patmosweb330

elin330

aegeanlab

Highlights

ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Η ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΧΡΩΜΑΤΟΣ...ΒΥΣΣΙΝΙ.....ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ ΑΠΟ ...ΑΠΟ ΧΩΡΑΦΙ

 metalag-ntomatajpgΟι ντομάτες αυτές αρχικά αναπτύχθηκαν στη Βρετανία και πλέον άρχισαν να παράγονται μαζικά στον Καναδά – Έτοιμα τα πρώτα 1.200 λίτρα βυσινί ντοματοχυμού – Δοκιμαστικές καλλιέργειες σε χωράφι ενός μεταλλαγμένου φυτού, που θα παράγει ωφέλιμα ιχθυέλαια, όπως ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα..Διαβάστε αναλυτικά .....

 


Στο στάδιο της μαζικής παραγωγής βρίσκεται πλέον ένα νέο είδος γενετικά τροποποιημένης ντομάτας, χρώματος βυσσινί, με αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του BBC και των Financial Times.Η νέα αυτή ποικιλία ντομάτας που αναπτύχθηκε αρχικά στο Κέντρο Αγροτικών και Βιολογικών Ερευνών «John Innes» στη Μ. Βρετανία, καλλιεργείται μαζικά στον Καναδά, με αποτέλεσμα να είναι ήδη έτοιμα προς κατανάλωση 1.200 λίτρα ντοματοχυμού.Οι γενετικά τροποποιημένες ντομάτες έχουν σκούρο βυσσινί χρώμα, διότι περιέχουν σε αυξημένες ποσότητες την αντιοξειδωτική ουσία ανθοκυανίνη, η οποία έχει διαπιστωμένη αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.Οι βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα αυτή ντομάτα θα προσδώσει βελτιωμένη θρεπτική αξία οπουδήποτε χρησιμοποιηθεί, ενώ η πρώτη μεγάλη παρτίδα ντοματοχυμού θα επιτρέψει στους ερευνητές να εξερευνήσουν καλύτερα τις νέες δυνατότητές της.
Η τροποποίηση της ντομάτας έγκειται στην μεταφορά και ενσωμάτωση σε αυτήν ενός γονιδίου από ένα άλλο φυτό (το «σκυλάκι» ή αντιρρίνο), κάτι που επιτρέπει πλέον στο φυτό να παράγει σημαντικές ποσότητες ανθοκυανίνης. Χάρη στην ουσία αυτή, οι βυσσινί ντομάτες όχι μόνο θεωρούνται πιο υγιεινές, αλλά επιπλέον διατηρούνται περισσότερο χρόνο στα ράφια των καταστημάτων.
Δεδομένων των περιορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, οι βρετανοί ερευνητές στράφηκαν στον Καναδά για την καλλιέργεια της νέας ντομάτας και έτσι την μαζική παραγωγή ανέλαβε η εταιρία New Energy Farms του Οντάριο, η οποία έχει ήδη δημιουργήσει θερμοκήπιο έκτασης 465 τετραγωνικών μέτρων, όπου μπορούν να παραχθούν 2.000 λίτρα ντοματοχυμού.
Τα πρώτα 1.200 λίτρα ντοματοχυμού αναμένεται να φθάσουν σύντομα στο Κέντρο Αγροτικών και Βιολογικών Ερευνών «John Innes» για περαιτέρω έρευνες, μεταξύ άλλων για τη διερεύνηση του οφέλους της ανθοκυανίνης στην ανθρώπινη υγεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα έχουν γίνει προσπάθειες παραγωγής βυσσινί ντοματών με φυσικό τρόπο μέσω της διασταύρωσης φυτών αλλά οι αυξημένες ανθοκυανίνες σε αυτές τις συμβατικές σκουρόχρωμες ντομάτες βρίσκονται μόνο στη φλούδα τους, οπότε οποιαδήποτε επεξεργασία οδηγεί στην αφαίρεση του περιβλήματός τους, αυτομάτως έχει ως συνέπεια και την απώλεια των ανθοκυανινών.
Οι γενετικά τροποποιημένες βυσσινί ντομάτες -που έχουν 20 φορές μεγαλύτερη ποσότητα ανθοκυανίνης από τις συμβατικές ντομάτες- ανήκουν σε μια νέα γενιά μεταλλαγμένων φυτών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να έλκουν τους καταναλωτές με το δέλεαρ της υγιεινής διατροφής. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν όντως οι καταναλωτές θα ανταποκριθούν θετικά ή αν η ετικέτα «γενετικά τροποποιημένο» θα συνεχίσει να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους περισσότερους.
Πρόσφατη έρευνα πάντως, έδειξε πως οι πολέμιοι των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων είναι τουλάχιστον τριπλάσιοι από τους φίλα προσκείμενους. Η τελευταία έγκριση μεταλλαγμένης καλλιέργειας στην ΕΕ δόθηκε το 1998.
Η καθηγήτρια Κάθι Μάρτιν, επικεφαλής της σχετικής έρευνας στο Κέντρο Αγροτικών και Βιολογικών Ερευνών «John Innes» δήλωσε πως το πιο πιθανό μέσα στην επόμενη διετία είναι ο μεταλλαγμένος ντοματοχυμός (που έχει δημιουργηθεί σε μεγάλο βαθμό με χρηματοδότηση από ερευνητικά κονδύλια της ΕΕ) να έχει πάρει έγκριση για πώληση την αγορά της Βόρειας Αμερικής, καθώς η στάση των ΗΠΑ απέναντι στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι πολύ πιο φιλική σε σχέση με της ΕΕ.

 

newsit.amea