος του

aegeanmedia

editorial2ed

banner2019

rent KATERINA WEB

H MAGEIA WEB 2s

Try-Gyro

rent KATERINA WEB

keridis-sima

patmosmonastery

Έντυπα

1111

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr