patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

Η εισήγηση του προέδρου των ξενοδόχων για την απόφαση του Δ.Σ.Πάτμου περί παραλιών στην τουριστική επιτροπή

monopatiaΔημοσιεύουμε παρακάτω την εισήγηση του προέδρου των ξενοδόχων κ. Ιάκωβου Κουτλάκη στη συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής Δήμου Πάτμου, για την   ανάγκη ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ της 187/2018 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτμου «περί μη εξαίρεσης των παραλιών από οποιαδήποτε χρήση» απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην εξαιρέσει περιοχές αιγιαλού από απλή χρήση. 

 

Κυρίες και Κύριοι 

Η απόφαση 187/18 του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτμου, έχει τα εξής αρνητικά στοιχεία .

α) ως προς το Λιβάδι Γερανού, δεν έλαβε υπόψη την από Φεβρουαρίου 2018 προγενέστερη όμοια απόφαση, όταν τέθηκε πάλι το ίδιο ερώτημα και η παραλία αυτή εξαιρέθηκε με αμετάκλητη απόφαση από τη χρήση για ομπρέλες –ξαπλώστρες ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και προστασίας. Συνεπώς, ενώ τότε περιελήφθη στις προστατευόμενες παραλίες, σήμερα με την προσβαλλόμενη δεν αιτιολογήθηκε αν εξέλειπαν οι λόγοι που οδήγησαν στην κρίση της απόφασης για την προστασία της και λαμβάνεται άκριτα εντελώς αντίθετη απόφαση.
β) ως προς τις παραλίες Πέτρα , Διακόφτι, Αλυκές , Ψιλή Άμμος και νήσος ΑΡΚΙΟΙ, είναι γνωστό σε όλους , ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η οποιαδήποτε χρήση τους, διότι ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή Νότιας Πάτμου προστατεύεται από την εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία ως περιοχή «Natura2000», διότι συμπεριλαμβάνεται στον αναθεωρημένο Εθνικό Κατάλογο των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR4210033 (βλέπε ΦΕΚ B 4432/15.12.2017). Επίσης η Δημοτική Αρχή έχει πληροφορηθεί με επιστολή αριθ. πρωτ. 62617/2308 (της 1ης Νοεμβρίου 2013) από τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού (Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος) του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι όλες οι αλυκές της Πάτμου προστατεύονται ως «μικροί νησιώτικοι υγρότοποι» και δεν επιτρέπεται να επιβαρύνονται με οικονομικές ή άλλες δραστηριότητες, όπως εξάλλου διευκρινίσθηκε και στο σεμινάριο που διενεργήθηκε το καλοκαίρι στο Ξενοδοχείο «Σκάλα» με συμμετοχή του Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων. Οποιαδήποτε επομένως απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτμου που ανοίγει το δρόμο για την μίσθωση των παραλιών αυτών πρέπει να θεωρηθεί μη συμβατή με το Π.Δ. του 2012 για την προστασία των περιοχών αυτών.
γ- Οι δύο (2) παραλίες του Γερανού (Πατελιά –και παραλία Γερανού), πρέπει να ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ, επειδή όλη η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικός και Αρχαιολογικός χώρος. Υπάρχουν λείψανα του Αρχαίου ναού της Θεάς Δήμητρας, λείψανα του προχριστιανικού ναού και οικισμού της Πατελιάς Πάτμου 200 π.χ. – 100 μ.χ), το βυζαντινό τηλεφωνείο κλπ. Άλλωστε, υπάρχει και ιστορικό δεδικασμένο με την απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου το Νοέμβριο του έτους 2015, με την οποία απαγόρευσε τη διάνοιξη δρόμου από τον κ. Δ. Κωνσταντινίδη άνευ αδείας μέσα στη μισθωμένη για σπόριμα από το Δήμο δημοτική έκταση εμβαδού 18 στρεμμάτων.
δ-. Οι παραλίες Αγίου Θεολόγου Σκάλας, Ασπρης, Μελόι, Σάψιλα και Λουκάκια έχουν χαρακτηριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ως ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ παραλίες που χρησιμοποιούνται κυρίως από παιδιά, μητέρες, ηλικιωμένους και κυρίως από τους ντόπιους κατοίκους και πρέπει να ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ . Οι παραλίες αυτές πρέπει να μείνουν ελεύθερες στα παιδιά να παίζουν.
ε- Οι λοιπές παραλίες σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου κ. Α. Γαμπιέρη πρέπει να παραμείνουν ελεύθερες από πάσα χρήση ως περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.


Πέραν των λόγων αυτών, θεωρώ ότι:


1- Η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς την κατά νόμο πλειοψηφία των 7+1 των παρισταμένων συμβούλων και πρέπει να επανεξεταστεί ώστε να καταστεί έγκυρη, ισχυρή και εφαρμόσιμη
2- Η πρόταση του κ. Κωνσταντινίδη είναι αντιφατική, αλληλοσυγκρουόμενη και παραπλανητική. Συγκεκριμένα αναφέρει : «Ο Δήμος Πάτμου με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα, λελογισμένα και με θρησκευτική προσήλωση στην προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού μας έχει μέχρι σήμερα αξιοποιήσει τους αιγιαλούς και τις παραλίες μας. Με τον ίδιο αποτελεσματικό και πετυχημένο τρόπο σκοπεύει να πορευθεί και στο μέλλον». Εισηγείται δηλαδή να εξαιρεθούν οι παραλίες που προβλέπονται από το νόμο, από την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη και ότι ισχύει μέχρι σήμερα , αυτό να συνεχιστεί. Κατά την ψήφιση όμως προτείνει να ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΛΕΣ και να δοθούν προς χρήση , δηλαδή να μην ισχύσουν αυτά που είπε στο σκεπτικό του. Εδώ υπάρχει πλήρη αντιφατικότητα μεταξύ σκεπτικού και πρότασης .Οφείλει, επομένως, να αποσαφηνίσει τη θέση του ο κ. Κωνσταντινίδης                                      3- Οι ψηφίσαντες ΝΑΙ Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκ των υστέρων και μετά τα δημοσιεύματα και το σάλο που προκάλεσε η απόφαση , παρουσιάζονται δημοσίως να διαμαρτύρονται ότι αδικήθηκαν επειδή δεν συμπεριλήφθηκαν στην απόφαση οι παρατηρήσεις και κάποιες ενστάσεις τους. Η στάση αυτή αποδυναμώνει εντελώς την απόφαση και αφήνει υπονοούμενα για ευθύνες τρίτων, που πρέπει να αποσαφηνιστούν από τους Συμβούλους αυτούς .

4- Οι ψηφίσαντες ΠΑΡΩΝ προτίμησαν να μην πάρουν θέση μάλλον επειδή δεν τους άρεσε καμία από τις 2 προτάσεις . Πιστεύω μετά τις σημερινές διευκρινήσεις και όποιες άλλες ειπωθούν για ένα τόσο ευαίσθητο περιβαλλοντολογικό θέμα πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να εκφραστούν καθαρά υπέρ του ναι ή του όχι.
5- Όλοι μας υποψιαζόμαστε πιθανή σκοπιμότητα και παγίδα του Υπουργείου Οικονομικών πίσω από το πονηρό ερώτημα «περί έκφρασης σύμφωνης γνώμης πιθανής εξαίρεσης αιγιαλού για ειδικούς λόγους περιβαλλοντικούς, ιστορικούς, επικινδυνότητας κλπ.»!. Η συμπεριφορά του Δημοσίου με τους Δασικούς χάρτες, το Ιδιοκτησιακό, και τις Αγωγές εναντίον του Δήμου , Πολιτών και Μονής πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις . Θέτω επομένως το ερώτημα . Μήπως η απόφαση αυτή του Δήμου ρίχνει, χωρίς να το καταλαβαίνει κανείς, «νερό στο μύλο του Δημοσίου και πρέπει να επανεξεταστεί;»!!.
Για όλους αυτούς τους λόγους Προτείνω προς το Συμβούλιο μας


Να γνωμοδοτήσουμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο να επανεξετάσει το θέμα και να υπερψηφίσει την πρόταση του Προέδρου κ. Αντώνη Γαμπιέρη, που έκανε για τη λήψη της 187/2108 απόφασης στο Δ.Σ., με κάποια φραστική προσθήκη ως εξής;


«Επειδή θεωρώ ότι στο Δήμο Πάτμου, ναι μεν είναι σεβαστές και κατανοητές οι απαιτήσεις της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αλλά πάνω απ΄ όλα προέχει ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και στο περιβάλλον, ο Δήμος Πάτμου κρίνει με τα δεδομένα της σημερινής χρονικής συγκυρίας, να προτείνει προς το Υπουργείο Οικονομικών την εξαίρεση των παραλιών του νησιού μας από διαδικασίες που αφορούν απλή χρήση τους, εν όψει των επικείμενων νομοθετικών ρυθμίσεων που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, σεβασμού στις παραλίες στις οποίες πρέπει να διατηρηθεί ο οικογενειακός χαρακτήρας, προστασίας των οικοσυστημάτων και επειδή πολλές φορές γινόμαστε μάρτυρες άκρατης και χωρίς έλεγχο εκμετάλλευσης παραλιών, η οποία αντιστρατεύεται το νόμο και τη φυσική ομορφιά και κυρίως αυτών που χαρακτηρίζονται ως φυσικού κάλλους παραλίες. Συνάμα να ΖΗΤΑΜΕ από το Προεδρείο του Δήμου να επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δ.Σ με το ερώτημα «Της άμεσης ανάκλησης της από 25 Σεπτεμβρίου 2018 προαναφερόμενης 187/2018 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτμου, επειδή είναι μη συμβατή και σύννομη με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία, αντιφατική με προγενέστερες αποφάσεις του ιδίου Συμβουλίου, βλαπτική για το μέλλον του τουρισμού και ανατρέπει τον τουριστικό προσανατολισμό του νησιού από την “ήπια ανάπτυξη” προς την «αλόγιστη» .


Με τιμή
Ιάκωβος Κουτλάκης
Μέλος Τ.Ε. & Πρόεδρος Ε.Ξ. Πάτμου