patmosweb330

elin330

aegeanlab

Highlights

ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ.

perif-symv-tourismou2

 

Στην αίθουσα του Περιφερειακoύ Συμβουλίου διοργανώθηκε ημερίδα στα πλαίσια του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, με θέμα τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης των νησιών μας. Στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου παρευρέθησαν οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, εκπρόσωποι των τοπικών φορέων του τουριστικού κλάδου, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, εκπρόσωποι των Υπηρεσιών της Περιφέρειας, των Επιμελητηρίων και Παραγωγικών και Κοινωνικών Φορέων, ενώ το Υπουργείο Τουρισμού εκπροσώπησε ο ΓΓ Γραμματέας, κ. Αναστάσιος Λιάσκος.Την εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, παρουσιάζοντας το ανταγωνιστικό προϊόν των νησιών μας, την ανάγκη για διάχυση του πλούτου που προκύπτει από το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα και τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον που διασφαλίζει τις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου με όρους αειφορίας. Ο Περιφερειάρχης έδωσε έμφαση στην αναβάθμιση των υποδομών και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, και στην ανάδειξη του Αιγαιακού πολιτισμικού προφίλ. Επίσης, αναφέρθηκε στο μεγάλο στοίχημα της διασύνδεσης του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και στην απόδοση περισσότερων αρμοδιοτήτων από το κράτος στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ώστε να δρομολογηθούν λύσεις σε σημαντικά και πάγια προβλήματα των νησιών μας, όπως η Υγεία και οι Μεταφορές. Τέλος, ο κ. Μαχαιρίδης ανακοίνωσε την διάθεση 10εκ ευρώ στον τομέα του Τουρισμού, και 10 εκ ευρώ στον τομέα του Πολιτισμού, από το ΕΣΠΑ της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου.

Εκπροσωπώντας το Υπουργείο Τουρισμού, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Αναστάσιος Λιάσκος, ανέφερε ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση δυναμικής επανεκκίνησης. Σύμφωνα με τον κ. Λιάσκο, η σύμπραξη των Δήμων και των Περιφερειών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την χάραξη της νέας εθνικής τουριστικής πολιτικής και της θαλάσσιας πολιτικής. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Πολιτεία γνωρίζει και αναγνωρίζει το έργο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Ακολούθησε η ομιλία της Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου αρμόδιας για θέματα Τουρισμού, κας Ελευθερίας Φτακλάκη, στην οποία παρουσιάστηκαν οι άξονες της Στρατηγικής της Περιφέρειας για τον Τουρισμό. Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη, ο συντονισμός, οι συνέργειες και οι συνεργασίες αποτελούν προϋπόθεση για την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της Ταυτότητας του Προορισμού και της Διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος ανά νησί. Επίσης, η κα Φτακλάκη αναφέρθηκε στα επιχειρησιακά σχέδια δράσης που προβάλλουν το Αιγαιακό τουριστικό προφίλ και το πρόσφορο έδαφος του θεματικού τουρισμού. Τέλος, κάλεσε του Δημάρχους να ενεργοποιήσουν τις τοπικές Επιτροπές Τουρισμού και ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, www.aegeanislands.gr , για τις 20 του Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ροδίων, κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου αρμόδιος για θέματα Πρωτογενή Τομέα, κ. Αντώνης Χατζηιωάννου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων Δημάρχων και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων από τα νησιά της Περιφέρειας, οι οποίες έδωσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού την απαραίτητη διάσταση του εποικοδομητικού διαλόγου που αποσκοπεί στην συνεργασία και τον καλύτερο συντονισμό προς όφελος των κατοίκων των νησιών μας.perif-symv-tourismou

Από τις τοποθετήσεις αναδείχθηκε η έμφαση στον τουρισμό και ο ρόλος του Τουριστικού Τομέα στην τοπική και στην εθνική οικονομία, αλλά και στην αύξηση του ΑΕΠ. Τονίστηκε πως η τουριστική ανάπτυξη έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της Απασχόλησης, καθώς πολλά επαγγέλματα εξαρτώνται από την τουριστική κίνηση, ενώ πολλοί επαγγελματίες εργάζονται εντός και πέριξ των τουριστικών μονάδων. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη για έργα υποδομής, και η αναβάθμιση των υποδομών πρέπει να συνοδεύεται από την αναβάθμιση των υπηρεσιών. Κυρίως τα μικρά νησιά, θέλουν στήριξη από την Περιφέρεια. Υπογραμμίστηκε ότι η τουριστική ανάπτυξη οφείλει να είναι βιώσιμη, ώστε να μην γίνεται κατασπατάληση των φυσικών πόρων και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, τονίστηκε πως πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Αναδείχθηκαν από τις τοποθετήσεις και τα προβλήματα με την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιών μας, καθώς και τα μεγάλα προβλήματα στον τομέα της Υγείας. Ζητήθηκε από την Περιφέρεια να αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο για την υγεία και τις συγκοινωνίες, όσο και για το θέμα της απασχόλησης. Τέλος, αναδείχθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στα νησιά του Ν. Αιγαίου.